4.1 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaUcraina: Comisia acordă o scutire de taxe vamale și de TVA pentru...

Ucraina: Comisia acordă o scutire de taxe vamale și de TVA pentru importul de bunuri esențiale pentru ucraineni

Ucraina: Comisia acordă o scutire de taxe vamale și de TVA pentru importul de bunuri esențiale pentru ucraineni
Această măsură, care a fost solicitată de statele membre, se va aplica retroactiv de la 24 februarie 2022 și va fi în vigoare până la 31 decembrie 2022.

Comisia Europeană a adoptat astăzi, 1 iulie, o decizie care permite statelor membre să renunțe temporar la taxele vamale și la TVA pentru importul din țări terțe de alimente, pături, corturi, generatoare electrice și alte echipamente care contribuie la salvarea de vieți destinate ucrainenilor afectați de război. Această măsură, care a fost solicitată de statele membre, se va aplica retroactiv de la 24 februarie 2022 și va fi în vigoare până la 31 decembrie 2022.

În urma invaziei neprovocate și nejustificate a Ucrainei de către Rusia, se estimează că peste 14 milioane de persoane, adică 30 % din populația Ucrainei, au fost strămutate. Peste 6,2 milioane de ucraineni au ajuns în UE și aproape 8 milioane au fost nevoiți să își părăsească locuințele, dar au rămas în Ucraina. Acest lucru exercită o presiune considerabilă asupra statelor membre, care trebuie să ofere asistență umanitară unui număr mare de persoane care fug din calea războiului, sprijinind în același timp ucrainenii strămutați în interiorul țării expuși riscului de foamete și de boli.

Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie, a declarat: „Războiul împotriva Ucrainei a provocat suferințe inimaginabile, dar a demonstrat și profunzimea solidarității UE. Această măsură va ajuta statele membre să vină în ajutorul ucrainenilor atât în UE, cât și în țara lor de origine, prin facilitarea furnizării de bunuri umanitare esențiale. Este ceea ce trebuie să facem.”

Scutirea de taxe și de TVA se aplică mărfurilor importate de:

• Organizații de stat (organisme publice și organisme de drept public, inclusiv spitale, organizații guvernamentale, guverne regionale, comune/orașe etc.)

• Organizații caritabile sau filantropice aprobate de autoritățile competente ale statelor membre, se arată în comunicatul Comisiei Europene, postat pe siteul https://romania.representation.ec.europa.eu/.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Cum să creezi un impact vizual impresionant prin detalii subtile în decorul casei tale

În lumea designului interior, detaliile mici au puterea de a transforma un spațiu obișnuit într-unul remarcabil și memorabil. Chiar dacă pot părea nesemnificative...

Cum te convingi că formația de nuntă pe care o alegi este ceea ce căutai?

Organizarea unei nunți este, fără îndoială, una dintre cele mai emoționante provocări. Printre cele mai importante decizii, alături de locație și meniu, se află...

Bitcoin schimbă regulile jocului pentru mărcile de lux. Brandurile care îmbrățișează criptomonedele

Popularitatea tot mai mare a Bitcoin atrage atenția marilor mărci de lux, care explorează utilizarea criptomonedelor ca metodă de plată. Printemps, un retailer de lux...
Ultima oră
Pe aceeași temă