Site-urile web pe care le vizitați în fiecare zi reprezintă doar o mică parte din întregul internet. Dincolo de această „rețea de suprafață” există și rețeaua profundă, iar în interiorul rețelei profunde este rețeaua întunecată, adică dark web notează avast.com.
Ce este dark web?
Dark web-ul se referă la conținutul care nu este indexat de motoarele de căutare și care necesită un software special sau o autorizație de acces. Conținutul dark web trăiește pe darknet, o parte a internetului accesibilă doar anumitor browsere sau prin anumite configurații de rețea.
Dark internet este conceput pentru a oferi anonimatul, păstrând comunicarea privată prin criptare și direcționarea conținutului online prin mai multe servere web. Aici intervine partea „întunecată” – accesarea rețelei întunecate necesită utilizarea unui software specific care vă păstrează anonimatul.
Deși dark web este adesea descris ca un forum anarhic pentru activități criminale, acest lucru nu este neapărat adevărat. Dark web-ul este pur și simplu un spațiu anonim pe web de care poți abuza sau îl poția aprecia.
Cât de mare este dark web?
Dark web-ul poate părea mare, dar de fapt nu este foarte mare. Cercetătorii de la Recorded Future au estimat că, deși există peste 55.000 de domenii, doar 8.400 (aproximativ 15%) dintre aceste site-uri au fost active. Aceasta înseamnă că rețeaua totală este doarde aproximativ 0,005% din dimensiunea rețelei de suprafață.
Domeniile dark web tind să fie inconsecvente – apar altele noi, iar altele dispar, ceea ce are sens, deoarece unele dintre aceste site-uri pot oferi bunuri și servicii îndoielnice sau ilegale.
Proiectul Tor spune că din cele 2 milioane de oameni care folosesc Tor în fiecare zi, doar 1,5% dintre aceștia accesează site-uri web ascunse sau întunecate. Recorded Future observă că 86% dintre site-urile web întunecate sunt în engleză, urmate de germană și rusă, ceea ce oferă o perspectivă asupra bazei de utilizatori anonimi.
Este dark web periculos?
Dar web-ul poate fi cu siguranță periculos. Fără reglementări este un loc mai riscant față de rețeaua de suprafață. Programele malware și înșelătoriile sunt împrăștiate ca niște mine în jurul dark web-ului. Și cu multe site-uri cu aspect necunoscut de pe dark web, este mai greu să distingeți site-urile sigure de cele nesigure și mai ușor să fiți victimă.
Deși unele piețe dark web oferă recenzii utilizatorilor, nu toate o fac. Se pot efectua mult mai ușor escrocherii în lipsa reglementării de către autorități sau a altor utilizatori.
Dark web vs. deep web
Diferența dintre dark web și deep web este că deep web se referă la site-uri web și pagini web care nu sunt indexate de motoarele de căutare, cum ar fi paginile de conectare și portalurile de plată. Dark web, dimpotrivă, este configurat pe darknet-uri, care sunt rețele online ce pot fi accesate doar cu software-uri și tehnici speciale.
Deep web-ul reprezintă orice conținut care se află în spatele pereților de plată, al formularelor de autentificare, al autentificărilor sau al parolelor. O mare parte din conținutul pe care o persoană obișnuită îl accesează pe internet face parte din deep web: e-mail, conturi bancare online, conturi private de rețele sociale și servicii de abonament. Nu ați dori ca istoricul dvs. de e-mail să fie disponibil pe web și să poată fi căutat de oricine.
Dark web-ul face parte din deep web, dar este construit pe rețele dark: rețele suprapuse care se regăsesc pe internet, dar care nu pot fi accesate fără instrumente speciale sau software precum Tor. Tor este un instrument software de anonimizare care reprezintă The Onion Router – puteți utiliza rețeaua Tor prin browserul Tor.
Spre deosebire de browserele web obișnuite, Tor Browser folosește o rutare care criptează și direcționează traficul prin mai multe servere din întreaga lume pentru a ascunde adresa IP și pentru a oferi navigare privată. În plus, toate domeniile din rețeaua Tor se termină cu domeniul de nivel superior .onion (în loc de .com).
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!