4.3 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoGuvernul anulează datoriile a zece firme din industria de apărare

Guvernul anulează datoriile a zece firme din industria de apărare

Guvernul condus de premierul Nicolae Ciucă, fost ministru al Apărării, urmează să anuleze datoriile unor firme din industria de apărare. Decizia va fi reglementată printr-o Ordonanță de Urgență.

Decizia va fi reglementată printr-o Ordonananță de Urgență.

Zece companii cu capital de stat vor beneficia de stingerea prin anulare a unor obligații fiscale. Vor fi ajutate, în acest mod, zece societăți, cărora li se vor anula datorii în valoare cumulată de peste 137 de milioane de lei. Veniturile bugetare la care urmează să renunțe statul român totalizează 137.203 de mii de lei.

Suma în cauză este indicată într-un proiect de Ordonanță de Urgență care ar urma să fie aprobată de Executiv. Proiectul a fost elaborat de Ministerul Economiei.

Cele zece întreprinderi care vor beneficia de această facilitate fiscală sunt următoarele: Uzina Mecanică Bucureşti, Uzina Automecanica Moreni, Uzina Mecanică Plopeni, Metrom Braşov, Tohan Zărneşti, Fabrica de Pulberi Făgăraş, Pirochim Victoria, Uzina Mecanică Sadu, Carfil Braşov şi Fabrica de Arme Cugir.

Potrivit expunerii de motive care însoțește proiectul legislativ, ajutorul acordat acestor întreprinderi se justifică prin faptul că sunt operatori economici cu capital integral de stat, prezintă interes strategic pentru statul român și „desfășoară activități necesare realizării de produse militare, sensibile și strategice și / sau serviciile aferente acestora”.

„Recentele evoluţii în plan geopolitic şi economic, respectiv apariţia unei zone de conflict în imediata vecinătate a României reclamă acţiuni concrete în vederea protejării intereselor naţionale, inclusiv prin acţiuni de asigurare a unor capacităţi de producţie şi / sau servicii pentru apărare, şi a unor capacităţi de producţie şi / sau servicii pentru apărare de interes strategic pentru securitatea naţională în vederea satisfacerii necesarului FSNA (Forțele Sistemului Național de Apărare – n.n.) de produse militare, sensibile şi strategice, precum şi a serviciilor de mentenanţă necesare”, precizează textul proiectului. În schimb, în lipsa acestor măsuri de sprijin, întreprinderile indicate ar fi în pericol să intre în faliment.

Proiectul ce urmează a fi aprobat de Guvernul Ciucă a generat deja reacții contradictorii. Un lider sindical din ramura industriei de apărare, Constantin Bucuroiu, declara, pentru ziarul „Bursa”, că facilitățile care ar fi aprobate sunt insuficiente, întrucât datoriile anulate, de 137 de milioane de lei, reprezintă doar 7 la sută din totalul datoriilor acumulate de firmele respective.

Extrem de critic este și deputatul Claudiu Năsui (USR), fost ministru al Economiei în guvernul Cîțu. Fostul ministru nu consideră insuficiente facilitățile preconizate ci, dimpotrivă, le consideră inoportune.

„Iar se șterg datoriile companiilor de stat. Guvernul propune să șteargă datorii de 137 de milioane de lei de la 10 companii de stat. România încă are foarte multe companii de stat. Marea lor majoritate sunt găuri negre care nu produc decât pierderi pentru noi și beneficii pentru cei care le căpușează. Adevărul este că suntem în prezența unui mecanism generalizat de furt din banii contribuabilului. Un sistem rodat de 32 de ani”, a explicat, într-un mesaj postat pe internet, Claudiu Năsui.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Zgomotul misterios. „The Hum” afectează aproximativ 2% din populația globală

"The Hum" este un sunet misterios de frecvență joasă care afectează aproximativ 2% din populația globală. https://www.youtube.com/watch?v=WuSdzxhWpU0 Zgomotul misterios: "The Hum" Recent, acest fenomen a...

Mesaj emoționant al Regelui Charles: Exemplul lui Isus este atemporal: să intrăm în lumea celor care suferă

Regele Charles a transmis un mesaj emoționant de Crăciun în care a pus accent pe solidaritate, compasiune și speranță, în fața suferințelor și provocărilor...

Călin Georgescu susținut în campania pentru prezidențiale de o firmă rusească care s-a ocupat și de Putin și Medvedev

O reţea rusă de influenţare activă în Franţa şi Germania în timpul pandemiei Covid-19 a fost utilizată şi în perioada premergătoare alegerilor recent anulate...
Ultima oră
Pe aceeași temă