Refugiați ucraineni au luat cu asalt punctele de frontieră ale României. La graniță sunt cozi de mașini și oameni care așteaptă și de 36 de ore să intre pe teritoriul țării noastre. Unii vor rămâne aici. Cei mai mulți însă se îndreaptă către țări din vest – Italia și Germania – unde au rude sau prieteni.
Sute de femei, copii și bătrâni au luat cu asalt punctele de frontieră românești fugind din calea războiului. În Vama Siret și punctul de trecere din Sighetul Marmației oamenii sunt așteptați cu mâncare, băuturi calde, dulciuri și jucării pentru copii. Li se oferă haine clduroase, adăpost, medicamente și îngrijire medicală gratuită.
Refugiații care vin din Ucraina în România au vorbit cu jurnaliștii despre temerile lor și au povestit ororile care se petrec în aceste zile în Ucraina. Juliana, din vestul țării, a declarat pentru Reuters: „Ne e teamă, soțul meu este încă acolo. Ne vom lupta, chiar dacă Europa nu ne ajută”.
Juliana făcuse călătoria împreună cu fiica ei în orașul de graniță al României, Sighetu Marmației, alăturându-se unei mulțimi preponderent feminine de refugiați cu copii.
Alona, din Kiev, a pictat un tablou sumbru, spunând: „Nu este nimic bun acolo, doar sânge, ruine și tot ce poate aduce războiul cu el”. Întrebată unde este soțul ei, ea a spus: „El luptă pentru Ucraina”.
România ridică tabere pentru refugiați ucraineni la Sighet și Siret
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat, sâmbătă, că, au fost instalate corturi pentru cetăţenii ucraineni intraţi deja în România.
„Au fost instalate corturi pentru ca oamenii să nu aştepte în frig, să poată să îşi aştepte rudele şi prietenii într-o zonă încălzită, ferită de ploaie. De asemenea, va continua acest proces de instalare de corturi încălzite pentru voluntarii care asigură activităţile de sprijinire a celor care intră în România, dar şi pentru presă”, a afirmat Cărbunaru.
„În privinţa instalării taberelor mobile pentru refugiați ucraineni, la această oră sunt în derulare operaţiunile de ridicare a două tabere pentru refugiați, una la Sighet şi una la Siret. Aceste măsuri sunt preventive deoarece până la acest moment procentul de ocupare a centrelor de cazare puse la dispoziţie de către Inspectoratul General pentru Imigraţie este de 56,4% (404 persoane). Pe măsură ce se depăşeşte procentul de 65% în centrele regionale pe care Inspectoratul de deţine, să fie instalate tabere pentru refugiaţi în care nu mai mult de 72 de ore oamenii care au această nevoie de asistenţă să poată fi primiţi înainte de a fi dirijaţi către alte spaţii”, declară purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Agențiile ONU au spus că până la 5 milioane de ucraineni ar putea încerca să fugă în străinătate.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!