7.1 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăInternaționalJaponezii vizitează un altar controversat la aniversarea celui de-al Doilea Război Mondial

Japonezii vizitează un altar controversat la aniversarea celui de-al Doilea Război Mondial

Japonezii au mers în pelerinaj la un altar controversat, odată cu aniversarea capitulării în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Mii de rezidenți japonezi și mai mulți politicieni au vizitat, luni (15 august), controversatul altar Yasukuni din Tokyo, cea de-a 77-a aniversare de la capitularea Japoniei, care a pus capăt celui de-al Doilea Război Mondial.

În ciuda căldurii înăbușitoare, oamenii au început să facă coadă de dimineață devreme pentru a face rugăciuni în fața altarului și au păstrat împreună un moment de reculegere la amiază. Un mic grup de activiști de dreapta, unii purtând steaguri, au mărșăluit și au scandat sloganuri în altar.

Japonezii au mers la un altar ce marchează sfârștiul celui de al Doilea Război Mondial, la a 77-a aniversare de la capitulare

Mai mulți politicieni, inclusiv ministrul Securității Economice Sanae Takaichi, împreună cu Koichi Hagiuda, șeful consiliului de cercetare politică al Partidului Liberal Democrat (LDP) și un aliat cheie al fostului prim-ministru Shinzo Abe, ucis, au vizitat de asemenea locul.

Yasukuni, văzut ca un simbol al militarismului trecut al Japoniei, onorează morții din război, inclusiv 14 lideri din cel de-al Doilea Război Mondial, condamnați de un tribunal aliat drept criminali de război „de clasă A”, făcându-l astfel un punct de foc în tensiunile cu China și Coreea de Sud.

Așa ar începe cel de-al treilea război mondial

La fel ca acum, înaintea declanșării celui de-al doilea război mondial, liderii marilor puteri ale lumii vorbeau despre iminența declanșării războiului. Nimeni nu voia să cedeze nimic. Premisele celui de-al treilea război mondial se văd ca umbrele în peștera inițiatică.

Totuși, în 30 septembrie 1938, premierul Franței Édouard Daladier, împreună cu neexperimentatul prim ministru al Marii Britanii, Neville Chamberlain, s-a dus în Germania să-i pilească lui Adolf Hitler colții. Prin Acordul de la München, marile puteri europene au permis trupelor germane să ocupe Sudetele, de dragul „păcii pentru vremea noastră,” așa cum aveau să spună. Cehoslovacia mobilizase deja peste un milion de soldați și era pregătită să lupte pentru independență, dar nu i s-a permis să participe la conferință.

Mirarea tâmpă a lui Chamberlain și nasul lui Winston

Întors în patrie, naivul Chamberlain a asigurat națiunea britanică de pace “pentru vremurile noastre.” Winston Churchill, unul dintre criticii săi aprigi, i-a răspuns: ”Ai avut de ales între război și lipsă de onoare. Ai ales lipsa de onoare și vei avea război.” Zis și făcut.

În același timp, Daladier și Chamberlain au amenințat conducerea statului cehoslovac că va fi responsabilă de război. Astfel, președintele Edvard Beneš a capitulat. Forțele germane au intrat în Sudeția, fără opoziție. Curând, forțele poloneze și maghiare au invadat celelalte părți din Cehoslovacia.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

România rămâne în topul țărilor cu cele mai mari dobânzi la creditele ipotecare

România se menține printre țările europene cu cele mai mari dobânzi la creditele ipotecare, alături de Polonia și Ungaria, în contrast cu nivelurile scăzute...

România și Polonia domină piața benzinei din Ucraina: OMV Petrom și PNK Orlen acaparează două treimi din piață

România și Polonia au continuat să fie principalele surse de benzină pentru Ucraina în 2024 Noutatea constă în dominația a două companii: OMV Petrom și...

Rezultatul surpriză al alegerilor prezidențiale din România generează incertitudine pe piețele financiare

Câștigarea primului tur al alegerilor prezidențiale de către Călin Georgescu, un candidat independent cu discurs pro-Rusia, anti-NATO și anti-UE, care nu figura în primele...
Ultima oră
Pe aceeași temă