4.1 C
București
joi, 28 noiembrie 2024
AcasăSocialEducațieProbleme la Evaluarea Națională

Probleme la Evaluarea Națională

Au fost subiecte date eronat sau înainte de examen la Evaluarea Națională, dar conducerea Ministerului Educației consideră că a procedat ca la carte.

În localitatea Predești, din județul Dolj, la Evaluarea Națională, elevii români au primit, la proba de Limba română, subiectele destinate școlilor cu predare în limba maghiară.

Copiii au susținut practic două examene într-o zi, iar conducerea Ministerului Educației (ME) consideră că demiterea directorului de școală este o măsură suficientă.

“În urma anchetei celor de la ISJ s-a constatat că este vina președintelui comisiei de examen. Președintele a fost schimbat și s-a procedat pentru demiterea din funcția de director, ca și sancțiune. A fost o eroare din partea președintelui de comisie, care, din neatenție, în loc să tipărească subiectele pentru Limba română pentru elevii români, a dat subiectele la Limba română pentru elevii maghiari. Și-au dat seama mult prea târziu. Au oprit examenul și elevii au beneficiat de subiectele de rezervă. Fiind vina președintelui, să suporte consecințele. Sancțiunea aplicată: demiterea din funcția de director”, a declarat, pentru “România liberă”, Ionel Florian Lixandru, secretarul de stat din ME responsabil de organizarea examenelor naționale.

Subiectele, date pe net

La aceeași probă din cadrul Evaluării Naționale, în Suceava, au fost transmise prin aplicații online subiectele, înainte de începerea examenului.

În acest caz, ministerul nu se implică, lăsând loc organelor de anchetă penală.

“Este în derulare o anchetă desfășurată de organele de cercetare penală. Când vor fi finalizate cercetările, vom da rezultatele. Nu ne putem pronunța momentan. S-au sesizat de la sine organele de cercetare penală. Atât timp cât au intervenit organele de cercetare penală, nu ne putem suprapune cu ele. Ce a fost acolo este de natură penală. Noi am luat legătura cu ISJ-ul, am trimis inspectoratul la fața locului, a constatat, și, mai departe, inspectoratul a sesizat organele de cercetare penală”, ne-a mai explicat Lixandru.

Conducerea ministerului consideră că a făcut tot ce a depins de ea pentru a evita astfel de incidente.

“Noi ne-am făcut datoria. Am atras atenția în toate instruirile pe care le-am organizat, atât la nivelul ministerului, cât și al inspectoratelor școlare, și comisiilor județene. Dumnealor, la instruirile cu directorii au procedat la fel. Cei care nu respectă regulile vor suporta consecințele”, ne-a mai spus reprezentantul ME.

Primele rezultate de la Evaluarea Națională vor fi afişate joi, 23 iunie, până la ora 14:00.

Contestaţiile pot fi depuse în zilele de 23 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) şi 24 iunie (în intervalul orar 8,00 – 12,00). Acestea pot fi transmise şi prin mijloace electronice.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Când va adera Cipru la NATO

Președintele Ciprului, Nikos Christodoulides, a declarat joi că țara sa are în vedere aderarea la NATO, însă acest pas va fi făcut „la momentul...

Naționala de fotbal a României a început anul pe locul 45 și îl termină pe 38 în clasamentul FIFA

Naționala României a înregistrat un progres semnificativ în clasamentul FIFA publicat joi, ocupând locul 38, după un salt de cinci poziții comparativ cu luna...

CSAT confirmă că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a identificat recent atacuri cibernetice menite să afecteze integritatea procesului electoral din România. Potrivit unui comunicat al...
Ultima oră
Pe aceeași temă