Rusia ar putea ataca obiective din România, Polonia sau alte țări NATO, pe motiv că acestea sunt folosite pentru aprovizionarea Ucrainei, susțin experți din Statele Unite, citați de publicația New York Times.
Articolul a fost publicat în ziarul american la data de 17 septembrie 2022. Probabil nu întâmplător, aproape simultan, președintele Lukașenko din Belarus, aliatul lui Putin, amenința că războiul care se desfășoară, acum, în Ucraina, s-ar putea muta în alte țări. Cu alte cuvinte, după Ucraina, Rusia ar putea ataca și alte țări.
„Statele Unite ale Americii împing Europa într-o confruntare militară cu Rusia, pe teritoriul Ucrainei. Și scopurile sunt, în același timp, să slăbească Rusia și să distrugă Belarusul. Astăzi este Ucraina, mâine ar putea fi Moldova, statele baltice, Polonia sau România”, declara Lukașenko la data de 17 septembrie, la „Ziua unității populare” din Belarus.
Aprovizionarea Ucrainei se face pe cale terestră, prin România
Nu este deocamdată clar ce obiective din România ar putea fi vizate de Rusia. Cel mai recent, la data de 1 septembrie 2022, Crucea Roșie Română anunța că a trimis 470 de tone de ajutoare umanitare, pe cale terestră, în Ucraina. Pe de altă parte, potrivit unor date obținute de „România liberă”, autocisterne cu numere de Ucraina preiau produse petroliere dintr-un port românesc la Marea Neagră, apoi le transportă în Ucraina.
Jurnaliștii de la New York Times susțin că Rusia ar putea ataca punctele de aprovizionare de unde sunt trimise, în Ucraina, arme, muniții sau echipamente: „Multe dintre opțiunile pentru care se pregătesc analiștii de la Washington sunt sumbre. Bombardamente nediscriminatorii asupra orașelor ucrainene, o campanie de ucidere a liderilor ucraineni de rang înalt sau un atac asupra centrelor de aprovizionare din afara Ucrainei, situate în țări NATO precum Polonia și România, care direcționează cantități extraordinare de arme, muniții și echipamente militare spre această țară”.
La mijlocul anului 2022, Franța, puternic implicată în susținerea statelor din estul Europei, a trimis în România, pentru prima dată, rachete sol – aer. Sistemul Mamba a fost instalat în Dobrogea, pe litoralul Mării Negre, la Capu Midia. Partea română a făcut doar un anunț despre sosirea lui, fără a oferi detalii. În schimb, Forțele Aeriene ale Franței au dezvăluit ulterior ce misiune au aceste sisteme. Misiunea este de a proteja, împotriva unor atacuri din aer, orașul Constanța, portul Constanța (cel mai mare port de la Marea Neagră) și baza militară de la Mihail Kogălniceanu.
România s-a dotat cu sisteme antiaeriene americane
În paralel, tot pentru a-și întări apărarea antiaeriană, România a cumpărat, din Statele Unite, sisteme Patriot. Ele sunt deja funcționale. Trebuie menționat că România a decis să cumpere sisteme Patriot cu mult înainte să înceapă războiul din Ucraina.
Despre situația de la litoralul Mării Negre a vorbit, la mijlocul acestui an, chiar președintele Klaus Iohannis. Șeful statului, aflat în vizită la Constanța, a fost întrebat despre riscul ca activitatea portului românesc, care ar servi și la aprovizionarea Ucrainei, să fie blocată de forțe militare ale Rusiei. Președintele Iohannis a exclus această posibilitate.
„Este o rută folosită în momentul de față. Să spunem că Marea Neagră este blocată mi se pare, deocamdată, o exagerare. Pericolul minelor există, partea nordică a Mării Negre, aferentă Ucrainei, este blocată. Dar portul Constanța nu este blocat și vom avea grijă să nu fie blocat”
Klaus Iohannis,
Președintele României
Dar în ultimele săptămâni, după această declarație a președintelui României, situația din războiul din Ucraina s-a modificat. Rusia începe să piardă teren, inclusiv datorită armelor de fabricație occidentală, superioare celor rusești, livrate Ucrainei de țări din NATO. Acesta este contextul în care președintele din Belarus, Alexandr Lukașenko, aliatul cel mai apropiat al lui Putin, a amenințat România și Polonia. Acum, poate că aceste mesaje ar trebui analizate de România într-o ședință a CSAT.
„Statele Unite ale Americii împing Europa într-o confruntare militară cu Rusia, pe teritoriul Ucrainei. Și scopurile sunt, în același timp, să slăbească Rusia și să distrugă Belarusul. Astăzi este Ucraina, mâine ar putea fi Moldova, statele baltice, Polonia sau România”
Aleksandr Lukașenko,
Președintele Belarus
În urma acestei declarații a președintelui Lukașenko, Ministerul român de Externe l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri belarus la București, pentru a-al anunța că, în opinia României, Belarus este „complice al Rusiei”.
Urmărește RomâniaLiberă pe Twitter, Facebook și Google News!