Cu toții avem obiceiurile noastre mai plăcute sau mai puțin plăcute, însă când vine vorba de somn, trebuie să fim atenți la nevoile noastre. O odihnă corespunzătoare este esențială pentru toată lumea, pentru a putea face față provocărilor vieții de zi cu zi. Așadar, nimic nu poate fi mai neplăcut decât un partener care sforăie.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Se spune că somnul este unul dintre cele mai bune medicamente pentru o sănătate bună. Este la fel de important precum dieta sau sportul. În continuare îți prezentăm o serie de sfaturi și trucuri care te vor ajuta să scapi de sforăit și să dormi mai bine.
Dacă vrei să îți rezolvi această problemă, trebuie să îți analizezi în primul rând stilul de dormit. O poziție corectă de somn te va ajuta să ameliorezi problema sforăitului:
- Dormit pe spate
Potrivit specialiștilor, aceasta este poziția care favorizează cel mai mult sforăitul, mai ales la persoanele care suferă de apnee în somn. Experții în somnologie spun că dormitul pe spate duce la blocarea căilor respiratorii în cazul persoanelor care suferă de această afecțiune. Dacă totuși nu poți dormi altfel, îndreaptă-te către saltele medii spre ferme.
2. Dormit pe burtă
Dacă dormi pe burtă, ai mari șanse să scapi de sforăit, însă ai grijă să nu te confrunți cu alte probleme în viitor! Este foarte probabil să nu mai ai senzația de sufocare în timpul nopții, însă ai nevoie de o saltea fermă sau foarte fermă. Aceasta te va ajuta să îți menții coloana vertebrală într-o poziție naturală. Dacă dormi singur, optează pentru o saltea 90×200, care să fie tare și să te ajute să te odihnești.
3. Dormit pe o parte
Specialiștii recomandă să dormi pe laterale, dacă vrei să scapi de sforăit. Însă și aici există anumite inconveniente. Pentru a nu pune presiune pe umeri și șolduri, trebuie să alegi saltele pat medii. Acestea sunt perfecte pentru a atenua tensiunea, iar corpul tău se va relxa corespunzător.
Iată încă o serie de sfaturi de care să ții cont! Încearcă aceste mici trucuri și scapă de sforăit:
- Evită consumul de alcool înainte de somn! Chiar dacă ți se pare că adormi mai repede dacă bei un pahar de vin înainte de culcare, nu te vei odihni corespunzător. În primele ore vei cădea într-un somn profund, însă apoi somnul tău va fi fragmentat și vei începe să sforăi.
- Ține cont de perna pe care dormi! Nu este indicat să dormi pe o pernă mare, însă nici nu trebuie să dormi fără pernă. Perna ideală este una tare, eventual din spumă cu memorie, care să îți susțină corect gâtul. În acest fel, musculatura gâtului și cea a spatelui se vor relaxa corespunzător, mai ales dacă ai și o saltea potrivită.
- Consultă un medic și vezi dacă nu cumva suferi de o afecțiune ORL. În acest caz, specialistul îți poate recomanda un medicament pentru a-ți ușura respirația din timpul nopții.
- Încearcă să bei ceaiuri înainte de culcare! Poți încerca o cană de ceai de tei sau un ceai de mușețel, cunoscute pentru efectele sale calmante.
- Apelează la un specialist în tratamente naturiste! Suplimentele care conțin melatonină, valeriană sau passiflora ar putea să te ajute să ai un somn liniștit, fără sforăit.