5.7 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia – Ucraina, ziua 183. Sistemele de siguranță au fost activate la...

Rusia – Ucraina, ziua 183. Sistemele de siguranță au fost activate la cea mai mare centrală nucleară din Europa după întreruperile de curent, Putin va extinde dimensiunea forțelor armate ruse


Sistemele de siguranță de la centrala nucleară Zaporizhzhia din sudul Ucrainei au fost activate joi, potrivit presei de stat ruse.

Urmează rapoarte despre întreruperi de curent pe zonele din teritoriul controlat de Rusia, inclusiv regiunile Zaporizhzhia și Herson.

Caracteristicile de siguranță sunt concepute pentru a preveni accidentele grave și scurgerile de materiale radioactive din centrală, care este cea mai mare instalație de energie nucleară din Europa.

Forțele ruse au confiscat complexul de pe malul râului Nipro la începutul lunii martie, determinând orașele învecinate să distribuie tablete de iod în cazul unei scurgeri de radiații.

drepturile prizonierilor de război
În imaginea din spațiu, se văd incendii în apropierea centralei nucleare #Zaporozhye, probabil cauzate de bombardarea centralei.

Lucrătorii au declarat recent pentru The Telegraph că forțele de securitate ruse torturează personalul din fabrică pentru a-i împiedica să spună inspectorilor ONU despre riscurile de siguranță.

Ministerul Apărării (MOD) a publicat joi imagini din satelit ale tancurilor rusești aflate la doar 60 de metri de reactorul nuclear.

„Trupele ruse încercau probabil să ascundă vehiculele parcându-le sub țevile și porturile aeriene”, a spus Ministerul Apărării.

Mycle Schneider, consultant independent de politici și coordonator al World Nuclear Industry Status Report, a declarat: „Oricine înțelege problemele de securitate nucleară a tremurat în ultimele șase luni”.

UPDATE 16:30


Atentatul „extins” al Rusiei în Ucraina a avut un „impact oribil”, provocând sute de victime civile și distrugând case, școli și spitale, a declarat joi un organism de monitorizare.

De când Rusia a invadat Ucraina, „sute” de atacuri cu muniții cu dispersie ale forțelor ruse au fost documentate, raportate sau se presupune că au avut loc, a spus Coaliția pentru muniții cu dispersie într-un raport anual.

Atacurile au provocat aproape 700 de victime civile între ianuarie și iulie, în timp ce Ucraina rămâne astăzi singura țară din lume în care sunt folosite muniții cu dispersie.

„Utilizarea pe scară largă de către Rusia a munițiilor cu dispersie interzise la nivel internațional în Ucraina demonstrează o nerespectare flagrantă pentru viața umană, principiile umanitare și normele legale”, a spus Mary Wareham de la CMC.

Această „dezvoltare teribilă” este „de neconceput și merită condamnată”, a adăugat ea.

16:10


Belarus va organiza sâmbătă exerciții militare pentru rezerviști și recruți în unitățile teritoriale de apărare ale țării.

Exercițiile se vor concentra pe consolidarea protecției în jurul capitalei Minsk, potrivit ministerului apărării.

Belarus este un aliat cheie al Rusiei și a permis trupelor sale să folosească teritoriul belarus pentru a invada Ucraina din nord. Cu toate acestea, președintele Alexander Lukașenko a evitat până acum să devină parte la conflict.

16:00


Vladimir Putin a semnat un decret de creștere a forțelor armate ale Rusiei de la 1,9 milioane la 2,04 milioane, când războiul din Ucraina intră în a șaptea lună.

Moscova nu a dezvăluit nicio pierdere în conflict din primele săptămâni, dar oficialii occidentali și guvernul de la Kiev spun că se numără la mii.

Creșterea include o creștere cu 137.000 a numărului de personal de luptă la 1,15 milioane. Acesta intră în vigoare de la 1 ianuarie, conform decretului publicat pe portalul legislativ al guvernului.

