16.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaAjutorul militar occidental pentru Ucraina, cel mai mare de la Al Doilea...

Ajutorul militar occidental pentru Ucraina, cel mai mare de la Al Doilea Război Mondial

Multe țări au făcut publice echipamentele pe care le-au expediat în Ucraina, arată o analiză FT.

Ben Wallace, secretarul britanic al apărării, a declarat miercuri că Marea Britanie a trimis până acum 3.615 de rachete antitanc NLAW și că va începe în curând să trimită arme antitanc Javelin. De asemenea, căuta să furnizeze rachete antiaeriene Starstreak portabile.

Statele nordice au fost și ele transparente.

Danemarca a declarat că a furnizat până acum 2.700 de arme antitanc, Norvegia 2.000 de arme antitanc M72 și Suedia 5.000 de arme antitanc Pansarskott m/86.

Ajutorul militar occidental pentru Ucraina

„Vă rugăm să nu răspândiți vestea că anumite țări oferă arme țării noastre. Abțineți-vă de la a comenta acest lucru”, a declarat miercuri Oleksii Reznikov, ministrul apărării al Ucrainei. Adăugând că este „o zonă foarte delicată care necesită o abordare extrem de echilibrată a comentariului public. Mai ales în timpul războiului.”

Chiar și așa, oficialii și analiștii spun că Polonia joacă deja un rol central ca centru de aprovizionare, la fel ca Slovacia și România. Principala provocare logistică este de a depăși blocajele la frontieră și de a livra proviziile în mâinile forțelor ucrainene care au nevoie de ele.

„Ceea ce nu dorim este ca tot ajutorul să se ducă pe un singur canal, pentru că asta îl pune mai în pericol”, a spus un diplomat de rang înalt dintr-o țară care trimite atât ajutor letal, cât și neletal. „Dacă te uiți la hărți și la potențialul de puncte de sufocare, va trebui să urmărim asta.”

Într-o noapte, pe un drum din centrul Ucrainei, săptămâna trecută, autostrada a fost închisă pentru ca convoaiele armatei, inclusiv camioanele, să aibă prioritate. Avioanele de luptă ucrainene au zburat deasupra lor.

Puține dovezi publice de interceptare de către inamici.

Până acum, există puține dovezi publice că forțele ruse au interceptat convoaiele de aprovizionare, deși marți Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a avertizat Rusia că atacarea liniilor de aprovizionare aliate ar reprezenta o escaladare periculoasă.

„Aliații ajută Ucraina să își susțină dreptul la autoapărare, care este consacrat în Carta ONU”, a spus el.

SUA au aprobat miercuri un pachet de cheltuieli de 13,6 miliarde de dolari pentru Ucraina, cu 6,5 miliarde de dolari dedicati cheltuielilor pentru apărare. Ajustat pentru inflație, adică mai mult decât pachetul de referință de 400 de milioane de dolari pe care SUA l-au oferit Greciei și Turciei în 1947, într-o mișcare care a marcat începutul politicii SUA de război rece în Europa și, doi ani mai târziu, întemeierea NATO.

Trupele militare poartă provizii pentru 10 zile

Următoarea provocare logistică este distribuirea de arme și echipament de protecție trupelor de pe teren, care au de obicei doar 10 zile de provizii. Faptul că soldații ucraineni ar putea să nu fie familiarizați cu amestecul de arme, fie că sunt sisteme de arme antitanc germane sau puști de lunetă finlandeze, le poate face, de asemenea, inutile.

„De obicei, solicitările sunt pentru armură, radiouri securizate, căști și echipamente de vedere pe timp de noapte”, a declarat Oleksandr Danylyuk, fostul șef al securității naționale al Ucrainei, care s-a alăturat misiunii civile de apărare teritorială.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Premierul Barnier, arhitectul unui nou capitol politic pentru Franța

Michel Barnier a dezvăluit echipa de guvernare, după luni de negocieri și tergiversări Președintele Macron l-a numit premier pe Michel Barnier, fostul negociator al Uniunii...

Burduja ia în calcul păstrarea plafonării la energie și după expirarea datei

Ministrul Energiei nu exclude scenariul în care va fi menținută plafonarea şi după 31 martie 2025 Sebastian Burduja dă asigurări că şi după 1 aprilie...

Asfaltul se odihnește. Planeta ia o pauză de la viteză

22 septembrie a fost decretată Ziua mondială fără mașini Mesajul e clar și fără echivoc, descurajarea utilizării automobilului personal sau de serviciu, în favoarea deplasării...
Ultima oră
Pe aceeași temă