3.3 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăOp & EdDe ce pleacă românii în străinătate?

De ce pleacă românii în străinătate?

A trecut vremea când românii credeau că, în Occident, umblă câinii cu covrigi în coadă. Cu toate acestea din patru adulți, unul vrea să plece, conform ultimelor statistici. Atât de neprietenoasă le e țara? Deși știu că printre străini nu curge mierea și laptele, mulți cred că le va fi mai bine și vor rămâne cu mai mulți bani în buzunar.

Deși salariul minim din România nu se află pe ultima poziție în topul european, românii au avut între 2000-2015 cel mai mare exod din lume, după cel sirian, cauzat de război. 1,12 milioane de români iau  515 euro pe lună. Doar Bulgaria şi Letonia având un nivel mai mic, conform ultimelor date Eurostat.

Dacă luăm în calcul că țara de la sud de Dunăre are șapte milioane populație, iar datele World Bank susțin că în diasporă sunt 3,5 milioane, putem spune că jumătate dintre bulgari trăiesc departe de patrie. La noi e vorba de vreo patru milioane – migrație economică (fuga în occident pentru un trai mai bun) – iar în țară mai sunt 19 milioane de cetățeni.

Principalele motive care duc la stresul existențial

Migrația crește dramatic în cele două țări. Care ar fi motivele? Nu doar salariile mai mari îi îndeamnă pe români să plece în bejenie. Dublul standard la produsele din supermarket-uri (aceleași produse “afară” au un alt gust). Lipsa nălucilor pentru vânătorii de discount-uri. Sistemul educațional și de sănătate, la ani lumină de civilizație. Bătaia de joc a funcționarilor, la oricare minusculă problemă administrativă. Infrastructura proastă a rețelelor feroviare și rutiere. Prea plinul de hoți și de imbecili, nu ca o ultimă nemulțumire.

Dar să le luăm pe rând.   

citește și: Recesiunea țărilor europene poate fi stopată

Pentru a trăi decent, o familie cu doi copii ar avea nevoie de 9.000 de lei, conform unui studiu al Fundației Friedrich Ebert Stiftung, actualizat cu inflația. Adică 1.800 de euro. Un bărbat singur, de 3.200 de lei, adică de 650 de euro. Dacă face parte dintre cei peste un milion de români cu salariul minim, trebuie să plece.

De ce pleacă românii în străinătate
desen de Ștefan Popa Popa’S

Un al doilea motiv e că românii, mari europeniști, au visat mai mereu, în ultimii treizeci de ani, la prosperitatea europeană. Ne-am integrat în NATO și UE, dar decalajul salarial rămâne de 3-1 în favorarea occidentului.

”Vrem o țară ca afară!” – țipau tinerii pe străzi, în timpul protestelor din anii precedenți. Avem, într-adevăr, o țară ca afară la prețurile mărfurilor din rafturile supermarket-urilor. Ba la unele produse, cum ar fi ciocolata, laptele, detergenții, prețurile de la ei sunt mai mici. Asta ca să nu mai vorbim despre mega-discount-urile din hipermarketurile din vest și batjocura cu reducerile prețurilor în omoloagele lor din orașele și satele românești. În aceeași multinațională, salariile din țara noastră sunt la jumătate, dar cu mult mai multe ore lucrate.

S-a dus vremea sloganului: „Vine marfa de Galați, dai un leu și iei un braț”

Trucul cardurilor de fidelitate, a codurilor din revistele de promovare a “mocangelilor,” a reducerilor de la raft (cumperi un produs al doilea e la 50%) sunt în majoritatea cazurilor acțiuni mincinoase. La unul dintre așa zișii discounteri, am cumpărat recent un detergent care avea un cogeamitea abțibild cu 40% discount. După ce l-am pus în coș, uitându-mă pe bonul de casă, am observat că reducerea nu a fost operată. L-am chemat pe directorul magazinului, pentru a-mi explica extrem de cabotin că reducerea o primesc de la biroul de informații. Câți dintre cumpărători se uită la reducere? Apropo de discount, același produs l-am cumpărat cu 50 % mai ieftin într-un magazin al aceleeași rețele din Ruse, oraș din nordul Bulgariei.

