10 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăInternaționalBaza aeriană albaneză din perioada comunistă a fost renovată de NATO

Baza aeriană albaneză din perioada comunistă a fost renovată de NATO

NATO este pe cale să transforme o fostă bază militară din Albania, din perioada comunistă, într-o stație modernă pentru operațiunile sale din Balcanii de Vest, scrie Euronews.

În prezent, baza de 350 de hectare servește drept cimitir de avioane, zeci de MiG-uri, Antonov-uri și Yak-18 sovietice și chinezești ruginesc în aer liber sub un strat gros de praf de zeci de ani.

NATO a început lucrările de reconstrucție în ianuarie și speră să redeschidă stația undeva în anul 2023. Potrivit rapoartelor, aceasta va servi drept centru de realimentare și depozit de muniții.

Alianța militară transatlantică ar fi investit 50 de milioane de euro în acest proiect pentru a moderniza turnul de control, pentru a construi noi unități de depozitare și pentru a restaura pista.

Baza aeriană este situată la 85 de kilometri de capitala Tirana, în Kuçova, care se numea orașul Stalin în timpul perioadei comuniste din Albania.

A fost construită în anii 1950, folosind pușcăriașii din închisori, sub dictatorul Enver Hoxha, care în cele din urmă a antagonizat URSS, China și Iugoslavia și a transformat Albania într-un stat pustnic.

După căderea comunismului în 1990, Albania s-a orientat spre Vest, s-a alăturat NATO în 2009 și aspiră să adere la Uniunea Europeană.

„Alianța Albaniei a fost întotdeauna și va fi cu Occidentul”, a declarat fostul pilot Niazi Nelaj, în vârstă de 85 de ani, care își amintește încă de primul său zbor la bordul unui Mig-15.

Deși la Kuçovë au mai rămas zeci de avioane MiG scoase din uz, autoritățile se așteaptă să le înlocuiască în curând cu avioane de luptă moderne, în condițiile în care temerile de destabilizare planează în regiunea Balcanilor de Vest, amplificate de invazia rusă din Ucraina.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Ce decizii ar putea lua Mark Rutte, noul secretar general al NATO

Zi istorică pentru NATO. Mark Rutte este de marți noul secretar general al Alianţei Nord-Atlantice. Jens Stoltenberg i-a predat ştafeta după un deceniu plin...

Ce decizii ar putea lua Mark Rutte, noul secretar general al NATO

Zi istorică pentru NATO. Mark Rutte este de marți noul secretar general al Alianţei Nord-Atlantice. Jens Stoltenberg i-a predat ştafeta după un deceniu plin...

Klaus Iohannis a adăugat trei miniterenuri de golf vilei de protocol de la Neptun

Grădina vilei de protocol de la Neptun, folosită de președintele Klaus Iohannis, a fost dotată cu trei miniterenuri de golf, însă RA APPS nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă