Mai mulți profesori din Ismail, Ucraina, cer să fie primiți în România și să fie cazați la Galați împreună cu familiile lor. Solicitarea a fost făcută prin intermediul Universității Dunărea de Jos din Galați, profesorii fiind colaboratori ai instituției gălățene.
Alexandru Nechifor, prorectorul UDJ Galați, anunță că joi instituția a fost contactată de mai multe cadre didactice din Ismail. Acestea au solicitat să fie cazate la Galați în perioada conflictului armat care se desfășoară în Ucraina.
Profesorii au cerut să fie primiți în România împreună cu familiille lor. Potrivit lui Alexandru Nechifor, este vorba despre aproximativ 20 de familii, conform stiripesurse.ro.
Pe lângă primirea acelor profesori din Ucraina la Galați, conducerea UDJ va consilia psihologic studenții ucraineni
Tot joi, prorectorul Alexandru Nechifor s-a întâlnit cu o parte din studenții ucraineni, cazați în căminele studențești de la Galați. Acestora li s-au oferit suport și consiliere psihologică, din partea instituției de învățământ.
La Universitatea Dunărea de Jos din Galați învață 85 de studenți din Ucraina.
România poate primi peste o jumătate de milion de refugiați din Ucraina, a anunțat ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu.
Ministrul Apărării a făcut această declarație marți, la Parlament, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor. Întrebat câți civili din Ucraina poate primi România, ministrul a răspuns „peste 500.000”.
Ministrul Dîncu a precizat că sunt stabilite locații pentru eventuale tabere de refugiați în mai multe regiuni ale României. Acest sistem a funcționat și în anul 2014, când România s-a așteptat, de asemenea, la un val de refugiați din Ucraina. La acel moment, Rusia a invadat peninsula Crimeea. „Când a fost vorba de Crimeea am așteptat fluxuri majore, însă nu au venit la noi, au mers spre Polonia”, a declarat Dîncu. Cu privire la momentul actual, ministrul Apărării nu a indicat în ce regiuni a pregătit România aceste spații de cazare.
Cu câteva ore mai înainte, prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, anunțase însă că o asemenea tabără este pregătită la el în județ. Este vorba de o „tabără mobilă”. Județul Suceava este la frontiera României cu Ucraina, motiv pentru care în județul Suceava ar putea sosi civili care s-ar retrage din calea războiului. România și Ucraina au o frontieră comună de circa 600 de kilometri lungime.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!