Parodontoza este o afecțiune frecvent întâlnită în ziua de astăzi. Aceasta se caracterizează prin degenerescența țesuturilor care susțin dinții care, netratată corespunzător și la timpul potrivit, poate duce ulterior la căderea dinților. În primă instanță, pacientul manifestă simptome de gingivită, debutând ușor, fără ca pacientul să observe manifestările specifice. Din aceste motive, foarte multe persoane se prezintă la medicul stomatolog în faze avansate ale bolii.
În lipsa tratamentului, gingivita evoluează în parodontoză, cauzele parodontozei fiind placa bacteriană patogenă care, în urma metabolizării compușilor chimici din alimente, acidifiază cavitatea bucală și favorizează depunerile de tartru. Ulterior, bolnavul de parodontoză acuză dureri la nivel dinților, respirație neplăcută și inflamarea gingiei. În cazuri mult mai grave, dinții pot cădea, fiind necesare implanturi dentare. Află în continuare tot ce ai nevoie privitor la modul de tratament al parodontozei.
Controalele periodice
Este necesar să știi că parodontoza poate fi prevenită nu doar printr-o igienă orală corespunzătoare, ci și prin vizite regulate la medicul stomatolog. Dat fiind faptul că, în primă instanță, simptomele nu sunt foarte evidente, doar un medic specialist poate valida existența acestora încă de dinainte de a se manifesta.
Cu siguranță este mult mai ușor să previi decât să tratezi, în special atunci când boala ajunge într-un stadiu mult prea sever. De aceea, întrucât parodontoza este determinată de agenție etiologici variabili, încearcă, pe cât este posibil, să-i eviți. La cel mai mic semn de dureri ale dinților și inflamare a gingiilor, prezintă-te la medicul stomatolog pentru un control de rutină.
Pentru a preveni parodontoza, este necesar să-ți asiguri o igienă orală corespunzătoare, spălându-te pe dinți în fiecare zi folosind o periuță cu peri moi și abrazivitate redusă. Deoarece există și alți factori implicați în apariția parodontozei, cum ar fi cei de ordin psihic, ambiental, încearcă, pe cât posibil, să eviți situațiile neplăcute care ți-ar putea cauza stres.
Tratamentul pentru parodontoză
Inflamarea gingiilor, cunoscută sub numele de gingivita, reprezintă primul simptom al parodontozei. În acest stadiu, gingia capătă o culoare nenaturală, roșie-violacee. De asemenea, pot apărea și simptome precum dureri la nivel gingival, respirație urât mirositoare și chiar sângerări mai mult sau mai puțin abundente atunci când te speli pe dinți.
Tratamentul pentru parodontoză presupune, în primul rând, înlăturarea factorilor etiologici, care au cauzat boala. Acest lucru se realizează prin periaj profesional și detartraj. În stadiu mult mai avansat, tratamentul parodontozei poate implica chiar și intervenții chirurgicale care presupun tăierea gingiei și eliminarea tartrului depus în jurul rădăcinii dintelui.
O soluție mult mai modernă de tratament o reprezintă utilizarea laserului cu ajutorul căruia se realizează nu doar decontaminarea pungilor parodontale, ci și stimularea regenerării și recuperării gingiei. Spre deosebire de intervenția chirurgicală, intervenția cu laser este mult mai puțin invazivă și recuperarea, de asemenea, mult mai rapidă. Parodontoza este o afecțiune ușor de prevenit, însă greu de tratat, mai ales în stadiu avansat. Pentru a evita situațiile neplăcute privitoare la intervențiile chirurgicale, fă-ți controale stomatologice frecvente. Încă de la primul semn de dureri și inflamații gingivale, mergi la medicul stomatolog pentru a cere sfaturi și a-ți face controale de rutină.