18.2 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒEconomieEconomie internฤƒVoucherele de vacanศ›ฤƒ, printre preferatele romรขnilor - INTERVIU

Voucherele de vacanศ›ฤƒ, printre preferatele romรขnilor – INTERVIU

รŽn timp ce salariile cresc cu greu, angajatorii reuศ™esc sฤƒ-ศ™i motiveze personalul prin diferite tipuri de vouchere de care sฤƒ beneficieze alฤƒturi de cei dragi. Printre acestea tichetele de vacanศ›ฤƒ sunt favoritele, mai ales cฤƒ se apropie Valentine’s Day sau Ziua de 8 martie.

Manuel Fernandez Amezaga, Vicepreศ™edinte Asociaศ›ia Profesionalฤƒ a Emitenศ›ilor de Tichete, a acordat un interviu pentru Romรขnia Liberฤƒ รฎn care a vorbit despre trendul actual ศ™i despre preferinศ›ele romรขnilor รฎn materie de beneficii extra-salariale.

R.L:ย  Cum a arฤƒtat situaศ›ia tichetelor รฎn ultimul an de pandemie, cu munca รฎn regim hibrid?

M.F.A: Datele din studiul de percepศ›ie pe care l-am derulat cu ajutorul Exact Business Solutions ne-au arฤƒtat cฤƒ pentru 52% dintre angajaศ›i, tichetele primite de la angajatori au fost un sprijin real รฎn contextul pandemiei de COVID-19. รŽn plus faศ›ฤƒ de rolul pe care รฎl au pentru a asigura masa de prรขnz, tichetele oferite pe card au fost apreciate รฎn special pentru cฤƒ au permis realizarea unor plฤƒศ›i online sau contactless, iar astfel oamenii au limitat contactul cu diferite suprafeศ›e sau chiar cu personalul de la casierie, reducรขnd riscul unei infectฤƒri.

Indiferent dacฤƒ sunt sau nu prezenศ›i fizic la birou, salariaศ›ii au dreptul de a primi aceste beneficii extra-salariale, iar cei mai mulศ›i dintre angajatori au รฎnศ›eles cฤƒ, deศ™i lucreazฤƒ รฎn regim de telemuncฤƒ sau hibrid, oamenii au รฎn continuare nevoie de o dietฤƒ echilibratฤƒ, astfel cฤƒ au continuat sฤƒ ofere tichete de masฤƒ pentru asigurarea prรขnzului. Studiul aratฤƒ cฤƒ 9 din 10 companii au oferit aceleaศ™i categorii de tichete drept beneficii extra-salariale ca รฎnainte de pandemie. รŽn plus, datoritฤƒ digitalizฤƒrii tichetelor, ele au devenit un instrument uศ™or de utilizat ศ™i atunci cรขnd salariatul lucreazฤƒ de acasฤƒ: tichetele pot fi utilizate pentru plata online a comenzilor cu livrare la domiciliu, oferind acces la o gamฤƒ diversificatฤƒ de opศ›iuni alimentare.

Pe de altฤƒ parte, tichetele au avut un aport important รฎn business-ul comercianศ›ilor รฎn perioada pandemiei, iar 30% dintre aceศ™tia considerฤƒ cฤƒ utilizarea lor a avut o influenศ›ฤƒ pozitivฤƒ asupra evoluศ›iei cifrei de afaceri. รŽn plus, aceศ™tia considerฤƒ cฤƒ acceptarea acestui instrument de platฤƒ a determinat ศ™i creศ™terea numฤƒrului de clienศ›i.

R.L: Referitor la tichetele de vacanศ›ฤƒ, au succes ศ™i รฎn domeniul privat?

M.F.A: Bunฤƒstarea angajaศ›ilor este o prioritate ศ™i pentru angajatorii din mediul privat, iar voucherele de vacanศ›ฤƒ pot fi folosite pentru recreere alฤƒturi de familie, astfel cฤƒ au o contribuศ›ie importantฤƒ pentru odihnฤƒ ศ™i refacerea energiei, mai ales dupฤƒ un an cu efort intelectual sau fizic prelungit. Astfel, am observat cฤƒ interesul angajatorilor din mediul privat pentru acest tip de beneficiu este รฎn creศ™tere, mai ales cฤƒ este un instrument suplimentar prin care รฎศ™i pot motiva echipa.

