Ruja Ignatova, cunoscută și sub numele de „Regina dispărută a criptomonedelor”, a fost plasată pe lista celor mai căutate 10 persoane de către FBI.
Bulgăroaica, despre care se crede că are în jur de 40 de ani, este căutată pentru presupusul rol pe care l-ar fi avut în gestionarea unei escrocherii cu criptomonede cunoscută sub numele de OneCoin, notează BBC.
Anchetatorii federali o acuză pe fugară că s-a folosit de această schemă pentru a înșela victimele cu peste 4 miliarde de dolari (3,2 miliarde de lire sterline).
Ea este dată dispărută din 2017, când oficialii americani au semnat un mandat de arestare, iar anchetatorii au început să se apropie de ea.
În 2014, OneCoin, o criptomonedă autointitulată, a început să ofere cumpărătorilor un comision dacă aceștia vindeau moneda mai departe mai multor persoane.
Dar agenții FBI spun că OneCoin nu avea nicio valoare și nu a fost niciodată protejată de tehnologia blockchain folosită de alte criptomonede.
Potrivit acuzațiilor făcute de procurorii federali, era în esență o schemă Ponzi deghizată în criptomonedă.
„Și-a sincronizat perfect schema, capitalizând pe baza speculațiilor frenetice din primele zile ale criptomonedelor”, a declarat Damian Williams, procurorul federal de top din Manhattan.
Un anunț al biroului publicat joi oferea o recompensă de 100.000 de dolari pentru orice informație care să ducă la arestarea doamnei Ignatova, care a fost acuzată în 2019 de opt capete de acuzare, printre care fraudă electronică și fraudă cu valori mobiliare.
Ea este singura femeie de pe lista celor mai căutate 10 persoane de către FBI.
Jamie Bartlett a declarat că anunțul FBI de joi a crescut șansele ca aceasta să fie prinsă.
„Aceasta este probabil cea mai mare evoluție în acest caz de la dispariția Dr. Ruja în octombrie 2017”, a spus el.
Dl Bartlett, care investighează cazul de ani de zile, a declarat că unul dintre motivele pentru care a fost atât de dificil să o depisteze pe Ruja Ignatova este că aceasta a dispărut cu cel puțin 500 de milioane de dolari (411 milioane de lire sterline), ceea ce a ajutat-o să se ascundă de lege.
„Credem, de asemenea, că are documente de identitate false de înaltă calitate și că și-a schimbat înfățișarea”, a adăugat el, dar a ridicat posibilitatea ca ea să nu mai fie nici măcar în viață.
Doamna Ignatova a fost văzută ultima dată la bordul unui zbor din Bulgaria spre Grecia în 2017 și de atunci este dată dispărută.
Jen McAdam, victima OneCoin, a declarat pentru BBC în 2019 că ea și prietenii și familia ei au ivnestit un sfert de milion de euro.
Dna McAdam a spus că totul a pornit de la un mesaj al unui prieten despre o oportunitate de investiție de neratat. Stând în fața calculatorului ei, a dat click pe un link și s-a alăturat unui webinar OneCoin.
În următoarea oră sau cam așa ceva, ea a ascultat cu atenție oamenii care vorbeau cu entuziasm despre această nouă criptomonedă interesantă.
Toți erau „foarte vioi, plini de pasiune”, a spus dna McAdam. „Sunteți foarte norocoși că vedeți acest webinar chiar acum. Sunteți într-un stadiu atât de timpuriu și va merge la fel ca Bitcoin, poate că va deveni și mai mare”.
Dna McAdam a spus că i-au trebuit luni de zile pentru a-și da seama că totul era o înșelătorie.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!