4.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia ar avea o listă de persoane pe care vrea să le...

Rusia ar avea o listă de persoane pe care vrea să le lichideze, după invadarea Ucrainei

Rusia ar avea o listă de persoane pe care vrea să le lichideze, după invadarea Ucrainei, susține presa occidentală.

Această dezvăluire ar figura într-o scrisoare formulată de ambasadoarea SUA la ONU, Bathsheba Nell Crocker. Scrisoarea i-a fost adresată lui Michelle Bachelet, Înalt Comisar al ONU pentru Drepturile Omului.

„Avem informaţii credibile ce sugerează că forţele ruse alcătuiesc liste cu ucraineni indicați pentru a fi ucişi sau trimişi în lagăre în urma unei ocupaţii militare”, precizează textul scrisorii de la ONU.

În acest moment, Occidentul spune că Rusia ar pregăti un atac militar amplu asupra Ucrainei. Rusia neagă însă această intenție. De altfel, prima zi, estimată de SUA, în care Rusia urma să atace Ucraina era 16 februarie 2022. Acel atac al armatei Rusiei asupra Ucrainei nu a avut loc. Rusia menține însă o forță militară impresionantă, de circa 130.000 de oameni, în apropierea frontierei cu Ucraina. O parte dintre aceste trupe sunt în Belarus, sub pretextul unui exercițiu militar.

Invadarea Ucrainei ar putea începe cu regiunile separatiste de la granița de est

În schimb, luptele din regiunile separatiste din estul Ucrainei sunt tot mai intense. În regiunile Donețk și Lugansk, separatiștii rusofoni susțin că sunt atacați de armata ucraineană. Un asemenea atac s-ar fi produs, cel mai recent, asupra orașului Lugansk.

La rândul său, guvernul de la Kiev susține că aceste confruntări sunt înscenate de Rusia, pentru a-și crea pretextul unei invazii militare. Există și informații conform cărora etnici ruși, civili, din estul Ucrainei ar fugi în Rusia. Pe teritoriul Ucrainei, la granița de est, separatiști rusofoni au proclamat unilateral „Republica Populată Donețk” și „Republica Populară Lugask”.

Duma de Stat de la Moscova i-a cerut președintelui Putin ca Rusia să recunoască aceste două regiuni drept state independente. Președintele Putin a răspuns că, deocamdată, nu are o asemenea intenție.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Inteligența artificială: ce oportunități și ce riscuri prezintă tehnologia modernă pentru companii

Inteligența artificială (AI) nu mai este doar un termen la modă, ci o tehnologie implementată pe scară largă în diverse industrii. Totuși, utilizarea instrumentelor bazate...

Elon Musk, un alt câștigător al alegerilor din SUA. A stabilit un nou record de avere

Averea netă a lui Elon Musk a ajuns la un maxim istoric de 347,8 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index, pe fondul creșterii...

Numărul virozelor, în creștere. INSP anunță peste 93.000 de cazuri de infecţii respiratorii în săptămâna 11-17 noiembrie

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a raportat peste 93.000 de cazuri de infecţii respiratorii în perioada 11-17 noiembrie, înregistrând o creştere semnificativă de...
Ultima oră
Pe aceeași temă