Uniunea Europeană ar trebui să intensifice sancțiunile împotriva Rusiei, au declarat miniștrii de externe ai Irlandei și Lituaniei.
Uniunea Europeană și aliații săi occidentali au impus deja o multitudine de sancțiuni împotriva Rusiei după invadare Ucrainei, inclusiv înghețarea activelor băncii sale centrale.
Criza umanitară din orașul-port asediat Mariupol crește presiunea asupra Europei pentru a face mai mult.
Dar dacă țintim petrolul rusesc, așa cum au făcut-o Statele Unite și Marea Britanie, este o alegere dură și dezbinătoare pentru UE, formată din 27 de națiuni, care se bazează pe Rusia pentru 40% din gazul său.
Diplomații au declarat pentru Reuters că țările baltice, inclusiv Lituania, fac eforturi pentru un embargo ca următor pas logic, în timp ce Germania, care depinde foarte mult de gazul rusesc, avertizează să nu acționeze prea repede din cauza prețurilor deja ridicate la energie în Europa.
Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie. Președintele rus Vladimir Putin a numit acțiunile Rusiei o „operațiune specială” menită să demilitarizeze Ucraina și să o epureze de ceea ce el vede drept naționaliști periculoși. Ucraina și Occidentul spun că acestea sunt pretexte fără temei pentru un război agresiv.
Miniștrii Apărării vor discuta și despre o „busolă strategică”, o nouă strategie militară a UE menită să adapteze blocul la o nouă realitate geopolitică.
„O crimă de război masivă are loc în Mariupol”, a declarat șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell. „Rusia comite o mulțime de crime de război”.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!