Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, susține că sistemul de învățământ va primi primi un buget de 6% din PIB.
Măsurile din legile educației care vor duce la creșterea cheltuielilor vor fi impuse treptat până în 2027, transmite stiripesurse.ro.
Ministrul Sorin Cîmpeanu susține că este convins că educația va primi bugetul promis.
„Cu siguranță da (…) de la premisa asta am pornit construcția legilor”, a spus Cîmpeanu, la TVR Info, vorbind despre acordarea sistemului de educație a unui procent de 6% din PIB.
Sorin Cîmpeanu e optimist spunând că sistemul de învățământ din România va avea 6% din PIB, creșterile urmând să înceapă de anul viitor
6% din PIB va fi bugetul educației în anul 2027, iar o creștere semnificativă a finanțării va fi chiar de anul viitor, a explicat ministrul Cîmpeanu.
„6% din PIB, în momentul, de față echivalează cu 15% din bugetul general consolidat al statului român, pe cheltuieli. Asta înseamnă că statul român va investi în educație un leu din șapte. Acest 15% va fi un buget necesar, gradual, în anul 2027”, a explicat Cîmpeanu.
Ministrul a mai dezvăluit că de la profesori, elevi, părinți și ONG a primit 10.431 de amendamente pentru proiectul Legilor Educației. Acestea sunt analizate de o comisie din cadrul Ministerului Educației și eventual vor fi introduse în proiectul care va fi supus aprobării.
Încă un buget rușinos pentru Educație
Pe rând, din opoziție, PNL și PSD s-au acuzat de subfinanțarea Educației, acum și-au dat mâna pentru îngroparea Învățământului.
Legea Educației Naționale 1/2011 prevede alocarea a minimum 6% din PIB pentru Educație.
Cea mai puternică guvernare PNL – PSD – UDMR nu vrea să aloce nici măcar jumătate din acest procent, pregătind, potrivit proiectului de buget, doar 2,28%.
Aceasta, în condițiile în care, cum recunoștea chiar ministrul Sorin Cîmpeanu, trebuie luate măsuri pentru recuperarea cât mai grabnică a pierderilor acumulate în pregătirea elevilor, în ultimii doi ani de pandemie.
Dacă în acest moment, școala românească se află la ATI, prin continuarea subfinanțării sistemului educațional în 2022, guvernanții nu fac decât să o decupleze de la aparate.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!