6.4 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaTrupele NATO pe Flancul Estic au fost prezentate de conducerea Alianței

Trupele NATO pe Flancul Estic au fost prezentate de conducerea Alianței

Trupele NATO pe Flancul Estic, în fiecare țară din zonă, au fost prezentate de conducerea Alianței Atlantice.

NATO a publicat pe internet un grafic care prezintă trupele aliate din Europa. Sunt incluse efectivele după cele mai recente suplimentări, decise din cauza războiului din Ucraina. Data acestui grafic este cea de 16 martie 2022.

Despre România se precizează că are o armată proprie de 76.000 de militari. Despre militarii străini din România se afirmă că sunt 3300 de oameni. Aceștia provin din SUA, Germania, Franța, Italia și Belgia.

Dintre țările NATO prezente pe grafic, cea mai puternică apărată ar fi Polonia. Ea are 120.000 de militari proprii la care adaugă trupe NATO totalizând 10.500 de oameni.

Dintre țările baltice, cei mai mulți militari NATO, totalizând 4000 de oameni, se află în Lituania. În Estonia se află 2000 de militari NATO iar în Letonia sunt prezenți 1700 de militari NATO.

Trupele NATO pe Flancul Estic includ 130 de avioane în stare de „alertă înaltă”

Pe ansamblu, Statele Unite au în Europa 100.000 de militari, dintre care 40.000 se află sub comanda NATO. NATO mai are în Europa 130 de avioane în stare de „alertă înaltă” precum și 140 de nave în spațiul maritim. Misiunea lor, în concepția NATO, este să asigure „apărare puternică și descurajare” pentru a preveni un atac din partea Rusiei împotriva unei țări membre NATO. Oficiali ai NATO și ai SUA au precizat că nu vor trimite trupe în Ucraina, pentru că ea nu face parte din Alianță, dar că vor apăra „fiecare inch” din teritoriile statelor membre NATO.

Chiar în aceste zile, în Norvegia se desfășoară un exercițiu NATO denumit Cold Response 2022. La acesta participă circa 30.000 de militari din 27 de țări. Dintre aceste țări, 25 sunt membre NATO, iar două (Suedia și Finlanda) sunt țări partenere.

Urmărește România Liberă și pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă