15.3 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăVideoMai multe femei din Berlin protestează împotriva morții unei iraniene întemnițate

Mai multe femei din Berlin protestează împotriva morții unei iraniene întemnițate

Protestatarii, mai multe femei, și-au tuns părul în timpul unui miting la Berlin luni (19 septembrie) pentru a demonstra împotriva morții unei femei iraniene aflate în custodia poliției din această țară.

Videoclipul obținut de Reuters arată protestatari care scandează „Femei, viață, libertate” în kurdă și „Jos Republica Islamică / Moarte lui Khamenei” în farsi, în timp ce trei femei își tund părul.

Peste cinci sute de persoane, printre care kurde, iraniene, germane, au participat la demonstrație, potrivit organizatorilor „Say It Loud”, un grup de solidaritate care sprijină iranienii, potrivit Reuters.

Mai multe femei din Berlin au manifestat împotriva morții unei iraniene, Mesha Amini, din provincia Kurdistan a Iranului, de doar 22 de ani

Protestul a avut loc în memoria lui Mehsa Amini, o tânără de 22 de ani din provincia Kurdistan a Iranului, care a intrat în comă după ce a fost arestată de poliția morală din Iran pentru „ținută nepotrivită”.

Ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian a declarat că a fost dispusă o anchetă cu privire la ceea ce el a numit moartea tragică a lui Amini.

IRAN: Cotroversata lege care le obliga pe femei să poarte văl, neconstituţională

Legea islamică, în vigoare în Iran de la revoluţia din 1979, obligă femeile să poarte haine largi şi hijab, un văl care acoperă părul şi gâtul. O unitate a poliţie “moralităţii” are ca misiune să urmărească respectarea legii şi nu ezită să impună amenzi sau chiar să le aresteze pe cele care nu se supun.

Cu toate acestea controversatul proiect de lege, intitulat “susţinere pentru cei care promovează virtutea şi combat viciul” a fost respins de Consiliul gardienilor, desemnat să verifice dacă legile sunt conforme cu Constituţia şi sharia. Agenţia oficială Irna a afirmat, citând un purtător de cuvânt al consiliului, că proiectul în 24 de puncte conţine 14 care sunt în “contradicţie cu Constituţia şi nu a fost aprobat”, fără alte precizări, a anunţat sâmbătă presa oficială de la Teheran.

Această respingere nu înseamnă totuşi că legea a fost abandonată definitiv. Consiliul a trimis proiectul în Parlament în vederea introducerii unor amendamente, potrivit agenţiei.

Acest lucru a generat proteste în rândul deputaţilor şi responsabililor religioşi care se plâng că legea nu mai este respectată şi că poliţia moralităţii nu mai veghează la aplicarea ei în mod corespunzător. Deputaţii vor în cadrul acestei legi să ofere miliţiei islamiste a regimului, Bassidj, mai multă putere şi protecţie pentru a le da avertismente femeilor despre care se crede că sunt îmbrăcate incorect.

Preşedintele Hassan Rohani, un moderat ales în iunie 2013 după ce a făcut campanie pentru mai multă libertate culturală şi socială, a luat distanţă de acest proiect în octombrie, mai scrie Mediafax.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Asociaţia Energia Inteligentă: Furtuna geomagnetică sau solară poate avea consecinţe dezastruoase pentru reţelele electrice

O furtună geomagnetică sau solară poate avea consecinţe dezastruoase pentru reţelele electrice sau chiar pentru comunităţile care s-ar baza exclusiv pe energie electrică, arată...

Vasile Bănescu (BOR): “Victoria lui Nemo (Nimeni), zdrobitoare asupra firescului și insultătoare la adresa Muzicii”

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortdoxe Române (BOR), Vasile Bănescu, comentează în termeni duri finala concursului Eurovision, susținând că ea a reprezentat "Victoria lui...

Asociaţia Energia Inteligentă: Furtuna geomagnetică sau solară poate avea consecinţe dezastruoase pentru reţelele electrice

O furtună geomagnetică sau solară poate avea consecinţe dezastruoase pentru reţelele electrice sau chiar pentru comunităţile care s-ar baza exclusiv pe energie electrică, arată...
Ultima oră
Pe aceeași temă