Cu o criză energetică tot mai acutizată și o incertitudine în privința alimentării cu gaze de la iarnă, în ciuda asigurărilor că avem stocuri, primarii nu mai reușesc să susțină compensarea prețurilor la încălzirea orașelor și cer sprijin din partea Guvernului.
Premierul s-a întâlnit luni cu reprezentanții Asociației Orașelor din România și ai Asociației Comunelor din România, în contextul consultărilor periodice derulate de Guvern cu reprezentanții administrației publice locale.
”Am reușit împreună, Guvern și autorități locale, să deschidem linii de finanțare din fonduri naționale și europene care, în perspectiva următorilor ani vor transforma comunitățile locale din România și vor îmbunătăți calitatea vieții oamenilor”, a afirmat premierul, care a dat asigurări că pentru iarna anului 2022-2023 măsurile de plafonare și compensare vor fi aplicate potrivit deciziile guvernamentale, în prezent fiind în analiză situația energetică în perspectiva identificării unor noi soluții.
În prezent, cea mai mare problemă o reprezintă faptul că furnizorii ezită să încheie contracte cu primăriile pentru iarna următoare, de teamă că nu își vor recupera în timp util diferența între prețul plafonat și cel de tranzacționare a gazului pe bursă.
După ce a adoptat anterior plafonarea prețurilor la gaze și energie electrică aferentă facturilor de iarna trecută, în martie 2022 Guvernul a aprobat prin Ordonanță de Urgență plafonarea prețurilor și pentru intervalul aprilie 2022 – 31 martie 2023.
Prețul gazului a fost plafonat la 0,37 lei / kWh (370 lei / Megawat oră) inclusiv în cazul producătorilor de energie termică.
Furnizorii de termoficare, în insolvență
Directorul general al Companiei Municipale Termoenergetica București (CMTEB) susține că Primăria Capitalei are încă o datorie de peste 400 de milioane de lei față de operatorul serviciului public de termoficare.
Cauza acumulării datoriilor Primăriei Capitalei față de CMTEB este plata cu întârziere a diferenței de tarif – subvenției, asumate de către PMB între prețul de producție, transport și distribuție al energiei termice și tariful plătit de populație pentru gigacalorie.
Si la Timișoara, compania Colterm este în insolvență din toamna anului trecut, iar cei afectați sunt deopotrivă locuitorii, cât și instituțiile publice, prin care spitale, școli și grădinițe.
,,Pentru că și în 2022 avem lucrări de retehnologizare, abia în 2023 vom vedea realul, cât este pierderea reală pe termoficare. Prin HCL-ul din martie s-au dat în avans sumele venite de la Ministerul Dezvoltării. Suma este de 50 milioane lei și aceste sume normal trebuie scăzute ca să putem plăti subvenția pentru lunile aprilie, mai, iunie și iulie. Nu putem să plătim având în vedere că avem în avans 50 de milioane de lei și să plătim alte sume către compania de termoficare până nu stingem avansul.”, a explicat Lucian Buda, șeful Serviciului Administrare Rețele Publice din cadrul Primăriei Timișoara.
Subvenția, înlocuită cu ajutorul pentru căldură
În Mangalia, de exemplu a fost eliminată subvenția pentru persoanele fizice și juridice racordate la sistemul centralizat de termoficare, prețul de facturare aprobat de ANRE urmând să fie de 838,18 lei (TVA inclusă). De la 1 noiembrie, persoanele cu venituri reduse vor primi ajutor de încălzire. Este vorba despre cei venituri nete lunare de până la 2093 lei/membru de familie, precum și persoanele singure ale căror venituri lunare nu depășesc 2550 de lei.
O veste bună este că statul ar putea suporta 150 de lei din prețul fiecărui metru cub de lemne, pentru cei care se încălzesc cu lemne, dacă propunerea va fi acceptată de coaliția de guvernare.
”Propunerea se va referi la o compensare de 150 de lei pentru lemnul cumpărat cu factură și adus cu aviz sumal. Principiul este același cu cel aplicat în cazul energiei electrice și în cazul gazului natural, toți cetățenii, toate familiile care cumpără lemn de foc cu factură vor beneficia”, a spus Tanczos Barna, ministrul Mediului.
De altfel, banii din fondurile Anghel Saligny așteaptă si fie folosiți, la fel și cei din PNRR, o sumă de 3 milioane de euro, de care nu s-a atins nimei până acum, iar primarii stau și așteaptă o rezolvare de la Guvern.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!