Slovacia, ţară membră NATO şi vecină cu Ucraina, va achiziţiona 152 de vehicule blindate de luptă de infanterie suedeze în valoare de 1,6 miliarde de euro, a anunţat marţi ministrul Apărării, Jaroslav Nad, relatează AFP.
„Guvernul a aprobat un proiect istoric pentru forţele armate”, a scris Jaroslav Nad pe pagina sa oficială de Facebook.
„Vom spori capacităţile de apărare ale Slovaciei şi ne vom îndeplini angajamentele faţă de NATO de a construi o brigadă mecanizată”, a mai spus el.
Din cele 33 de ţări contactate, Slovacia a primit oferte din partea Ungariei, Suediei, Spaniei şi Poloniei, a precizat Ministerul Apărării.
Slovacia va lua 152 de vehicule blindate suedeze, licitația fiind câștigată de grupul suedez BAE Systems Hagglunds
Grupul suedez BAE Systems Hagglunds a câştigat licitaţia cu vehiculele sale CV90 cu şenile. Termenele de livrare nu au fost precizate marţi.
În 2018, Slovacia a semnat un contract pentru 14 avioane de luptă F-16. Livrările urmează să înceapă în 2024.
Totodată, guvernul slovac a aprobat marţi aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, dând undă verde preşedintei Zuzana Caputova să semneze protocoalele corespunzătoare.
Ţară membră UE cu o populaţie de 5,4 milioane de locuitori, Slovacia a donat Ucrainei echipamente militare în valoare de 154 de milioane de euro, potrivit Ministerului Apărării slovac.
România și Bulgaria ar fi vândut muniție destinată Ucrainei
România și Bulgaria ar fi vândut muniție tip sovietic, destinată Ucrainei, a dezvăluit, la data de 26 aprilie, presa din Bulgaria, citând surse din Statele Unite.
Prima informație publică în acest sens ar fi apărut în ziarul New York Times.
Bulgaria și alte cinci țări ar fi vândut Ucrainei arme și muniții de tip sovietic, prin intermediul unei companii americane cu sediul la Tampa (Florida). Despre compania americană, se precizează că lucrează cu producători de armament din Bulgaria, România, Bosnia, Serbia, Slovacia și Cehia.
Toți acești producători furnizează așa numitele muniții non-standard (conform terminologiei americane), adică muniții care nu corespund standardelor NATO dar care pot fi folosite de armata Ucrainei și de alte armate care au în dotare arme produse în spațiul fostei URSS.
Informațiile din presa americană sugerează că, în fabricile din cele șase țări menționate, se produce 90 la sută din muniția pe care o cumpără SUA pentru a o livra în final Ucrainei.
Cu alte cuvinte, cele șase țări est-europene au vândut muniție Ucrainei, dar nu direct – ceea ce le permite să nu recunoască această tranzacție – ci printr-un intermediar din Statele Unite.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!