Ultima dată când Putin a fixat dimensiunea armatei ruse a fost în noiembrie 2017, când numărul personalului de luptă a fost stabilit la 1,01 milioane dintr-un număr total de forțe armate, inclusiv necombatanți, de 1,9 milioane.

Rusia nu a spus câte victime a suferit în Ucraina din primele săptămâni de campanie, când a spus că 1.351 dintre soldații săi au fost uciși.

15:00


Presupusa furnizare de combustibil pentru avioane de către compania petrolieră franceză TotalEnergies către armata rusă a ridicat o problemă „extrem de gravă” care a cerut clarificări, a declarat ministrul francez al transporturilor.

Clement Beaune, care a spus că nu are suficiente informații pentru a lua parte în această chestiune, a fost primul oficial francez care a comentat acuzațiile care ar putea submina eforturile președintelui Emmanuel Macron de a promova pacea în Ucraina.

Ziarul Le Monde a raportat miercuri că TotalEnergies a fost implicată în furnizarea de condensat de gaz pentru a produce combustibil pentru avioane care ar fi putut fi folosit de avioanele de război rusești în Ucraina, prin participația companiei franceze într-o afacere cu Novatek din Rusia.

„Acesta este un subiect extrem de serios, așa că trebuie verificat dacă, voluntar sau involuntar, a existat o ocolire fie a sancțiunilor, fie a energiei pe care o companie, franceză sau alta, a produs-o”, a declarat Beaune pentru televiziunea France 2. .

ora 14:00


Ministerul rus al Apărării a declarat că a ucis peste 200 de militari ucraineni în atacul la gară despre care Kievul a spus că a provocat moartea a 25 de persoane, inclusiv copii.

Atacul cu rachetă rusesc asupra unei gări din Ucraina, miercuri, a avut loc în momentul în care țara a marcat aniversarea independenței sale de dominația sovietică.

„În urma unei lovituri directe de către o rachetă Iskander asupra unui tren militar la gara Chaplyne din regiunea Dnipropetrovsk, peste 200 de militari din rezerva Forțelor Armate ale Ucrainei și 10 unități de echipament militar au fost uciși”, se arată în briefing-ul Ministerului rus al Apărării.

Trenul se afla „în drum spre zone de luptă” în regiunea de est Donbas pe care Moscova încearcă să o controleze pe deplin.

ora 13:50 Rusia a instruit trupele să se ferească de alimente otrăvite în liniile directoare pentru distribuirea ajutoarelor, susține Ucraina


Agenția de informații militare a Ucrainei a publicat instrucțiuni secrete rusești pentru a valorifica distribuirea ajutorului umanitar pentru a asigura controlul Moscovei asupra teritoriilor ocupate.

Documentul, pretins emis la 1 iulie și aprobat de un R.G. Starikov, se adresează „instructorilor” afiliați Rusiei Unite, partidul de guvernământ al Kremlinului, despre care se spune că vor avea control exclusiv asupra aprobării persoanelor și organizațiilor pentru distribuirea ajutorului.

O mare parte din aceasta constă în instrucțiuni de securitate: agențiile de ajutor ar trebui să își ateste călătoria cu armata rusă, să aibă mai multe documente care să confirme identitatea și destinația și să evite oprirea în mediul rural sau în sate din cauza amenințării bombardamentelor.

Aceștia sunt instruiți să refuze ofertele de mâncare de la localnici din cauza încercărilor de otrăvire a trupelor ruse și, de asemenea, să refuze telefoanele mobile sau alte echipamente electronice în cazul în care acestea conțin dispozitive de urmărire.

Un tabel atașat cu răspunsuri la „întrebările frecvente” îi instruiește pe lucrătorii umanitari să spună locuitorilor locali că „Federația Rusă nu se retrage” și „Ucraina nu se va întoarce în aceste teritorii”. De asemenea, li se spune să nege că vorbitorii de ucraineană se vor confrunta cu discriminare și să ia în echipă cel puțin un vorbitor de ucraineană pentru a oferi o astfel de asigurare.

