3.3 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024
AcasăSocialEvenimentA murit Gheorghe Leahu. Celebrul arhitect al Bucureștiului avea 89 de ani

A murit Gheorghe Leahu. Celebrul arhitect al Bucureștiului avea 89 de ani

Arhitectul Gheorghe Leahu, cunoscut pentru picturile sale în acuarelele care prezintă imagini inedite ale Bucureştiului, a murit la vârsta de 89 de ani. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Muzeul Municipiului Bucureşti.

„Despărţirea de un prieten drag, de un om admirabil, care a iubit oraşul ridicându-i clădiri imaginate de el şi care a lăsat moştenire generaţiilor viitoare, prin minunatele sale acuarele, farmecul trecutului Capitalei noastre, este foarte grea. (…) Dumnezeu să-l odihnească în pace! Sincere condoleanţe familiei îndoliate!”, a transmis muzeul.

Și Uniunea Arhitecților din România a transmis un mesaj de condoleanțe.

Gheorghe Leahu era internat la spitalul Elias, din Capitală.

Gheorghe Leahu, discurs
Gheorghe Leahu a pictat în acuarelă clădiri simbol ale Bucureștiului de altă dată

Cine a fost Gheorghe Leahu

Gheorghe Leahu s-a născut la 10 mai 1932 la Chişinău, iar în 1940 a ajuns la Bucureşti împreună cu familia. 

A urmat cursurile de arhitectură ale Institutului de Arhitectură Ion Mincu între anii 1951-1957. 

În perioada 1957-1991 a lucrat ca arhitect în cadrul Institutului Proiect Bucureşti, care realiza planurile urbanistice şi de arhitectură pentru Capitala României, fiind responsabil pentru proiectarea unor clădiri emblematice construite între anii 1970 – 1980.

Sala de Conferințe a Muzeului Dr. Nicolae Minovici a găzduit, în anul 2019, expoziția sa intitulată „Curiozități arhitectonice bucureștene: Gheorghe Leahu”. Acuarelele prezintă imagini inedite ale Bucureștiului, surprinse cu acuratețe și cu atenție pentru detaliu. Volumele, proporțiile, umbrele și culorile generează o atmosferă urbană aerisită, animată adesea de siluetele unor trecători sau ale unor mașini. Majoritatea acuarelelor sunt realizate în anii ’80-’90 ai secolului trecut.Lucrările expuse în 2019 au fost donate Muzeului Municipiului București.

Arhitectul a imortalizat pentru viitor Hanul Solacolu de pe Calea Moșilor, Liceul de muzică Dinu Lipatti, Piața Gării de Nord și Magazinul Sora, Gara Obor, Biserica Popa Chițu, Str. Doamnei (caracterizată de autor drept strada tipică a Micului Paris), Biserica Lutherană și blocurile din Piața Palatului, Turnul Bărăției, Pasajul Victoriei din fața Palatului Telefoanelor, Biserica Rusă și multe altele.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă