Regele Philippe al Belgiei, aflat în prima sa vizită din timpul domniei sale în fosta colonie Republica Democrată Congo, a returnat o mască „împrumutată pe termen nelimitat”.
Regele Philippe al Belgiei a returnat o mască tradițională în Republica Democratică Congo.
A fost, a spus el, un gest simbolic – într-o țară în care mulți rămân supărați pe faptul că Belgia nu și-a cerut oficial scuze pentru decenii de regim colonial brutal.
„Am vrut, în timpul vizitei noastre la muzeul național și în prezența dumneavoastră, să vă înapoiez această lucrare excepțională pentru a permite congolezilor să o descopere și să o admire.”
Masca de inițiere a poporului Suku a fost păstrată timp de decenii la Muzeul Regal pentru Africa Centrală din Belgia.
Ea a fost oferită muzeului național congolez din Kinshasa în ceea ce monarhul a numit un „împrumut pe termen nelimitat”.
Ea marchează începutul simbolic al consolidării colaborării culturale dintre Belgia și Congo.
Conform unor estimări, omorurile, foametea și bolile au ucis până la 10 milioane de congolezi doar în primii 23 de ani de guvernare belgiană de 75 de ani – o perioadă în care regele Leopold al II-lea a revendicat țara ca fiind proprietatea sa personală.
Poate cel mai notoriu este faptul că satele care nu au respectat cotele de colectare a cauciucului au fost obligate să ofere în schimb mâini tăiate.
În 2020, Philippe a devenit primul oficial belgian care și-a exprimat regretul pentru „suferința și umilința” provocate în Congo.
Cu toate acestea, președintele congolez Felix Tshisekedi și mulți alți politicieni au salutat cu entuziasm vizita regală. La fel și unii locuitori care speră că aceasta va aduce investiții și o nouă atenție asupra conflictului din estul țării.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!