2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSocialEducațieMai puțini bani pentru unii elevi

Mai puțini bani pentru unii elevi

Bursele de merit pentru clasa a V-a și cele de ajutor social pentru elevii din mediul rural, care merg la liceu în alte localități au fost eliminate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care se laudă însă că alocă mai mulți bani pentru copii.

Organizația Salvați Copiii România condamnă decizia conducerii Ministerului Educației (ME) și crede că este puțin probabilă o revenire asupra măsurii luate.

“S-ar putea ca Avocatul Poporului să aibă un rol în descurajarea acestui tip de reglementare, pentru că, e clar, vorbim de discriminare. Nu există justificare, nu există criterii și nu cred că o să reziste în timp. Nu cred că vor reveni asupra deciziei. Oricum, e destul de imprevizibil ministerul. Ne-am trezit cu ordinul acesta, fără să fie în dezbatere publică măcar o săptămână. Este foarte clar că, din perspectiva Convenției copilului, Legii 272, chiar și din perspectiva acestui act normativ care a fost în dezbatere, proiectul de lege care vorbea de interesul superior al elevului, nu poate fi păstrată reglementarea legislativă, pentru că ai copiii de clasa a V-a care nu primesc burse de merit, dar le primesc din clasa a VI-a, numai pentru că nu am găsit noi un criteriu să evaluăm situația școlară măcar în primele trei sau șase luni, cum se procedează acum, după primul semestru. Apoi, bursele sociale, pe care le elimini de la elevii care probabil că ar avea nevoie de mai mult sprijin, pentru că vorbim de elevi de liceu. Liceul nu-l găsești cu ușurință la 10 – 20 km de casă. S-ar putea să-l găsești într-un alt județ, ceea ce complică naveta și părinții se vor gândi la situația cazării copilului. Atunci chiar e nevoie de burse. Nu știu cum au gândit”, a declarat, pentru “România liberă”, George Roman, reprezentant Salvați Copiii România.

Acesta nu este de acord cu afirmațiile ministrului Sorin Cîmpeanu, care spune că a majorat cuantumul burselor.

“A crescut nominal, dar unele criterii s-ar putea să conducă la burse mai mici. Exemplul pe care l-am auzit și eu: că un elev poate să ajungă și la 1.000 de lei pe lună. Asta înseamnă că trebuie să îndeplinești toate condițiile și numărul elevilor care ajung la sume mai mari de bani este foarte mic. E important ca de fiecare dată să-i ai în considerare pe cei care se află în dificultate și nu mai e niciun secret pentru nimeni în România asta că în mediul rural sunt cele mai multe probleme: și în sistemul de educație și veniturile oamenilor, predictibilitatea locurilor de muncă. Totul este mai plin de riscuri, ceea ce ar trebui să-i determine pe guvernanți să fie mai atenți când legiferează, pentru că îi afectează pe toți copiii”, ne-a mai explicat George Roman.

Argumentul lui Cîmpeanu

Elevii de clasa a V-a primesc burse de studiu din prima zi a anului şcolar, a afirmat, ministrul Cîmpeanu.

„Iată un exemplu de fake news. Elevii de clasa a V-a beneficiază de burse de studiu şi pentru prima oară în istoria postdecembristă a sistemului de învăţământ din România primesc aceste burse începând cu prima zi a anului şcolar. Până acum elevii de clasa a V-a puteau primi burse doar în semestrul II vreme de patru luni de zile”, a declarat Cîmpeanu.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Alegerile din România, sub lupa presei internaționale: ascensiunea AUR și impactul asupra Europei

Presa internațională analizează cu atenție alegerile prezidențiale și parlamentare din România, atrase de influența tot mai mare a partidului de extremă dreapta AUR. Sub...

Serviciile de piață domină economia: cele mai multe întreprinderi și salariați

Mai mult de jumătate dintre întreprinderile active din România (52%) au fost anul trecut în domeniul Serviciilor de piață, sector care a raportat și...

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...
Ultima oră
Pe aceeași temă