Studiul aratฤƒ cฤƒ รฎn special รฎn rรขndul companiilor cu peste 249 de salariaศ›i se remarcฤƒ tendinศ›a de a acorda vouchere de vacanศ›ฤƒ: peste 40% dintre acestea au declarat cฤƒ le includ รฎn pachetul de beneficii extra-salariale. Pe de altฤƒ parte, 19% dintre companiile cu un numฤƒr mai mic de salariaศ›i afirmฤƒ cฤƒ acordฤƒ vouchere de vacanศ›ฤƒ, รฎnsฤƒ ศ™i รฎn cazul lor se remarcฤƒ o tendinศ›ฤƒ de creศ™tere acceleratฤƒ a integrฤƒrii acestui tip de beneficiu.

ศ˜i pentru salariaศ›i voucherele de vacanศ›ฤƒ au un rol din ce รฎn ce mai important: dacฤƒ pรขnฤƒ acum doar tichetele de masฤƒ erau considerate esenศ›iale, รฎn prezent, 28% dintre salariaศ›i considerฤƒ cฤƒ ศ™i cardurile de vacanศ›ฤƒ sunt esenศ›iale pentru ei.

รŽn contextul รฎn care industria HoReCa a fost puternic afectatฤƒ de restricศ›iile de mobilitate, voucherele de vacanศ›ฤƒ au avut o contribuศ›ie semnificativฤƒ รฎn echilibrarea cererii de servicii turistice pe plan intern. Utilizatorii au la dispoziศ›ie multe destinaศ›ii, iar numฤƒrul romรขnilor care redescoperฤƒ locuri frumoase din ศ›arฤƒ creศ™te, generรขnd efecte pozitive asupra economiei locale.

R.L: Cรขt ar trebui sฤƒ fie de fapt valoarea tichetelor de vacanศ›ฤƒ ศ™i รฎn acelaศ™i timp existฤƒ varianta ca agenศ›iile sฤƒ le accepte ศ™i pentru vacanศ›e รฎn afara ศ›ฤƒrii?

M.F.A: Legislaศ›ia รฎn vigoare prevede cฤƒ voucherele de vacanศ›ฤƒ pot fi acordate de companiile private รฎn limita a ศ™ase salarii minime pe economie pe un an, pentru fiecare salariat. Acest prag asigurฤƒ ศ™i beneficii fiscale importante, precum: precum scutirea de la plata contribuศ›iilor sociale (atรขt pentru angajat, cรขt ศ™i pentru angajator), dar ศ™i deductibilitate integralฤƒ.

Similar oricฤƒrui alt tip de tichete, ศ™i cele de vacanศ›ฤƒ sunt un instrument pentru implementarea unor politici publice, iar politicile publice se pliazฤƒ pe un specific local, rฤƒspunzรขnd unor nevoi locale. Astfel, beneficiul major al voucherelor de vacanศ›ฤƒ este cฤƒ susศ›in dezvoltarea turismului local ศ™i, implicit, susศ›in dezvoltarea economiei locale. Rezultatele studiului confirmฤƒ, de asemenea, cฤƒ voucherele de vacanศ›ฤƒ au ajutat  turismul intern, iar aproape 100% dintre comercianศ›i au declarat cฤƒ sunt mulศ›umiศ›i de sistemul voucherelor de vacanศ›ฤƒ pe card, iar 92% dintre ei considerฤƒ cฤƒ este o metodฤƒ de platฤƒ foarte uศ™or de folosit. Aศ™adar, รฎn forma รฎn care sunt acordate รฎn prezent oferฤƒ beneficii atรขt pentru salariaศ›i, angajatori, cรขt ศ™i pentru economia localฤƒ.

R.L: Din datele voastre care este valoarea medie a unui coศ™ de cumpฤƒrฤƒturi pe baza tichetelor de masฤƒ sau cadou?

M.F.A: Deศ™i nu putem estima valoarea medie a coศ™ului de cumpฤƒrฤƒturi, 4 din 10 comercianศ›i au declarat cฤƒ valoarea coศ™ului de cumpฤƒrฤƒturi este semnificativ mai mare รฎn cazul persoanelor care plฤƒtesc cu tichete de masฤƒ.

R.L: Ce aศ›i reuศ™it sฤƒ schimbaศ›i รฎn ultimul de an de pandemie?

M.F.A: Mai multe ศ›ฤƒri din Europa au folosit politici publice implementate cu ajutorul tichetelor pentru a oferi sprijin categoriilor puternic afectate de criza sanitarฤƒ.ย  Am urmฤƒrit proiectele implementate de alte ศ›ฤƒri, iar prin Asociaศ›ia Profesionalฤƒ a Emitenศ›ilor de Tichete, am pus la dispoziศ›ia autoritฤƒศ›ilor modelele de bune practici aplicate cu succes de alte ศ›ฤƒri, precum ศ™i principalele lecศ›ii รฎnvฤƒศ›ate รฎn procesul de implementare a acestora. Este un proces de adaptare continuฤƒ.

