4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSocialEvenimentPopulația de la Roșia Montană trebuie evacuată de urgență. Pericol la barajul...

Populația de la Roșia Montană trebuie evacuată de urgență. Pericol la barajul lacului de acumulare

Populația din localitatea Roșia Montană trebuie evacuată de urgență, după ce s-a semnalat o avarie la barajul lacului Tăul Mare.

UPDATE 15.00 La Ministerul Mediului s-a desfășurat o reuniune de urgență, pentru a analiza situația din județul Alba.

Este vorba de un lac de acumulare piscicolă. Decizia de evacuare s-a luat după ce, în noaptea de sâmbătă spre duminică, primarul comunei Roşia Montană a semnalat o avarie la golirea de fund a barajului lacului. Fisura a fost remarcată, sâmbătă, din întâmplare, de un localnic. Acesta l-a anunțat pe primar, care a raportat problema printr-un apel la serviciul telefonic 112.

Pe timpul nopții, aproape 300 de persoane au primit recomandări în care li se sugera să-și evacueze locuințele. Totuși, aceste recomandări n-au avut caracter obligatoriu. În total au fost avertizate 268 de persoane, aflate în zone cu potenţial risc. Dintre acestea, peste jumătate au preferat să rămână pe loc.

În dimineața zilei de duminică, 2 octombrie, la locul evenimentului s-a deplasat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat.

Localnicii evacuați pot fi cazați în școli și în săli de sport

„Pentru protecţia populaţiei aflate în proximitatea barajului, în cadrul şedinţei Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă a fost dispusă măsura evacuării preventive a localnicilor din avalul Lacului de acumulare Piscicolă Tăul Mare. Relocarea cetăţenilor va fi temporară în spaţiile puse la dispoziţie de autorităţile locale, iar transportul acestora se va realiza cu mijloace proprii sau ale autorităţilor locale şi ale ISU Alba (şapte microbuze). La nevoie, aceste mijloace vor fi suplimentate cu autoturisme ale operatorilor economici de transport din zonă. Spaţiile identificate pentru cazarea localnicilor se află la internate şcolare şi săli de sport din oraşul Abrud şi oraşul Cîmpeni, cu o capacitate de cazare totală de aproximativ 400 de persoane”, a anunțat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

IGSU a adus la Tăul Mare șase motopompe de mare capacitate. Lacul are o adâncime de 15 metri. Forțele de intervenție ar dori să scadă nivelul lacului cu cinci metri, pentru a reduce pericolul. Pentru avertizarea cetăţenilor, ISU Alba a transmis patru mesaje RO-ALERT, în noaptea de sâmbătă spre duminică.

La Roșia Montană se dorea deschiderea unei exploatări miniere cu cianuri

Roșia Montană se află în județul Alba și are tradiție în domeniul mineritului, încă din antichitate. În principal, de acolo s-a extras aur, dar există și minereu de argint. Localitatea a devenit foarte cunoscută în urma controversei legate de o exploatare minieră cu cianuri, care urma să fie deschisă în zonă. Exploatarea urma a fi realizată de o firmă occidentală. În urma protestelor activiștilor de mediu, proiectul minier cu cianuri a fost stopat.

În anul 2016, situl Roșia Montană a fost inclus pe lista indicativă a UNESCO. Anunțul era făcut, la vremea respectivă, de ministrul Culturii, Corina Șuteu.

”În şedinţa din ziua de miercuri, 26 octombrie a.c., plenul a adoptat documentul WHC/16/40.COM/8A, care cuprinde propunerile statelor membre ale organizaţiei pentru obiectivele de inclus în lista indicativă a UNESCO. Printre acestea, a fost adoptată şi includerea sitului Roşia Montană, propus de România, pe lista indicativă UNESCO”, a scris Corina Șuteu pe Facebook.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Efectele poluării: Fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână de microplastic

Ana Maria Răducanu, fondatoarea unui magazin zero waste, a subliniat într-o intervenție la Pro Verde impactul grav al poluării cu microplastice asupra sănătății noastre. Ea...

Liga Națiunilor, tragerea la sorți. Dueluri de foc în sferturile de finală

Astăzi, 22 noiembrie 2024, a avut loca tragerea la sorți pentru play-off-urile din Liga Națiunilor, la Nyon. Dueluri de foc în sferturile de finală din...

Efectele poluării: Fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână de microplastic

Ana Maria Răducanu, fondatoarea unui magazin zero waste, a subliniat într-o intervenție la Pro Verde impactul grav al poluării cu microplastice asupra sănătății noastre. Ea...
Ultima oră
Pe aceeași temă