Potrivit unui nou sondaj realizat în Franța, Germania, Polonia și Regatul Unit, mulți europeni sunt îngrijorați că inflația ridicată cauzată de actuala criză energetică ar putea alimenta tulburări sociale, proteste și greve.
Realizat de compania de sondaje YouGov pentru organizația non-profit More in Common, sondajul a arătat că costul vieții a devenit cea mai importantă problemă pentru europenii din cele patru țări chestionate.
Majoritatea persoanelor intervievate în toate cele patru țări, au declarat că sunt îngrijorate de tulburările sociale din următoarele luni. În Franța, patru din zece persoane au declarat că doresc să vadă o revenire a mișcării de protest „Vestele galbene”.
Europenii resimt, de asemenea, impactul crizei energetice. Una din cinci persoane intervievate a declarat că își retrage economiile, în timp ce una din zece persoane a declarat că a sărit peste mese, se arată în sondaj.
„Mulți se străduiesc deja să facă față; fiind nevoiți să scoată bani din economii sau să sară peste mese, în special în rândul segmentelor de populație dezavantajate și cu un nivel scăzut de încredere”, potrivit raportului More in Common.
„Marea majoritate consideră că nu va fi o criză scurtă, iar mulți dintre ei nu văd cum ar putea ieși din asta.”
Majoriatea celor intervievați în Polonia și Germania au declarat că fac cumpărături și încearcă să găasească oferte mai bune la produsele alimentare.
Sondajul a arătat, de asemenea, că europenii din cele patru țări au o încredere scăzută în capacitatea guvernelor lor de a gestiona criza.
Studiul a arătat că, deși, în general, populația nu are încredere în niciun partid politic în ceea ce privește gestionarea crizei, partidele de opoziție, inclusiv cele populiste, înregistrează progrese.
În Regatul Unit, încrederea în Partidul Laburist a fost cu 20 de puncte mai mare decât în conservatori. În Franța, partidul în care s-a acordat cea mai mare încredere pentru a gestiona criza a fost Raliul Național de extremă dreapta.
În timp ce Rusia a fost considerată de către cei chestionați ca fiind cea mai vinovată pentru criză, companiile energetice și guvernele naționale au fost, de asemenea, considerate responsabile, arată sondajul.
Pesimismul pare să fie larg răspândit: puțini europeni se așteaptă ca această criză a costului vieții să se încheie în curând, iar peste una din trei persoane intervievate nu este sigură că aceasta se va încheia vreodată.
Majoritățile din țările intervievate ar dori să vadă o tranziție accelerată către energiile regenerabile și consideră că acestea reprezintă o modalitate de a obține mai rapid independența energetică.
Sondajul a fost realizat online la sfârșitul lunii iulie pe un eșantion de 7.000 de adulți din Regatul Unit, Franța, Germania și Polonia.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!