Angajații români sunt motivați prin beneficii extrasalariale, al căror cuantum ar putea ajunge, în anul 2022, la circa 800 de lei pe lună.
Valoarea medie a acestor beneficii a crescut cu circa 50 la sută de-a lungul ultimilor cinci ani. În anul 2021, bugetul mediu de beneficii extrasalariale alocat de companii a fost de 627 lei pe lună pentru fiecare angajat. Aceste beneficii devin un factor important de creștere a satisfacției la locul de muncă.
Tichetele de masă rămân cel mai dorit beneficiu pentru angajații din România. Pe următoarele locuri se plasează cadourile și tichetele de vacanță. Tot în categoria acestor beneficii sunt incluse asigurările de sănătate și pensiile private.
„Asistăm la o reconfigurare a modalităților prin care companiile își fidelizează angajații. Dacă ne uităm retrospectiv, în anii în care beneficiile extrasalariale însemnau, în principal, tichete de masă și tichete cadou, în prezent, observăm că paleta s-a diversificat, în pas cu nevoile și provocările cu care se confruntă angajații în această perioadă”, este de părere Codruț Nicolau, director general Edenred România şi Benefit Systems.
Beneficii extrasalariale pentru a împiedica demisia angajaților
Pe de altă parte, oferirea de avantaje extrasalariale nu este doar un semn de generozitate din partea patronilor. „Angajatorii au de gestionat valurile de demisii care au culminat anul trecut cu un total de 450.000 la nivel național”, subliniază Codruț Nicolau.
Potrivit legislației din România, un angajator poate acorda beneficii extrasalariale de până la 3133 lei net pe lună.
Pentru bugetari, ministrul Turismului, Daniel Cadariu, anunțase că și ei vor primi, în anul 2022, vouchere de vacanță.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!