Pe măsură ce lumea se concentrează asupra crizei dintre Rusia și Ucraina, atenția s-a îndreptat, de asemenea, asupra unei insule de la jumătatea lumii: Taiwan, scrie CNN.
La suprafață, pot exista paralele: atât Taiwan, cât și Ucraina sunt democrații prietenoase cu Occidentul, al căror status quo ar putea fi schimbat de autocrații puternice.
În cazul Taiwanului, Partidul Comunist Chinez urmărește o eventuală „reunificare” cu insula pe care o pretinde drept teritoriu, deși nu a guvernat-o niciodată – și nu a exclus să facă acest lucru prin forță.
Pentru Ucraina, amenințarea se desfășoară: președintele rus Vladimir Putin a spus că îi consideră pe ruși și ucraineni ca „un singur popor” și încă nu este clar până unde va maerge pentru a realiza această afirmație.
Liderii mondiali înșiși au legat cele două conflicte.
Președintele taiwanez Tsai Ing-wen a declarat că Taiwanul ar putea „empatiza” cu situația Ucrainei, având în vedere experiența sa cu „amenințările militare și intimidarea din partea Chinei”.
În Occident, prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat că „ecourile” ale ceea ce se întâmplă în Ucraina „vor fi auzite în Taiwan”, în timp ce secretarul de stat american Antony Blinken, într-o călătorie în Australia la începutul acestei luni, a spus că „alții doar se uită.”
În ultimii ani au crescut îngrijorările că o China încrezătoare sub liderul Xi Jinping ar putea face o mișcare îndrăzneață de a prelua controlul asupra Taiwanului, iar Beijingul va monitoriza cu atenție situația din Ucraina pentru semne ale modului în care puterile occidentale răspund.
Statele Unite, Regatul Unit, Uniunea Europeană, Canada, Australia și Japonia au anunțat toate sancțiuni economice pentru a pedepsi Moscova dacă va porni în război.
„Modul în care SUA reacționează cu privire la situația din Ucraina nu va fi același cu Taiwan, deoarece modul în care SUA și-au construit relația cu Taiwan de-a lungul deceniilor este diferit de responsabilitățile pe care le are față de Ucraina, Uniunea Europeană sau NATO”, a spus Lev Nachman, un cercetător postdoctoral la Centrul Fairbank pentru Studii Chineze de la Universitatea Harvard.
„Chiar dacă Beijingul va urmări în continuare îndeaproape pentru a vedea cum reacționează lumea la invazie și la o potențială redesenare a granițelor, care probabil va lua în considerare propriul calcul geopolitic al Beijingului, este foarte puțin probabil ca Beijingul să-și modifice drastic strategia către Taiwan peste Ucraina”, a spus Nachman, care se concentrează pe politica din Taiwan.
„Nu cred că chinezii vor folosi forța împotriva Taiwanului în acest an… Xi nu vrea cu adevărat să-și asume niciun risc”, a spus Steve Tsang, director al Institutului SOAS China de la Universitatea din Londra.
„O aventură militară care nu are succes nu va face prea bine celui de-al treilea mandat al său, iar un eșec ar putea să nu-i cadă prea bine”, a adăugat Tsang.
Dinamica unică SUA-China complică, de asemenea, orice încercare de comparație între Ucraina și Taiwan. China este cel mai formidabil rival pe termen lung al SUA și singura țară care poate contesta interesele SUA în diferite domenii și în întreaga lume, a declarat David Sacks, cercetător la Consiliul pentru Relații Externe din New York.
„Dacă China ar prelua Taiwanul, acest lucru mai mult decât orice ar ajuta-o să stabilească hegemonia regională. Liderii chinezi înțeleg că pentru Statele Unite mizele sunt diferite și că răspunsul său ar fi probabil foarte diferit”, a spus el.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!