Se crede că o nouă variantă a COVID-19, alcătuită din două tulpini de Omicron, este chiar mai contagioasă decât cea care determină în prezent creșterea numărului de cazuri în întreaga lume, notează Euronews.
Oficialii din domeniul sănătății urmăresc această tulpină, numită XE, care a fost detectată pentru prima dată în Marea Britanie, dar care este acum raportată în alte părți.
Este doar cea mai recentă variantă dintr-un lung șir de variante pe care oamenii de știință le urmăresc acum, în timp ce lumea continuă să lupte împotriva epidemiilor de coronavirus.
XE: O variantă hibridă a Omicron
Potrivit Agenției britanice pentru securitatea sanitară (UKHSA), XE este o combinație între BA.1 și BA.2.
BA.1 este varianta originală Omicron, care a declanșat noi valuri de infecții cu COVID-19 în întreaga lume și a dus la consolidarea restricțiilor de sănătate publică în multe țări.
BA.2 a fost detectată pentru prima dată în noiembrie, iar acum a devenit tulpina dominantă a coronavirusului în peste 60 de țări.
Este mai infecțioasă decât BA.1, dar nu pare să provoace boli mai grave.
„XE este o recombinare a BA.1/BA.2, cu majoritatea genomului, inclusiv gena S, aparținând BA.2”, a raportat UKHSA într-o informare din 8 aprilie.
O recombinare apare atunci când oamenii sunt infectați cu două sau mai multe variante ale virusului.
Potrivit UKHSA, acest lucru nu este neobișnuit și mai multe variante recombinante au fost identificate pe parcursul pandemiei.
Ar trebui să ne facem griji pentru varianta XE?
Dr. Simon Clarke, profesor de microbiologie celulară la Universitatea din Reading, a declarat pentru agenția de știri AP pe 8 aprilie că este prea devreme pentru a face precizări cu privire la XE.
„Mai sunt multe de învățat despre acest virus recombinant”, a spus el.
„Este vorba despre faptul că două virusuri s-au întâlnit și și-au combinat materialul genetic. Se pare că, în acest moment, nu este la fel de potrivit și de reușit ca BA.2, deși cred că este încă destul de devreme să ne pronunțăm”.
„În ceea ce privește capacitatea sa de a provoca boli, nu poți face precizări reale lucru până când nu ai un număr destul de mare de persoane infectate,”, a adăugat el.
Organizația Mondială a Sănătății ține sub observație XE, dar nu a considerat încă că este o variantă îngrijorătoare sau de interes.
Unde a fost detectată varianta XE?
XE a fost detectată pentru prima dată prin secvențiere în Anglia, la 19 ianuarie 2022.
Începând cu 5 aprilie, UKHSA a declarat că au existat 1.125 de cazuri în Anglia, iar varianta se crede că se răspândește prin transmitere comunitară, majoritatea cazurilor fiind în prezent în estul Angliei, Londra și sud-estul țării.
Agenția a precizat că cele mai recente date până la 30 martie anul acesta arată că XE are o rată de creștere cu 12,6% mai mare decât cea a BA.2.
Un caz a fost confirmat și în Japonia, Ministerul japonez al Sănătății raportând luni primul caz de XE din țară la o femeie care a sosit pe aeroportul Narita din Statele Unite pe 26 martie.
Un caz de XE a fost, de asemenea, raportat în India, potrivit Corporației Municipale Brihanmumbai. Potrivit NDTV, însă, surse oficiale din cadrul Ministerului Sănătății nu au confirmat că este vorba de XE.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!