Tot mai mulți analiști susțin tare și răspicat că băncile sunt ținute în brațe de statul român într-un mod exagerat. Nu era suficient că avem cele mai mari dobânzi din spațiul UE, acum clienții sunt surprinși neplăcut la fiecare trei luni că plătesc rate uriașe la creditele imobiliare din cauza creșterii ROBOR.
ROBOR la 3 luni a ajuns la 5,01% și nimic pare să nu-i stea în cale. Ce înseamnă acest lucru? Românii nu vor mai putea să-și plătească ratele la creditele imobiliare, în cele mai multe cazuri vorbim despre Prima Casă, cu credite în lei. Spre comparație anul trecut la începutul lunii mai valoarea ROBOR era de 1,59%, iar la începutul anului de 3,02%.
Graficul ROBOR a fost în ultimul an într-o continuă creștere, iar analiștii economici văd că această linie a graficului va tot urca până când Guvernul va binevoi să intervină în această distracție a băncilor pe banii clienților.
,,În vreme de inflație, BNR și băncile încearcă să scumpească banii. Am intrat într-un iureș inflaționist din care vom ieși greu. În iulie ne așteptăm la o creștere a inflației și de 13%, ceea ce va aduce scumpiri și mai mari.”, a declarat analistul economic Adrian Negrescu într-o emisiune televizată.
Dacă la un credit de 65.000 de euro, prin programul Prima Casă, rata în toamnă era de 1.200 de lei, acum a ajuns la 1.600 de lei.
Programul Prima Casă cu un succes enorm a trecut în 2011 de la creditarea euro la moneda românească, iar până în 2019 reamintim că valoarea creditelor se calcula în funcție de ROBOR, iar ulterior a apărut Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) în urma OUG 19/2019, în funcție de care se calculează valoarea ratelor.
Desigur la momentul actual cei mai mulți analiști spun că este o idee bună ca fiecare client să-și renegocieze creditul în funcție de valoarea IRCC și nu ROBOR. Doar că și valoarea IRCC a ajuns la 4,05%, o creștere alarmantă față de începutul anului când era 1,91%. Astfel că nici renegocierea la acest indice de calcul nu mai este avantajoasă.
Ce trebuie făcut de urgență? Guvernul prin intermediul Ministerului de Finanțe și în colaborarea cu Banca Națională, ar trebui să discute măsuri pentru ca valoarea creditelor să fie înghețată pentru o anumită perioadă.
De ce este nevoie urgent de o măsură? Pentru că românii sunt loviți de scumpiri din toate direcțiile, iar veniturile au rămas repetente. În acest caz, nu vom face altceva decât să numărăm restanțierii la bănci din cei aproximativ 900.000 de români cu credite imobiliare.
Varianta de a plăti rate în alte valute nu este deloc avantajoasă. Ne aducem aminte de românii care au accesat credite în franci elvețieni, atunci când valoarea monedei s-a dublat în câteva luni, iar aproape 80.000 de români au avut de suferit. Monedele internaționale sunt greu de controlat, astfel că evoluția lor este incertă și influențată de evenimentele internaționale.
Concluzia este că dacă statul nu intervine acum, românii vor ajunge să înregistreze restanțe la bănci, la furnizorii de gaze și electricitate, deci nivelul de trai se va degrada încet și sigur.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!