2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăInternaționalPreședintele din Belarus modifică legea pedepsei cu moartea pentru a viza opoziția

Președintele din Belarus modifică legea pedepsei cu moartea pentru a viza opoziția

Belarus a introdus pedeapsa cu moartea pentru planificarea unui atac sau pentru „tentativă de act de terorism”, potrivit unui decret publicat miercuri, acuzații care vizează mulți activiști ai opoziției, inclusiv liderul său în exil, notează Euronews.

„Președintele Belarus, Alexander Lukașenko, a semnat legea care prevede posibilitatea pedepsei cu moartea pentru o tentativă de act terorist”, potrivit agenției ruse de presă de stat RIA Novosti. Până în prezent, doar cei care erau găsiți vinovați de comiterea unui astfel de act primeau o astfel de pedeapsă.

Legea ar trebui să intre în vigoare în 10 zile.

Potrivit unei alte agenții de stat ruse, Interfax, textul notează că nicio „pregătire sau tentativă” de crimă nu este pasibilă de pedeapsa cu moartea, cu excepția celor calificați drept „teroriști”.

Belarus, o fostă republică sovietică aliată cu Rusia, este ultima țară din Europa care mai aplică pedeapsa cu moartea. Țara efectuează mai multe execuții în fiecare an.

Această modificare se pregătește încă de când administrația Lukașenko a fost lovită de un val de acte de sabotaj din partea activiștilor, care au încercat să distrugă părți din rețeaua feroviară a țării pentru a îngreuna desfășurarea de forțe rusești în Ucraina.

Ultima țară din Europa care mai practică astfel de pedepse

Rusia a folosit Belarusul ca punct de sprijin pentru a lansa invazia din 24 februarie în Ucraina. Minskul neagă implicarea în conflict, dar recunoaște că teritoriul său a fost folosit de forțele rusești.

Lukașenko este un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, iar administrația sa este una dintre puținele din Europa care nu a introdus nicio sancțiune împotriva Kremlinului de la startul agresiunii din februarie.

De asemenea, a fost supus sancțiunilor UE și SUA pentru sprijinul său tacit pentru războiul din Ucraina, dar și pentru regimul său autoritar și pentru suprimarea violentă a democrației.

De la vasta mișcare de protest din 2020 împotriva realegerii lui Lukașenko, aflat la putere din 1994, mulți opozanți au fost acuzați și arestați pentru tentativă sau pregătirea unui act de terorism.

În martie 2021, biroul procurorului belarus a anunțat că liderul opoziției Sviatlana Tsikhanouskaya, care a fost forțată să plece în exil în 2020 după o reprimare violentă a protestelor, era ea însăși anchetată pentru „pregătirea unui act de terorism organizat”, potrivit agenției de stat belaruse Belta.

De la alegerile prezidențiale din 2020, în care Tsikhanouskaya a acumulat un sprijin popular surprinzător, mobilizând mulțimi uriașe pentru a denunța un vot fraudat de Lukașenko, autoritățile și-au înăsprit considerabil controlul, arestând sute de persoane și forțând mulți lideri ai opoziției și protestatari să fugă din țară.

Multe personalități din opoziție au fost condamnate la pedepse lungi cu închisoarea, iar ONG-urile și mass-media independente au fost interzise și catalogate drept extremiste.

Miercuri, în orașul Grodno a început un nou proces împotriva a 12 activiști ai opoziției, inclusiv a presupusului lor lider, Nikolai Avtukhovich.

Cei 12 sunt acuzați de „terorism” și de pregătirea unui act de „terorism” în bandă organizată, potrivit ONG-ului pentru drepturile omului Viasna.

Anchetatorii îi acuză pe membrii grupului că au incendiat o mașină și casa unui polițist și apoi au aruncat în aer mașina altuia la sfârșitul anului 2020, în urma protestelor istorice.

Mai mulți activiști din grup sunt deja în închisoare. Avtukhovich, în vârstă de 59 de ani, a executat deja mai mult de șapte ani de închisoare și acum se confruntă cu o serie de alte acuzații, inclusiv trădare.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Fost comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei: „Al Treilea Război Mondial a început deja”

Valerii Zalujnîi, fost comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat că implicațiile directe ale aliaților Rusiei în războiul din Ucraina indică începutul celui...

Alegerile din România, sub lupa presei internaționale: ascensiunea AUR și impactul asupra Europei

Presa internațională analizează cu atenție alegerile prezidențiale și parlamentare din România, atrase de influența tot mai mare a partidului de extremă dreapta AUR. Sub...

Cod roșu de viscol și vânt puternic: traficul rutier afectat grav în mai multe județe din țară

Circulația rutieră este puternic afectată, vineri, în mai multe zone ale țării din cauza viscolului și vântului extrem. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a...
Ultima oră
Pe aceeași temă