Șoc pentru locatarii cartierului ANL „Constantin Brâncuși”, aflat în administrarea Primăriei Sectorului 6 al Capitalei, care începând cu data de 1 ianuarie 2022 sunt nevoiți să plătească facturi astronomice pentru termoficare.
În pofida schemei de sprijin pentru populație și companii, prin care prețurile finale la consumator, la energie și gaze, sunt plafonate, cei mai mulți locatari ai celui mai mare cartier de locuințe sociale din țară, ANL „Constantin Brâncuși”, susțin că sunt lăsați de izbeliște de Primăria Sector 6.
S-a ajuns la situația halucinantă în care pentru luna ianuarie a.c., locatarii acestor imobile, culmea, cu caracter social, sunt nevoiți să scoată din buzunare sume astronomice pentru a-și plăti facturile de întreținere.
De exemplu, după cum arată informațiile de la panourile cu costurile la întreținere, pentru un apartament de 3 camere, costul de întreținere este în medie de 2.000 de lei, în timp ce pentru o garsonieră acesta depășește 800 de lei.
Contracte noi cu furnizorul
Locatarii au precizat, pentru „România liberă” că, începând cu data de 1 ianuarie 2022, Administrația Comercială Sector 6 (care a înglobat fosta Direcție de Administrare a Fondului Locativ Sector 6 – DAFLS6), a semnat noi contracte cu furnizorul de gaze naturale care deservește cartierul aflat în vestul Capitalei.
Cetățenii susțin că tarifele practicate sunt pentru consumatori industriali, deoarece facturile sunt emise de furnizor pentru administrația publică locală.
Primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, susține însă că tarifele pentru cartierul ANL sunt destinate consumatorilor casnici, nu industriali, dar fiind vorba de o scumpire.
Ciucu: Vreau să scap de această responsabilitate
Edilul sectorului 6 a declarat, pentru „România liberă”, că „facturile reprezintă exclusiv creșteri care au loc la nivelul furnizorilor de energie”.
„Nu am adăugat niciun ban în plus. După cum știți, au existat creșteri la prețurile de energie și acestea, așa cum au venit de la furnizori, au fost introduse în facturi. Noi nu putem face nimic. Adică nu putem subvenționa energia. Și asta este practic tot”, ne-a declarat Ciucu.
Acesta dă vina pentru facturile exorbitante și pe centrale învechite ale blocurilor.
„Au fost și facturi (n.r. – de peste 2.000 lei) la această valoare, acolo unde sunt 5 – 6 membri de familie. Prețurile au legătură și cu randamentul centralelor, pentru că acestea pot fi mai vechi. Tocmai mi-a confirmat Administrația Comercială că acum evaluăm centralele. Să vedem dacă e nevoie să înlocuim anumite centrale. Repartizarea se face pe suprafață, iar unele centrale, ca să încălzească apa, consumă mai multă energie”, ne-a mai explicat Ciucu.
Cetățenii care sunt nevoiți să plătească tarifele exagerate pentru întreținere susțin că administrația Ciprian Ciucu îi ține „prizonieri”, împiedicându-i să se constituie în asociații de proprietari, deoarece acest lucru ar însemna dispariția unor salarii pentru angajați ai primăriei.
De cealaltă parte, Ciprian Ciucu spune că le va oferi asistență locatarilor din ANL.
„Numai de ei depinde. Eu mi-ași dori foarte mult, iar din partea primăriei le oferim tot sprijinul. Este un moment excelent ca să-și facă asociații. Nu vreau să fie captivi. Vreau să scap de această responsabilitate. Am desființat Administrația Fondului Locativ de un an. Era o administrație cu 50 de persoane care toca banii aiurea, pe niște contracte ineficiente și vorbesc de milioane de lei. Mai există doar câțiva oameni în cadrul Direcției Comerciale. Dacă ar fi numai asociații de locatari, nu ar mai fi nevoie de acest serviciu. Avem o direcție care se ocupă de asociațiile de proprietari, o să le oferim consultanță ca să se poată constitui în asociație de proprietari”, ne-a mai spus edilul.
Spre comparație, la unul dintre puținele blocuri din cartier care a reușit să se desprindă din serviciul subordonat Primăriei Sector 6, costul de întreținere pentru luna ianuarie a.c. a fost, în medie, de 750 de lei pentru un apartament de 3 camere, în timp ce pentru o garsonieră acesta nu a depășit 400 de lei.
Cartierul ANL „Constantin Brâncuşi” are o suprafaţă totală de 115.000 metri pătraţi și este, de departe, cel mai mare cartier de locuințe sociale din țară.