Programul implementat de Ministerul Investiศ›iilor ศ™i Proiectelor Europene รฎn timpul pandemiei pe plan local, Programul โ€žMese Caldeโ€, este la rรขndul sฤƒu un exemplu de bune practici la nivel european, apreciat ca atare de cฤƒtre Comisia Europeanฤƒ. Acesta a vizat sprijinirea bฤƒtrรขnilor cu venituri modeste, cu vรขrste de peste 75 de ani, ศ™i a persoanelor fฤƒrฤƒ adฤƒpost, care timp de 10 luni au avut la dispoziศ›ie o masฤƒ caldฤƒ, asiguratฤƒ prin intermediul tichetelor sociale pe suport electronic pentru mese calde. Unul dintre efectele surprinzฤƒtoare ale acestei iniศ›iative a fost reprezentat de stimularea economiei รฎn zonele rurale ศ™i mai slab dezvoltate, deoarece comunitฤƒศ›ile au fost รฎncurajate sฤƒ dezvolte un mecanism de livrare a hranei cฤƒtre beneficiari. Astfel, comercianศ›ii locali au investit รฎn infrastructurฤƒ ศ™i รฎn crearea unor noi locuri de muncฤƒ ศ™i au integrat mijloace de platฤƒ electronice, prin instalarea unor terminale POS. รŽn egalฤƒ mฤƒsurฤƒ, beneficiarii au รฎnvฤƒศ›at foarte repede cum sฤƒ foloseascฤƒ un instrument digital de platฤƒ, cardul, รฎn premierฤƒ pentru mulศ›i dintre ei, iar astfel toate tranzacศ›iile au avut trasabilitate, oferind o garanศ›ie รฎn plus cฤƒ au fost folosite strict pentru scopul รฎn care au fost create.

R.L: V-aศ›i gรขndit dacฤƒ s-ar putea implementa ศ™i un proiect asemฤƒnฤƒtor รฎn rรขndul elevilor?

M.F.A: Politicile publice implementate prin tichete pot fi destinate unor categorii diverse de beneficiari, inclusiv copii. Acestea le oferฤƒ autoritฤƒศ›ilor un mecanism rapid de a ajuta un segment de populaศ›ie, oferind ศ™i garanศ›ia cฤƒ sumele primite sunt folosite pentru destinaศ›iile pentru care au fost alocate. รŽn Romรขnia, existฤƒ deja un program destinat preศ™colarilor implementat prin intermediul tichetelor, respectiv tichetul social pentru grฤƒdiniศ›ฤƒ, prin care se รฎncurajeazฤƒ participarea รฎn รฎnvฤƒศ›ฤƒmรขntul preศ™colar a copiilor cu vรขrste cuprinse รฎntre 3 ศ™i 6 ani. Acest program este un demers important din partea autoritฤƒศ›ilor, care recunosc importanศ›a educaศ›iei timpurii ศ™i dezvoltฤƒ soluศ›ii pentru a sprijini copiii care provin din familii defavorizate. Pฤƒrinศ›ii pot primi acest stimulent educaศ›ional, oferit sub forma tichetului social, doar dacฤƒ cei mici frecventeazฤƒ regulat grฤƒdiniศ›a. Tichetul poate fi folosit doar pentru achiziศ›ionarea produselor alimentare, de igienฤƒ, a produselor de รฎmbrฤƒcฤƒminte ori a rechizitelor pentru copii ศ™i รฎn prezent are valoarea de 100 lei pe lunฤƒ.

Un alt program care urmeazฤƒ sa fie implementat รฎn curรขnd de Ministerul Investiศ›iilor ศ™i Proiectelor Europene este destinat ศ™colarilor din ciclul primar ศ™i gimnazial, care provin din familii cu venituri modeste. Aceศ™tia vor primi tichete sociale pentru sprijin educaศ›ional, รฎn valoare de 500 lei pe an ศ™colar. Programul va fi implementat pe parcursul a 2 ani ศ™colari ศ™i este finanศ›at prin Programul Operaศ›ional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014-2020. Pentru implementarea acestuia a fost alocat bugetul de 216,26 milioane lei ศ™i sunt 431.000 beneficiari eligibili.

R.L: Ce planuri aveศ›i anul acesta cu tichetele ศ™i dacฤƒ existฤƒ vreun model european cฤƒtre care vฤƒ orientaศ›i?

M.F.A: Existฤƒ numeroase modele europene de succes legate de utilizarea tichetelor, dar aspectul cel mai important care trebuie avut รฎn vedere este cฤƒ tichetul reprezintฤƒ doar un instrument prin care se implementeazฤƒ o politicฤƒ publicฤƒ. Aศ™adar, primul pas care trebuie fฤƒcut este acela de a identifica nevoia ce trebuie adresatฤƒ printr-o politicฤƒ publicฤƒ, iar apoi trebuie sฤƒ se analizeze dacฤƒ tichetul este cel mai potrivit instrument pentru implementarea sa. Fiecare societate are particularitฤƒศ›ile ei, iar politicile publice implementate prin intermediul biletelor de valoare trebuie adaptate la provocฤƒrile locale.ย 

De exemplu, pentru a diminua cantitatea de emisii de dioxid de carbon ศ™i pentru a รฎncuraja un stil de viaศ›ฤƒ sustenabil, รฎn Belgia angajaศ›ii pot primi eco-vouchere, tichete care pot fi folosite pentru achiziศ›ia unor produse prietenoase cu mediul. Un alt exemplu care meritฤƒ menศ›ionat este tichetul pentru prestaศ›ii casnice la domiciliu (precum curฤƒศ›enie, รฎngrijirea persoanelor dependente, gฤƒtit, supravegherea ศ™i educarea copiilor), oferit รฎn ศ›ฤƒri precum Franศ›a sau Belgia, cu scopul de a diminua munca la negru.

De asemenea, devine tot mai clar faptul cฤƒ politicile publice ce vizeazฤƒ persoane defavorizate implementate prin tichete pe suport electronic  pot genera numeroase beneficii pentru societate, aspect observat ศ™i pe plan local. Un studiu al Comisiei Europene lansat รฎn 2021 aratฤƒ cฤƒ tichetele sociale pe suport electronic pot genera mai multe avantaje decรขt livrarea directฤƒ a alimentelor ศ™i asistenศ›a prin materiale de bazฤƒ. Pe de o parte, tichetele digitale pot diminua costurile ศ™i sarcina administrativฤƒ pentru achizitor, crescรขnd eficienศ›a procesului prin reducerea costurilor de transport ศ™i depozitare,  generรขnd un impact pozitiv asupra vรขnzฤƒrilor comercianศ›ilor locali. รŽn egalฤƒ mฤƒsurฤƒ, beneficiarii dobรขndesc mai multฤƒ autonomie, dar ศ™i un sentiment crescut de demnitate.

Vom continua sฤƒ urmฤƒrim evoluศ›ia de pe plan internaศ›ional, vom menศ›ine o colaborare strรขnsฤƒ cu autoritฤƒศ›ile publice ศ™i le vom oferi tot sprijinul de care au nevoie pentru a adopta soluศ›ii potrivite, prin politici publice implementate prin intermediul tichetelor.

Urmฤƒreศ™te Romรขnia Liberฤƒ pe ย Facebookย ศ™iย Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alฤƒturat echipei Romรขnia Liberฤƒ, unde sunt editor ศ™i editorialist economic.
Cele mai citite

Ciucฤƒ e dezamฤƒgit de interacศ›iunea cu Elena Lasconi: Nu cred cฤƒ se mai poate รฎntรขmpla ceva

PreลŸedintele PNL, Nicolae Ciucฤƒ, afirmฤƒ cฤƒ a lฤƒsat cale deschisฤƒ dialogului cu liderul USR, Elena Lasconi, dar nu crede cฤƒ se mai poate รฎntรขmpla...

Ciucฤƒ e dezamฤƒgit de interacศ›iunea cu Elena Lasconi: Nu cred cฤƒ se mai poate รฎntรขmpla ceva

PreลŸedintele PNL, Nicolae Ciucฤƒ, afirmฤƒ cฤƒ a lฤƒsat cale deschisฤƒ dialogului cu liderul USR, Elena Lasconi, dar nu crede cฤƒ se mai poate รฎntรขmpla...

Transporturile pe Dunฤƒre sunt รฎn pericol. Soluศ›iile pentru un trafic eficient de mฤƒrfuri

Debitul Dunฤƒrii continuฤƒ sฤƒ scadฤƒ pe fondul secetei ลŸi al lipsei de investiลฃii รฎn lucrฤƒri de dragaj.12 dintre porturile dunฤƒrene nu au รฎncฤƒ conexiuni...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