Tinerii au cerut “Vrem prețuri ca afară!”

Când Liviu Dragnea a încercat să promoveze o lege împotriva dublului standard, sute de mii de tineri au ieșit să protesteze, azvârlind sloganul “Vrem o țară ca afară!” Orice călător prin țări străine poate lua un produs și a-l compara, nu doar la gust, ci și la compoziție. Celebre sunt scrierile mici de pe produsele “cu gust de pui.”

Aceleași mărci au un “taste” diferit în afară. Mulți consumatori care recunosc acest aspect.

Câțiva români plecați în străinătate mi-au mărturisit că mai fac economii cumpărând mărfuri la reduceri. Reducerile la noi sunt doar acțiuni mincinoase de marketing.

Un matur plecat cu soția la muncă în nord-vestul Marii Britanii îmi mărturisea că s-a întors pentru că fiul său de 18 ani trebuia operat pe inimă. O ablație cardiacă. La o clinică privată i s-a cerut 9000 de Euro, statul oferind, conform mărturiei sale, 4.000. A preferat să plece în Turcia. Toate cheltuielile s-au ridicat la aproape 30.000 de euro, bani pe care nu-i avea. A trebuit să se împrumute. E fericit că băiatul încă mai poate juca fotbal la o echipă de liga a treia. Dacă era resident britanic, toate sarcinile financiare ar fi fost preluate de NHL.

La fiecare contribuabil, un cerber și jumătate

Pentru fiecare român cu salariul minim pe economie, la ghișeul autorităților publice stă un cerber și jumătate. În sistemul public sunt aproape 1,5 milioane de salariați. Leafa medie lunară este dublă față de cea în sectorul privat, doar că la stat nu poți ajunge “decât cu pile sau cu șpagă.”

Mai e un mic, mare neajuns. Pleci dintr-o gară, dar nu știi dacă vei ajunge sau când vei sosi la destinație. Nu există un respect față de timpul celuilalt. În țara lui “merge și așa,” bunul simț se simte ca un delicvent la poarta îmbuibaților.

Poate că primul motiv ar fi acesta: “aroganța politicienilor.” L-am lăsat înadins la coadă, pentru că e cel mai simplu de eradicat. Pentru a se întoarce românii acasă, măcar unul dintre motive ar trebui rezolvate, nu promisiuni politice care mor la intrarea dosarului cu șină în vreo autoritate.

VOCILE LUMII

Libertatea

De ce pleacă românii în străinătate

“Românii pleacă din țară pentru că statul nu le protejează pe victimele violenței domestice. Românii pleacă din țară pentru ca transportul școlar nu e gratuit la liceu. Românii pleacă din țară pentru că din spitale lipsesc citostatice. Românii pleacă din țară pentru că copiii cu dizabilități nu sunt primiți în școli. Românii pleacă din țară pentru că n-au bani să-și repare acoperisul, să-și construiască o baie sau să le cumpere jucării copiilor,” susține Libertatea, într-un articol.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Mircea Geoană se retrage din politică: Cred că trebuie să îţi pui ghetele în cui, într-un anumit moment

Geoană a subliniat că votul exprimat reflectă o "furie" împotriva sistemului actual de partide Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană, a reacționat duminică seară...

Călin Georgescu: Noul Hate pentru clasa politică sau meteoritul electoral care a lovit România?

Călin Georgescu nu este doar o surpriză a alegerilor, ci și o anomalie electorală care zguduie percepțiile tradiționale despre ce vrea să fie un...

Mircea Geoană se retrage din politică: Cred că trebuie să îţi pui ghetele în cui, într-un anumit moment

Geoană a subliniat că votul exprimat reflectă o "furie" împotriva sistemului actual de partide Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană, a reacționat duminică seară...
Ultima oră
Pe aceeași temă