Buruienile ți-au invadat terenul și nu mai știi ce să faci pentru a le elimina? Soluția este folosirea unor erbicide totale, însă acestea trebuie aplicate cu atenție, în conformitate cu planurile viitoare privind folosirea terenului pe care îl vei trata astfel.
Aplicarea acestui tip de substanțe te va ajuta să elimini eficient ierburile nedorite, însă, înainte de a le folosi, trebuie să iei în calcul faptul că ele au efect asupra tuturor tipurilor de plante, nu doar asupra buruienilor.
Când și cum poți folosi erbicide totale?
Specialiștii în domeniu recomandă ca acest tip de substanță să fie utilizată doar în anumite spații, precum:
• terenuri virane;
• căi ferate;
• marginea șoselelor;
• aleile din curți;
• spatiile sufocate de vegetație nedorită;
• livezi de pomi fructiferi;
• vița-de-vie.
Folosirea acestui tip de erbicid îți va asigura eliminarea totală a vegetației nedorite, așa că, în cazul în care dorești să aplici erbicide totale în livezi de pomi fructiferi sau în zonele cu viță-de-vie, trebuie să ai grijă ca soluția să nu atingă frunzele culturilor.
Tipuri de erbicide totale:
- 100% naturale – respectivul tip de erbicid are acțiune de contact și, odată aplicat pe plantă, distruge epiderma, iar aceasta se usucă și moare în aproximativ două ore. Totodată, respectiva substanță poate fi folosită pentru combaterea buruienilor mono și dicotiledonate din spații cu arbuști ornamentali și vegetație lemnoasă;
- sistemice – pot fi folosite pentru combaterea buruienilor anuale și perene. Substanța activă este absorbită prin frunze, fiind translocată rapid în plantă, inclusiv în părțile subterane (rădăcini, rizomi). Odată pătrunsă în plantă, substanța activă stopează formarea aminoacizilor esențiali și inhibă creșterea, determinând, în final, distrugerea plantei. În cazul acestui tip de substanță, erbicidarea se face în momentul în care buruienile sunt în faza de creștere activă și au o suprafață foliară corespunzătoare pentru absorbția erbicidului. Erbicidele sistemice cu efect total se recomandă a fi folosite pe terenuri necultivate, terasamente de cale ferată etc., iar ele se aplică în momentul în care buruienile se află într-un număr cât mai mare. În cazul speciilor perene, se recomandă ca erbicidarea să se facă înainte de înflorire. Totodată, specialiștii în domeniu recomandă să nu aplici erbicidul dacă se anunță condiții de ploaie în următoarele 6 ore.
Cum aplici erbicidul în 3 pași simpli?
- Pregătirea terenului pentru erbicidare – utilizarea unui erbicid cu efect total va produce o curățare totală a solului. În cazul în care îți dorești, totuși, să realizezi aplicarea acestui tip de substanță pe un teren pe care sunt deja plantate legume, flori sau alte plante, atunci asigură-te că frunzele acestora nu vor fi atinse;
- Prepararea substanței – înainte de a te apuca să prepari soluția, citește cu atenție specificațiile de pe ambalajul produsului utilizat. Erbicidul se diluează atât în funcție de specificul buruienilor pe care îți dorești să le elimini, cât și de suprafața pe care îți dorești să îl aplici. De exemplu, pentru suprafețe mici, se diluează o cantitate de 100-200 ml de substanță în 10 litri de apă. În cazul în care dorești erbicidarea unor culturi mari, atunci trebuie să prepari o doză de 3-4 litri/hectar, dizolvată în 250-300 de litri de apă.
- Aplicarea erbicidului – se face ținând cont de mai multe elemente, inclusiv de echipamentul pe care îl vei folosi pentru acțiunea propriu-zisă. Pe suprafețe mici, poți aplica substanța cu ajutorul unui pulverizator sau atomizor. În cazul în care vrei să aplici soluția pe suprafețe mari, va trebui să apelezi la utilizarea unei instalații de stropit, în urma unui tractor. Acest tip de substanță se aplică direct pe frunze, stropind plantele pe toată suprafața verde, de sus până jos, în cazul plantelor înalte.
Dacă ai nevoie de eliminarea buruienilor, intră pe PlantMaster.ro și comandă tipul de erbicide totale potrivite situației tale și terenului pe care îți dorești să le aplici.