10.9 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaSuedia a început o dezbatere internă privind aderarea la NATO – Războiul...

Suedia a început o dezbatere internă privind aderarea la NATO – Războiul din Ucraina i-a speriat

Social-democrații suedezi, aflați la guvernare, au început o dezbatere internă privind aderarea la NATO în urma războiului din Ucraina, notează Euronews.

Membrii partidului care s-au opus anterior aderării Suediei la alianță – s-au întâlnit pentru a discuta situația strategică a țării.

Liderul adjunct al partidului, Tobias Baudin, a declarat că dezbaterea de luni va fi o „discuție mai amplă decât o simplă întrebare cu da sau nu privind aderarea la NATO”.

„Trebuie să căutăm o înțelegere mai largă a ceea ce se întâmplă în lumea din jurul nostru și să înțelegem avantajele și dezavantajele liniei actuale de politică de securitate”, a declarat Baudin.

„Dialogul privind politica de securitate” ar trebui să fie finalizat înainte de vară, a adăugat el.

Premierul suedez Magdalena Andersson a declarat luna trecută că „nu exclude” o aderare la NATO.

Statul vecin, membru al UE, Finlanda, va decide, de asemenea, până în vară, dacă se va alătura alianței militare.

Sprijinul pentru aderare aproape că s-a dublat de când Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie, sărind la aproape 50% în Suedia și 60% în Finlanda.

De asemenea, această chestiune va fi o temă majoră de campanie electorală în cadrul viitoarelor alegeri generale din Suedia, care vor avea loc la 11 septembrie.

Ulf Kristersson, liderul partidului conservator de opoziție din Suedia, a declarat că va solicita aderarea la NATO dacă va obține majoritatea în parlament.

Între timp, Rusia a avertizat Finlanda și Suedia să nu adere la NATO, argumentând că acest lucru nu ar aduce stabilitate în Europa.

„Alianța rămâne un instrument orientat spre confruntare”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Scorul serii în Liga Campionilor la fotbal: Borussia Dortmund-Celtic Glasgow 7-1

Borussia Dortmund a realizat scorul serii de marţi în etapa a doua a Ligii Campionilor la fotbal, 7-1 cu Celtic Glasgow, pe teren propriu. MVP-ul...

Benjamin Netanyahu promite că va răzbuna atacul Iranului: „ va plăti prețul pentru asta”

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a afirmat marţi seară că Iranul "a comis o greşeală gravă" atacând ţara sa şi că "va plăti preţul pentru...

Marcel Ciolacu condamnă atacurile Iranului asupra Israelului

Premierul Marcel Ciolacu condamnă ferm atacurile lansate de Iran asupra Israelului şi îşi exprimă solidaritatea deplină cu Israelul susţinând dreptul acestui stat a se...
Ultima oră
Pe aceeași temă