Teheranul a anunţat sâmbătă arestarea unui cetăţean suedez bănuit de „spionaj”, fără a preciza identitatea acestuia, informează AFP şi Reuters. Anunţul vine în contextul unei tensionări a relaţiilor dintre Iran şi Suedia, unde un cetăţean iranian a fost recent condamnat la închisoare pe viaţă.
„Ministerul informaţiilor a identificat şi arestat un cetăţean al Regatului Suediei pentru spionaj”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul ministerului.
Acesta menţionează, fără alte precizări, că acuzatul a intrat în Iran „acum câteva luni, după arestarea unui alt spion european, cu misiunea de a obţine informaţii” despre acesta din urmă.
MAE de la Stockholm a confirmat pentru AFP la începutul lui mai că un cetăţean suedez a fost arestat „recent” în Iran. O purtătoare de cuvânt a explicat într-un e-mail adresat Reuters că diplomaţia suedeză este la curent cu acest caz, potrivit agerpres.ro.
Teheranul caută să învinuiască un suedez pentru spionaj, după ce și Suedia a condamnat pe viață un iranian acuzat de crime de război
Comunicatul de sâmbătă al ministerului iranian mai indică doar că acuzatul a făcut mai multe deplasări în Israel – inamic declarat al republicii islamice – înainte de a veni în Iran.
Relaţiile dintre Suedia şi Iran s-au tensionat după ce ţara nord-europeană a arestat şi, pe 14 iulie, a condamnat la închisoare pe viaţă un fost oficial suedez, Hamid Noury, acuzat de crime de război, executarea şi torturarea de deţinuţi politici într-o închisoare iraniană, în anii 1980.
Un cercetător suedez ar putea fi executat în Iran
Un cercetător suedez ar putea fi executat în Iran, după ce regimul de la Teheran l-a găsit vinovat de spionaj.
Ahmedreza Djalali este un iranian care locuia la Stockholm și lucra la Institutul medical Karolinska. El a fost arestat în cursul unei vizite în Iran, în anul 2016. Un an mai târziu, în 2017, el a fost condamnat la moarte, sub acuzaţia de spionaj.
Suedia respinge această acuzație iar pentru a-l proteja i-a acordat iranianului și cetățenia suedeză, în anul 2018.
În aceste zile, cercetătorul ar urma să fie spânzurat. Soția lui, aflată în Suedia, a cerut sprijinul ONU și al UE pentru a-i salva viața. Teoretic, ministrul Justiției din Iran ar putea aproba o amânare a sentinței de condamnare la moarte.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!