Acesta cuprinde 36 de blocuri de locuinţe, însumând circa 2.040 de apartamente (zona A + C) şi o zonă cu vile (zona B).
Cel puțin teoretic, primăriile beneficiază de subvenția oferită de Executiv pentru plata facturilor de termoficare.
Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Dezvoltării la mijlocul lunii februarie a.c., până la epuizarea bugetului iniţial, de 400 de milioane de lei, destinat subvenţiilor pentru termoficare, ministerul va continua să acorde sprijin pentru facturile pentru lunile ianuarie şi februarie ale anului în curs, dar, suplimentar, la cererea autorităţilor locale, va putea acorda şi fonduri în plus.
„În baza reglementărilor în vigoare până acum, ministerul avea posibilitatea să ofere o subvenţie autorităţilor locale pe raza cărora funcţionează sisteme de termoficare pe bază de gaz, în limita a 50% din valoarea facturii care depăşea preţul plafonat”, precizează ministerul.
„Obiectivul Ministerului Dezvoltării este să asigurăm funcţionarea sistemelor de termoficare în sezonul rece. Am înţeles că aceste facturi ridicate sunt o povară pentru bugetele locale. Astfel, prioritatea rămâne acordarea sprijinului iniţial, de 50%, dar, dacă bugetul ne permite şi dacă autorităţile locale ne trimit cerere în acest sens, vom oferi un sprijin mai mare pentru lunile care au rămas din această iarnă, pentru a compensa cheltuielile de până acum ale autorităţilor locale”, a subliniat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.
Despre cartierul ANL Brâncuși
Cartierul „Constantin Brâncuşi” din Sectorul 6 este cea mai mare investiţie din ţară în domeniul construcţiei de locuinţe care se adresează în exclusivitatea tinerilor.
Cartierul „Brâncuşi” are o suprafaţă totală de 115.000 metri pătraţi și cuprinde 36 de blocuri de locuinţe, însumând circa 2.040 de apartamente (zona A + C) şi o zonă cu vile (zona B).
Programul de construcţie a locuinţelor din Cartierul „Brâncuşi” a fost derulat prin Agenţia Naţională de Locuinţe (ANL), aflată în subordinea Ministerului Transporturilor Construcţiilor şi Locuinţei şi a beneficiat în prima faza de o finanţare de la bugetul de stat de 1.147 de miliarde de lei vechi.
Lucrările de viabilizare a terenului – introducerea utilităţilor în zonă au intrat în atribuţia Primăriei Sectorului 6:
- Introducere reţele apă şi canalizare;
- Drumuri şi sistematizare pe verticală care includ parcările şi amenajarea aleilor adiacente blocurilor;
- Alimentare cu energie electrică de joasă tensiune.
Primaria Sectorului 6 prin Administrația Comercială Sector 6 (ACS6) administreaza un numar de 30 de blocuri locuinte tineret.
Cartierul „Constantin Brâncuşi” din Sectorul 6 este structurat in trei zone :
- Zona A – blocuri locuinte tineret;
- Zona B – zona de vile prin programul de credit ipotecar;
- Zona C – blocuri locuinte tineret si locuinte ANL prin programul de credit ipotecar.
La sfârşitul anului 2005 au fost date spre folosinţă primele 1.180 de apartamente, grupate în 22 de blocuri din zona A a cartierului, a căror valoare de investiţie a fost de aproximativ 1.377 de miliarde de lei vechi din fonduri guvernamentale şi locale.
Din această sumă, la vremea respectivă, investiţia Primăriei Sectorului 6 a fost de 201,5 miliarde de lei şi a constat în lucrări de viabilizare a cartierului (aducţiune a apei, canalizare, sistematizare verticală, străzi, iluminat public, parcaje, alei pietonale şi alei de acces).
Zona A cuprinde 22 blocuri de locuinţe (A, B, C, D, E, F, G. H, I, J, K, L, M, N, O, P, R, S, T, U, V si W) în sistem de închiriere, cu un total de 1180 de unităţi locative.
Zona C cuprinde 8 blocuri de locuinţe (C1.1; C1.7; C1.8; C1.9; C1.10; C1.12; C1.13; C1.14) în sistem de închiriere, cu un total de 499 de unităţi locative, din care 206 sunt garsoniere, 226 apartamente cu două camere şi 27 apartamente cu trei camere. Si un numar de 6 blocuri locuinte ( C1.2, C1.3, C1.4, C1.5, C1.6, C1.11 ) in regim credit ipotecar.
Citește și:
Ciucu spune că a asfaltat, dar străzile sunt pline de gropi. FOTO
Urmărește România Liberă și pe Twitter, Facebook și Google News!