Orașul-port Herson a devenit cel mai fierbinte loc de pe hartă în invazia Ucrainei de către Rusia, acum, când războiul intră în a doua săptămână. Ministerul rus al Apărării a anunțat, miercuri, că a capturat portul strategic de la Marea Neagră, spunând că este primul oraș important care se află sub control rusesc.
Însă, câteva ore mai târziu, un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a spus că trupele ucrainene continuă să apere orașul.
Primarul din Herson a declarat, miercuri seara, că trupele ruse patrulau pe străzi și au intrat forțat în clădirea consiliului orașului.
„Sunt în metrou acum și este groaznic câți copii sunt acolo.”
Între timp, în capitala Ucrainei, Kiev, mii de locuitori au continuat să se adăpostească în stațiile de metrou, departe de atacurile rusești cu rachete.
Rusia nu a reușit până acum să răstoarne guvernul ucrainean de la Kiev. Guvernele occidentale spun că un convoi rusesc blindat, aflat în drum spre capitală, s-a blocat de câteva zile.
Dar au fost raportați mii de răniți și morți și aproape un milion de oameni au fugit din țară.
Rusia numește acțiunile sale în Ucraina o „operație specială” care nu este menită să ocupe teritorii, ci să distrugă capacitățile militare ale vecinului său și să-i captureze pe cei pe care îi consideră naționaliști periculoși.
Pe măsură ce sancțiunile internaționale împotriva Rusiei continuă să se dezvolte și companiile de la Apple la Boeing se retrag din țară, puterile occidentale se tem că Moscova poate recurge la tactici mult mai violente din cauza frustrarii față de invazia blocată.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat miercuri că va amâna un test programat de rachete balistice intercontinentale pentru a reduce tensiunile – după ce liderul rus Vladimir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în alertă maximă.
„Recunoaștem, în acest moment de tensiune, cât de mare este riscul unui calcul greșit. Luăm măsuri pentru a reduce aceste riscuri.”
Tot miercuri, SUA au acuzat Rusia că a lansat un „război deplin împotriva libertății presei și a adevărului”, blocând știrile despre invazia Ucrainei de la instituțiile de știri independente și de la rețelele sociale.
Încercările diplomatice de a rezolva criza au eșuat până acum.
Un consilier prezidențial ucrainean a declarat pentru Reuters că o delegație a plecat pentru a doua rundă de discuții cu oficialii ruși cu privire la un potențial încetare a focului.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!