4.3 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalEuromonitor: Perspectivele economice globale s-au înrăutățit substanțial

Euromonitor: Perspectivele economice globale s-au înrăutățit substanțial

Perspectivele economice globale s-au înrăutățit substanțial din februarie 2022, cu o creștere preconizată mai mică și o incertitudine mai mare, potrivit unui raport Euromonitor, transmis cotidianului național “România liberă”.

În scenariul de bază, creșterea PIB real global este de așteptat să scadă la 1,8-3,6% în 2022 și la 1,8-4% în 2023, după o creștere de 6% în 2021.

Potrivit sursei citate, războiul din Ucraina și sancțiunile economice împotriva Rusiei au determinat reduceri mari ale aprovizionării cu energie și mărfuri rusești și reduceri majore ale exporturilor de alimente din Rusia și Ucraina.

Noile șocuri negative ale ofertei au condus la creșteri semnificative ale prețurilor la energie și alimente și la scăderea puterii de cumpărare a consumatorilor la nivel mondial, în special pentru gospodăriile cu venituri mai mici.

Inflația globală este de așteptat să crească la 6,8-9% în 2022, înainte de a scădea 3,8-6,3% în 2023. Constrângerile globale de aprovizionare s-au înăsprit substanțial de la invazia Rusiei a Ucrainei, cu creșteri mari ale prețurilor energiei și mărfurilor, agravate de restricțiile mai puternice din cauza pandemiei din China. În același timp, reducerile cererii globale din cauza acelorași restricții pandemice din China și Asia în general și din cauza incertitudinii globale mai mari pot atenua constrângerile de aprovizionare.

Pe un orizont de 1-3 ani, una dintre cele mai grave deversări ale războiului din Ucraina este o reducere mare a rezervelor de cereale și ulei de gătit. Inflația indicelui prețurilor la alimente al ONU a fost de 34% de la an la an în martie 2022.

ONU estimează că nepotrivirea actuală între cerere și ofertă ar putea duce la alte creșteri de 8-22% a prețurilor la alimente la nivel mondial în 2022.

Se preconizează că creșterea bruscă a prețurilor alimentelor va determina o creștere substanțială a sărăciei globale în economiile în curs de dezvoltare în perioada 2022-2023.

Rusia este un producător major de metale precum nichel și aluminiu, în timp ce Ucraina este un furnizor major de inputuri industriale cheie, cum ar fi neonul. Prin urmare, războiul și sancțiunile sunt, de asemenea, probabil să provoace creșteri substanțiale ale prețurilor și potențiale lipsuri de input-uri de producție globale cheie dincolo de energie.

Perspectivele economice ale SUA s-au înrăutățit semnificativ de la începutul războiului în Ucraina. În scenariul de bază, PIB-ul real al SUA este de așteptat să crească cu 1,8-3,6% în 2022 și cu 0,5-2,8% în 2023. Mai mulți factori pozitivi continuă să susțină economia SUA. Nivelurile activității economice sunt încă sub prognoza prepandemică, oferind un potențial de redresare continuă.

Piața muncii rămâne puternică, cu o rată scăzută a șomajului și o rată a ocupării forței de muncă care se apropie de nivelul de dinaintea pandemiei de COVID-19. Producția mare de petrol și gaze a SUA compensează parțial efectele economice negative ale creșterii prețurilor globale la energie.

Cu toate acestea, factorii de prognoză negativi au devenit mai dominanti. Prețurile la energie și alimente au crescut brusc din cauza reducerii aprovizionării din Rusia și Ucraina.

Creșterea incertitudinii și creșterea riscurilor pieței financiare reduc atât cererea internă, cât și cea globală.

Încrederea consumatorilor este acum mai scăzută decât la începutul pandemiei de COVID-19. Politica monetară mai strictă este de așteptat să determine o creștere semnificativă a costurilor îndatorării, reducând în continuare cheltuielile consumatorilor și investițiile în afaceri. În scenariul de bază, economia SUA ar continua să arate o creștere moderată și ar evita o recesiune.

Cu toate acestea, riscurile de recesiune sau stagflație au crescut substanțial.

Inflația IPC anuală din SUA a scăzut ușor de la 8,5% în martie la 8,2% în aprilie, încă mult peste media istorică.

Inflația mai mare a fost cauzată în principal de prețurile mai mari la alimente și energie. Inflația anuală a alimentelor și băuturilor a atins 9% în aprilie, în timp ce inflația prețurilor la energie a depășit 30% anual. Inflația anuală a IPC de bază, excluzând alimente și energie, a fost de 6,1%. Este posibil ca inflația prețurilor din SUA să fi atins un vârf în martie, dar este probabil să continue la aproximativ 7-8% în T2-T3. Inflația IPC din SUA este de așteptat să ajungă la 6,5-8,7% în 2022 și să scadă la 2,8-5,3% în 2023.

Rezerva Federală a SUA a răspuns la creșterea inflației prin accelerarea creșterii ratelor dobânzii. În luna mai, Fed a majorat rata fondurilor federale (principalul curs de politică monetară) cu 0,5 puncte procentuale, până la 0,875%. Creșteri similare ale ratei dobânzii sunt așteptate în următoarele întâlniri din T2-T3.

Se estimează că rata fondurilor federale va depăși 2% până la sfârșitul anului 2022, atingând un vârf de 3-3,5% în 2023. Aceste creșteri ale ratei dobânzii ar ajuta la controlul inflației din SUA, dar costurile mai mari ale împrumuturilor ar diminua, de asemenea, consumul și investițiile în afaceri din SUA.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Avertizări meteo pentru jumătate din țară: Coduri portocaliu și galben de vânt, viscol și ploi

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis cinci avertizări meteo, valabile miercuri și joi, care vizează peste jumătate din țară, inclusiv Capitala. Un Cod portocaliu...

Zgomotul misterios. „The Hum” afectează aproximativ 2% din populația globală

"The Hum" este un sunet misterios de frecvență joasă care afectează aproximativ 2% din populația globală. https://www.youtube.com/watch?v=WuSdzxhWpU0 Zgomotul misterios: "The Hum" Recent, acest fenomen a...

S.O.S. a sesizat CCR în privința expirării mandatului lui Klaus Iohannis

Partidul S.O.S. România a sesizat Curtea Constituţională în privinţa expirării mandatului preşedintelui Klaus Iohannis. „În temeiul art. 146 litera lit. g) din Constituţie, vă solicităm...
Ultima oră
Pe aceeași temă