17.8 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăVenituri mai mari de la 1 martie, din cauza inflației mărite

Venituri mai mari de la 1 martie, din cauza inflației mărite

În contextul majorării inflației, statul este obligat să majoreze Indicatorul Social de Referință (ISR), ceea ce înseamnă că toate veniturile calculate în funcție de acest reper se măresc, de la 1 martie.

Vestea că românii vor primi mai mulți bani de luna viitoare este îmbucurătoare, însă nu sunt sume mari, ci vorbim despre câteva zeci de lei. Buni și acești bani, mai ales că toate prețurile au crescut cu 15% în ultimele luni, iar puterea de cumpărare a scăzut dramatic la noi în țară.

Ce venituri se majorează

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat exact sumele pe care le vor primi românii de luna viitoare. În primul rând valoarea ISR se majorează cu 5,1%, astfel că de la 500 de lei el va ajunge la 525,5 lei.

Ca urmare a aplicării noii valori a ISR, baza de calcul pentru indemnizația de șomaj va fi majorată de la 375 de lei la 394 de lei.

Totodată, prima de inserție va crește de la 1.500 la 1.576 de lei și subvenția pentru persoane marginalizate, de la 2.000 la 2.102 lei. Același procent de creștere, de 5,1%, va fi aplicat și în cazul beneficiilor de asistență socială.

Spre exemplu, ajutorul social urmează să crească de la 142 la 149 de lei, indemnizația minimă pentru creșterea copilului, de la 1.250 la 1.314 lei, iar indemnizația lunară pentru persoanele cu handicap se majorează astfel: de la 350 la 369 de lei (grav), de la 265 la 279 de lei (accentuat).

Cât despre celelalte venituri, deocamdată sunt promisiuni, întrucât sindicatele au cerut o majorare tot în contextul creșterii inflației, însă nu s-a ajuns la niciun acord. Singurele venituri mărite de la începutul anului, în afară de salariul minim, pensiile și alocațiile au fost lefurile medicilor și ale profesorilor, însă cu câteva procente.

Sunt însă propuneri de noi majorări de salarii de la 1 iulie și de pensii de la 1 septembrie, însă Coaliția nu a găsit încă nicio sursă de venit ca să acopere aceste creșteri.

Florin Cîțu a venit cu propunerea de reducere a CAS-ului pentru ca veniturile românilor să mai crească ușor. Fostul premier a calculat că dacă s-ar reduce contribuția la CAS cu 5%, la un salariu mediu s-ar mai păstra în buzunar aproximativ 317 de lei.

USR își menține în continuare propunerea ca primii 800 de lei să nu fie impozitația, astfel ca românii cu venituri mici să nu fie afectați, însă această propunere este greu de crezut că va fi luată în calcul, având în vedere că USR nu se află la Guvernare.

BNR anunță că rata inflației va depăși cifra de 11% și spune că o soluție de redresare ar fi rezolvarea crizei energetice, în contextul în care țara noastră este lovită de aproape doi ani și de criza sanitară.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Un taximetrist a fost bătut de doi clienți, care i-au furat mașina

Doi bărbați au fost arestați preventiv după ce, în urma unui conflict cu un șofer de taxi care a refuzat să îi transporte în...

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...

Rusia e furioasă. Muniția din India a ajuns în Ucraina

Proiectilele de artilerie vândute de producătorii de armament indieni au fost deturnate de clienții europeni către Ucraina, iar New Delhi nu a intervenit pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă