Temerile de sabotaj sunt în creștere după ce, în cursul nopții, au fost identificate scurgeri misterioase de gaze pe gazoductele Nord Stream, exploatate de Rusia.
Autoritățile daneze și suedeze au emis avertismente de navigație după ce au fost detectate două scurgeri pe conducta Nord Stream 1, pe care Kremlinul a închis-o la începutul acestei luni pentru o perioadă nedeterminată de timp, ca represalii la sancțiunile occidentale, scrie Euronews.
„Nu este vorba de o fisură mică. Este o gaură foarte mare”, a declarat Agenția daneză pentru energie.
Avertismentele au venit la scurt timp după ce a fost detectată o altă scurgere de gaz pe o a doua conductă, Nord Stream 2, un proiect extrem de controversat care a fost înghețat de guvernul german cu câteva zile înainte de invazia Rusiei în Ucraina și care nu a devenit niciodată operațional.
Premierul danez Mette Frederiksen a declarat că sabotajul nu poate fi exclus.
„Este prea devreme pentru a trage concluzii, dar este o situație extraordinară”, a spus ea. „Există trei scurgeri și, prin urmare, este greu de imaginat că ar putea fi vorba de un accident”.
Frederiksen s-a aflat în Polonia, unde a participat la ceremonia de inaugurare a conductei baltice, o rută nou-nouță pentru a transporta gaz norvegian către Danemarca și Polonia.
„Astăzi ne-am confruntat cu o situație neplăcută, nu cunoaștem toate detaliile a ceea ce s-a întâmplat, dar vedem clar că este vorba de un act de sabotaj, legat de următorul pas de escaladare a situației din Ucraina”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki.
„Este clar că este vorba de o chestiune militară”, a declarat Michael Claesson, șeful operațiunilor comune ale forțelor armate suedeze, pentru cotidianul suedez Aftonbladet.
Claesson a declarat că este „dificil” să se detașeze situația de decretul de mobilizare parțială de săptămâna trecută, semnat de Vladimir Putin pentru a întări forțele rusești, dar că nu există „nicio legătură” pentru moment.
Televiziunea națională suedeză SVT a relatat că seismologii naționali au înregistrat „două explozii clare” în jurul zonei, mai întâi la ora 2:03 AM și apoi la ora 19:04 PM (CET), luni.
Comisia Europeană a declarat marți că este încă prematur să se facă speculații.
„Urmărim cu mare atenție evoluțiile”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei, menționând impactul negativ pe care metanul, cel mai mare component al gazului, îl poate avea asupra mediului. „Deocamdată, acest lucru nu a afectat securitatea aprovizionării noastre”.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat știrea drept „foarte îngrijorătoare” și a declarat că nicio opțiune nu ar trebui „exclusă în acest moment”, inclusiv sabotajul.
„Aceasta este o problemă legată de securitatea energetică a întregului continent”, a declarat Peskov.
Imaginile și înregistrările video publicate de armata daneză au arătat o zonă imensă de gaz care bolborosește la suprafața Mării Baltice. Cea mai mare perturbare are un diametru de peste un kilometru, a precizat armata, iar cea mai mică acoperă aproximativ 200 de metri.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!