-0.4 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSănătateCercetători din Italia au descoperit un vaccin anti-cancer foarte eficient

Cercetători din Italia au descoperit un vaccin anti-cancer foarte eficient

Un grup de cercetători din Italia a descoperit un vaccin anti-cancer capabil să declanşeze răspunsuri ale sistemului imunitar la tumori şi care poate creşte eficacitatea medicamentelor utilizate în imunoterapie, informează joi ANSA.

Descoperirea a fost realizată de cercetătorii în domeniul mecanismelor imuno-regulatoare de la Armenise-Harvard din cadrul Institutului Italian de Medicină Genomică (IIGM).

Vaccinul foloseşte un virus ca un cal troian, au spus ei, instruind sistemul imunitar să recunoască celulele canceroase.

Echipa de cercetare are sediul la Fundaţia de Oncologie IRCCS din Piemont, la Candiolo, în apropiere de Torino.

Descoperirea a fost descrisă într-o lucrare publicată în jurnalul Science Translational Medicine.

Mai mulți cercetători italieni au găsit un vaccin anti-cancer, în colaborare cu o companie de biotehnologie numită Nouscom

Cercetarea a fost realizată în colaborare cu compania italiano-elveţiană de biotehnologie Nouscom.

Vaccinul s-a dovedit eficient, în asociere cu un medicament utilizat în imunoterapie, în cazul a 12 pacienţi cu un subtip de cancer de colon în faza metastatică.

„Consider că tehnica de realizare a acestor vaccinuri a fost dovedită în mod clar şi că datele obţinute în primele studii clinice sunt foarte promiţătoare”, a declarat şefa de laborator de la Armenise-Harvard, Luigia Pace.

„Există acum o posibilitate concretă de a crea noi vaccinuri care vor fi eficiente împotriva multor alte tipuri de cancer”, a adăugat cercetătoarea citată de ANSA.

Cancer: O analiză uriașă a ADN-ului scoate la iveală noi indicii

Oamenii de știință britanici au întreprins o uriașă „săpătură arheologică” a cancerului în Marea Britanie, analizând întreaga compoziție genetică – sau secvența genomului complet – a tumorilor de la aproximativ 12.000 de pacienți, scrie BBC.

Echipa afirmă că această cantitate fără precedent de date le-a permis să descopere noi modele în ADN-ul cancerului – sugerând cauze care nu sunt încă înțelese.

Aceștia adaugă că indiciile genetice vor contribui în cele din urmă la îmbunătățirea diagnosticului și a tratamentului.

Cercetarea este publicată în revista Science.

Cancerul poate fi considerat drept o versiune coruptă a propriilor noastre celule sănătoase – mutațiile ADN-ului nostru modifică celulele până când, în cele din urmă, acestea cresc și se divid necontrolat.

În mod tradițional, multe tipuri de cancer au fost clasificate de medici pe baza locului în care se află în organism și a tipului de celule implicate – dar secvențierea genomului întreg poate oferi un alt nivel de informații esențiale.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă