17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăMixul de măsuri, mixat de tot. Este sărăcie cruntă în rândul românilor

Mixul de măsuri, mixat de tot. Este sărăcie cruntă în rândul românilor

Prețurile au crescut de două sau de trei ori într-un an, iar veniturile au fost mărite cu maximum 10%. Coaliția tot se laudă cu un mix de măsuri care îi salvează pe români, după ce li s-au luat bani cu lopata, ca acum să li se dea cu lingurița.

Cu toate cifrele oficiale de la Institutul Național de Statistică și cu declarația sinceră a ministrului Muncii, Marius Budăi, că acum plătim aproape dublu pe coșul de cumpărături tot stăm și așteptăm să mai primim câte un bonus ca la loterie. Un voucher de 50 de euro, la 2 luni, adică cum vă spuneam două franzele în plus pe zi.

Suntem informați de săptămâni întregi că de la Guvern vin cadourile de Paști pentru români, adică ceva simbolic, să nu ne imaginăm că o vom duce mai bine, căci este imposibil în condițiile în care viața s-a scumpit și trebuie să ne gestionăm aceeași bani pentru facturi duble, RCA dublu, mâncare mai scumpă cu 50%, alimente de bază cu TVA de 9% la preț competitiv cu țările din Vest, ROBOR majorat cu aproape 3 procente într-un an, combustibili care trag să atingă prețul de 2 euro pe litru și lista scumpirilor o puteți completa și dumneavoastră.

Ministrul Muncii Marius Budăi a declarat că măsurile luate vor proteja aproximativ 12 milioane de cetățeni români, atât din punct de vedere social, cât și economic.

„Din păcate, ce cumpăram cu 200 de lei, cumpăram acum cu 350 de lei. O mare parte din aceste măsuri le ducem la coaliție pentru a-i sprijini pe cei mai vulnerabili.

Sunt în jur de 12 milioane de cetățeni români care vor fi ajutați, fie că le apărăm locurilor de muncă,  fie că prevenim abandonul școlar, fie care mărim tichetele de masă, fie că mărim norma de hrana în spirale, centre de plasament, azile pentru bătrâni.

Nu este un titlu de glorie pentru nou, poate ar trebuie să facem mai mult, dar facem in aşa fel încât să ducem banii şi spre economie, dar și spre cetățeni vulnerabili, să nu dezechilibrăm şi din dorința de a face bine să facem mai rău”, a declarat ministrul Muncii.

Și șeful lui, Marcel Ciolacu a vorbit despre măsurile de sprijin pe care le pregătește Guvernul pentru România.

„Ne pregătim pentru luni când vom prezenta întregul pachet de sprijin pentru România așteptat atât de oameni cât și de mediul de afaceri. Este un pachet atât social cat si economic, foarte necesar pentru această perioadă prin care trece si România, împreună cu întreaga Europă. Sunt ferm convins, dacă ne uitam la istorie, fitilul dictatorilor este extrem de scurt, cum va fi și al lui Putin. După finalizarea războiului din Ucraina România trebuie să-și asume această reconstrucție a Ucrainei,  fiind un lider regional. România trebuie să existe hub-ul atât american cat si european privind reconstrucția Ucrainei.”, a declarat Marcel Ciolacu.

Cât despre reacția liberalilor, Florin Cîțu, fostul șef al PNL, a spus că așteaptă mixul de măsuri din partea PNL, adică din partea partidului pe care l-a condus până în urmă cu 10 zile.

Prețul combustibililor, de neoprit

Între timp, prețul combustibililor a atins 9 lei pe litru. Potrivit aplicației peco-online.ro, prețul benzinei superioare atingea duminică 8,6 lei, în timp ce motorina superioară în Capitală se vindea cu 9 lei pe litru.

Ratele la bancă au crescut cu aproape 100 de euro

Dacă în luna octombrie – noiembrie 2021, cei care avea rate plăteau sume decente, acum ratele la creditele imobiliare au crescut chiar și cu 100 de euro, iar BNR și nici Guvernul nu aplică niciun pansament în această bubă a exploziei la ROBOR.

Așteptăm un mix de măsuri promis de Coaliția PSD-PNL-UDMR de aproape o lună la care cu siguranță se muncește mult, dar care nu va rezolva problema scumpirilor.

Desigur, nu uităm că suntem după o criză sanitară, energetică și în plin război, dar noi vedem cum ni se iau bani cu lopata și ni se returnează mai mult prin promisiuni cu lingurița.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Securitatea națională și înzestrarea armatei, priorități în ședința CSAT

Pe agendă se află stadiul şi perspectivele conflictului din Ucraina şi planul de înzestrare a Armatei României în perioada 2025-2034 Preşedintele Klaus Iohannis a convocat...

Bărbat prădat de soție și de socrul său. Hoții au dat foc casei și au furat 200.000 de euro

Un incendiu izbucnit într-o locuință din Bragadiru a scos la iveală un caz de furt. După ce polițiștii au intervenit duminică la solicitarea unui...

Elena Lasconi promite transparență totală privind cheltuirea banilor Administraţiei Prezidenţiale

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a declarat miercuri că, dacă va câştiga alegerile, va face publice toate cheltuielile Administraţiei Prezidenţiale şi va diminua bugetul acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă