3.2 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăInternaționalPrințul Charles: Rapoartele privind donațiile în numerar, verificate de un organism de...

Prințul Charles: Rapoartele privind donațiile în numerar, verificate de un organism de control

Comisia de caritate analizează dacă este necesar să efectueze o analiză a donațiilor primite de o organizație caritabilă a Prințului de Wales.

The Sunday Times a relatat că milioane de euro în numerar au fost înmânate de un fost prim-ministru din Qatar.

„Vom analiza informațiile pentru a determina dacă există vreun rol pentru comisie în această chestiune”, a declarat autoritatea de reglementare a organizațiilor caritabile, potrivit BBC.

Reprezentanții Prințului Charles au declarat că „au fost urmate toate procesele în mod corect”.

Charity Commission va analiza dacă trebuie să ia vreo măsură în legătură cu donațiile pretinse în valoare totală de trei milioane de euro de la șeicul Hamad bin Jassim către organizația caritabilă a prințului Charles, între 2011 și 2015.

O parte din bani ar fi fost în numerar într-o valiză și în saci de transport din magazinul de lux Fortnum and Mason.

Nu au existat sugestii de infracțiuni, dar fostul deputat liberal-democrat Norman Baker a declarat în cadrul emisiunii World at One de la BBC Radio 4 că totul pare „murdar și dubios”.

Dl Baker a dorit ca poliția să investigheze și a întrebat dacă au existat și alte plăți în cadrul întâlnirilor dintre Prințul Charles și alți membri ai familiilor regale din Orientul Mijlociu.

Șeicul Hamad, donator miliardar, a fost prim-ministru al bogatului stat din Golf, Qatar, între 2007 și 2013.

În calitate de șef al fondului suveran de investiții al Qatarului, a fost numit „omul care a cumpărat Londra”, după ce a investit în proprietăți și afaceri de referință precum Shard și Harrods.

Donația raportată a fost pentru Fondul caritabil al Prințului de Wales, care oferă granturi pentru proiecte de conservare, mediu, educație și incluziune socială.

Donații făcute prin ordin de plată

Se pare că donațiile au fost făcute și prin ordin de plată și că ar putea exista o contestație cu privire la detaliile sumelor și la modul în care au fost efectuate plățile.

Conturi financiare mai recente ale Comisiei de Caritate, între 2017 și 2021, arată că Fondul de Caritate al Prințului de Wales a avut un venit anual între 10 și 15 milioane de lire sterline.

Regulamentele caritabile permit ca donațiile să fie făcute în numerar și ca donatorii să rămână anonimi.

Dar organizațiile de caritate ar trebui să efectueze un control de diligență pentru a se asigura că fondurile provin dintr-o sursă legitimă.

„Donațiile caritabile primite de la șeicul Hamad bin Jassim au fost transmise imediat uneia dintre organizațiile caritabile ale prințului, care a efectuat guvernanța corespunzătoare și ne-a asigurat că au fost urmate toate procesele corect”, se arată într-un comunicat al Clarence House.

La începutul acestui an, Charity Commission a desfășurat o anchetă oficială privind organizațiile caritabile ale lui Viateschlav Kantor, un oligarh miliardar sancționat de Marea Britanie din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

Organizația caritabilă a domnului Kantor făcuse donații către o altă organizație caritabilă a prințului Charles, Fundația Prințului.

Registrele de caritate arată că 600.000 de lire sterline au fost plătite fundației pe parcursul a doi ani, ca parte a unei promisiuni de 3 milioane de lire sterline, care ar fi trebuit să fie plătite în etape până în 2028.

Fundația Prințului a declarat că nu va face comentarii cu privire la donațiile individuale, dar donatorii ar fi fost supuși unui proces de diligență, pe baza a ceea ce se știa la momentul respectiv.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Inspectorii antifraudă fiscală, amenzi și confiscări de peste 117 milioane de lei în patru luni

Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au desfășurat, între septembrie și decembrie 2024, o campanie intensă pentru combaterea evaziunii fiscale. În urma acțiunilor operative...

Avertizare Cod portocaliu: Ninsori, viscol și ploi în România

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod portocaliu valabilă până miercuri dimineață, la ora 10.00, pentru zonele montane înalte din Carpații...

Marcel Ciolacu, despre Radu Marinescu, propus ministru al Justiției: Un avocat cu multă experiență

Întrebat dacă știe că Marinescu a reprezentat un om de afaceri controversat, Ciolacu a recunoscut că nu a urmărit activitatea sa profesională Președintele PSD, Marcel...
Ultima oră
Pe aceeași temă