Germania își va extinde prezența militară în zona Indo-Pacific prin trimiterea mai multor nave de război și prin participarea la exerciții cu aliații, în timp ce urmărește „enorma” creștere a forțelor armate ale Chinei, a declarat șeful apărării germane pentru Reuters.
Germania se alătură altor națiuni occidentale în a-și arăta mai multă forță în regiune, pe fondul alarmei crescânde cu privire la ambițiile teritoriale ale Beijingului.
Anul trecut, Berlinul a trimis prima sa navă de război din ultimii aproape 20 de ani în apele disputate din Marea Chinei de Sud – cu riscul de a-și irita principalul partener comercial – iar luna aceasta a trimis 13 avioane militare la exerciții comune în Australia.
Generalul Eberhard Zorn a declarat pentru Reuters că Bundeswehr plănuiește să trimită trupe pentru a participa la exerciții de antrenament în Australia anul viitor, în timp ce marina va trimite o flotă de mai multe nave în regiune în 2024.
„Acesta este modul în care dorim să ne consolidăm prezența în regiune”, a declarat Zorn într-un interviu la Ministerul Apărării din Berlin.
Germania a fost, din punct de vedere istoric, mai timidă în politica sa de securitate decât aliații săi, din cauza rolului său în cele două războaie mondiale, concentrându-se mai mult pe comerț în relațiile sale internaționale – în condițiile în care expansiunea economică rapidă a Chinei a impulsionat propria sa creștere, iar țara a devenit principalul său partener comercial în 2016.
Dar, în ultimii ani, partenerii au cerut Germaniei să dea dovadă de mai mult leadership, în conformitate cu puterea sa de cea mai mare economie și cea mai populată țară din Europa.
În 2020, Berlinul a publicat o nouă strategie Indo-Pacific, cu accent pe consolidarea alianțelor cu democrațiile din regiune, marcând un punct de cotitură. Apoi, în februarie, cancelarul german Olaf Scholz a promis o creștere spectaculoasă a cheltuielilor militare după invazia Rusiei în Ucraina.
Tensiunile din Indo-Pacific sunt deosebit de ridicate în acest moment, după ce China a efectuat la începutul lunii august cele mai mari exerciții militare din istorie în jurul Taiwanului, guvernat democratic, pe care îl revendică ca teritoriu propriu.
Întrebat dacă Germania ar putea trimite o navă de război care să navigheze prin strâmtoarea Taiwan, așa cum au făcut-o și Statele Unite, Zorn a declarat că este o chestiune sensibilă, decisă la cel mai înalt nivel politic.
„Nu dorim să provocăm pe nimeni cu prezența noastră, ci mai degrabă să trimitem un semn puternic de solidaritate cu aliații noștri”, a spus el. „Susținem libertatea de navigație și salvgardarea normelor internaționale.”
Zorn a declarat că puterea militară a Chinei a constat cândva în numărul de soldați; acum, forțele sale armate devin, de asemenea, bine echipate din punct de vedere tehnologic.
„Observăm o acumulare enormă a forțelor chineze”, a spus el.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!