Cei care solicită ajutor direcționat pentru nevoi specifice trebuie îndemnați să solicite pașapoarte rusești, deoarece vor exista mai multe oportunități de plată.

ora 13:20 UE condamnă bombardamentul rusesc asupra gării


Uniunea Europeană a condamnat bombardarea mortală de către Rusia a unei gări din Ucraina și a avertizat că cei „responsabili pentru teroarea rachetelor rusești vor fi trași la răspundere”.

„UE condamnă cu fermitate un alt atac atroce al Rusiei asupra civililor”, a scris șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, pe Twitter, în timp ce numărul morților din greva de la Chaplyne a crescut la 25.

ora 13:15 Rusia spune că a lovit gara din Chaplyne din Ucraina


Ministerul rus al Apărării a declarat joi că forțele sale au lovit gara Chaplyne din regiunea Ucrainei Dniptropetrovsk.

Kievul spune că 25 de civili au murit în atacul rusesc de miercuri.

12:39
Rusia începe să folosească drone de fabricație iraniană în război cu Ucraina

Rusia a început să folosească drone de fabricație iraniană în războiul său cu Ucraina, iar Iranul s-a oferit să-l ajute pe Vladimir Putin să evite sancțiunile occidentale, potrivit rapoartelor presei americane.

Oficialii occidentali au declarat pentru Washington Post că „aceasta nu este doar o alianță tactică” și ar putea, în schimb, să facă parte dintr-o nouă strategie majoră anti-occidentală.

Iranul are cunoștințe profunde despre eludarea sancțiunilor impuse de companii-fantasmă și a altor mijloace pe care speră să le împărtășească cu Rusia, au adăugat ei.

Iranul a organizat în ultimele luni o serie de întâlniri la nivel înalt cu oficiali ruși și, de asemenea, l-a salutat pe președintele Vladimir Putin la Teheran.

Oficialii americani sunt îngrijorați de faptul că cele două state construiesc o alianță mai puternică bazată pe emnitatea lor comună față de Occident.

Statele Unite cer Rusiei să respecte drepturile prizonierilor de război, în cazul luptătorilor ucraineni pe care i-a capturat.

SUA resping ideea Rusiei de a forma un așa-zis tribunal la Mariupol, adică în acea parte a Ucrainei aflată sub ocupație rusească. În acest pretins tribunal, Rusia ar vrea să-i judece pe prizonierii din combinatul Azovstal.

Statele Unite avertizează Rusia că „toți membrii forțelor armate ucrainene, inclusiv voluntarii autohtoni sau străini încorporați în forțele armate, capătă statut de prizonieri de război dacă sunt capturați și trebuie să primească tratamentul și protecția oferite de acest statut, potrivit Convenției de la Geneva”. Avertismentul este transmis de Departamentul de Stat al SUA.

Citește și:

Rusia – Ucraina, ziua 182. Ucraina serbează Ziua Independenței ”Vom lupta până la sfârșit”, a declarat Zelenski

Rusia – Ucraina, ziua 181. Ucraina a lovit sediul separatiștilor din Donețk cu rachete Himars

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

SUA și-ar putea redeschide joi ambasada de la Kiev

Statele Unite se aşteaptă ca ambasada americană la Kiev să revină la operaţiunile normale joi după o alertă de securitate, le-a declarat miercuri reporterilor...

Tinerii români economisesc mai puțin: doar 6% au depozite la termen, iar valoarea medie a unui depozit este mult sub media europeană

Doar 6% dintre tinerii români sub 25 de ani aleg să economisească prin depozite la termen, acest lucru fiind influențat de resursele financiare limitate,...

Virgil Guran(PNL): Chiar atât de proşti ne credeţi, că mergem să comandăm o manea?

Vicepreşedintele PNL Virgil Guran, lider al filialei liberale din Dâmboviţa, a declarat miercuri, la o întâlnire electorală la Târgovişte, că PNL nu a comandat...
Ultima oră
Pe aceeași temă