7.8 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaJohnson avertizează Europa împotriva „naivității” față de Rusia. Cine sunt oamenii din...

Johnson avertizează Europa împotriva „naivității” față de Rusia. Cine sunt oamenii din interior vizați pentru instalarea unui guvern pro Kremlin în Ucraina?

Marea Britanie a acuzat aseară Rusia că plănuiește să instaleze un lider marionetă la Kiev.

Boris Johnson i-a avertizat astfel pe liderii UE de „naivitate” față de cererile lui Vladimir Putin cu privire la Ucraina. 

Liz Truss, secretarul de Externe al guvernului Johnson, a dat publicității informații desecretizate special, numindu-l pe Yevhen Murayev, un fost parlamentar ucrainean pro-rus, ca persoana considerată a fi candidatul preferat al Kremlinului pentru a prelua țara după o invazie. Oficialii au numit, de asemenea, patru foști miniștri ucraineni despre care se presupune că se înțeleg cu ofițerii de informații ruși, inclusiv spioni implicați în planificarea unui atac.

Rusia se pregătește să invadeze Ucraina

Oamenii lui Putin din interior

 

Johnson avertizează Europa împotriva „naivității” față de Rusia. Cine sunt oamenii din interior vizați pentru instalarea unui guvern pro Kremlin în Ucraina?
Yevhen Murayev , un fost politician în vârstă de 45 de ani din Harkov, aproape de granița cu Rusia, pledează de mult timp pentru relații mai strânse cu Moscova și chiar și-a fondat propriul partid pro-rus, Nashi. Murayev a candidat pentru președinția ucraineană în 2019, înainte de a renunța la cursă pentru a susține un alt candidat prietenos cu Kremlinul. El deține un canal de televiziune important, Nash, și a apărut săptămâna trecută pe acesta, acuzând SUA că folosesc NATO pentru a „ocupa” Europa după cel de-al Doilea Război Mondial. El este singurul dintre cei numiți ieri de Marea Britanie care mai locuiește în Ucraina. 

Johnson avertizează Europa împotriva „naivității” față de Rusia. Cine sunt oamenii din interior vizați pentru instalarea unui guvern pro Kremlin în Ucraina?
Mykola Azarov, în vârstă de 74 de ani, a fost prim-ministru al Ucrainei din 2010 până în 2014, când a demisionat pe fondul unor proteste majore pro-democrație care, în cele din urmă, l-au răsturnat și pe președintele pro-Moscova Viktor Ianukovici. El a fugit în Rusia și acum face ocazional apariții publice descriind actualul guvern ucrainean drept simpatizanți naziști. În prezent, el este cercetat în Ucraina pentru trădare pentru rolul său în negocierea unui tratat de prietenie cu Rusia în 2010. El neagă acuzațiile.

Johnson avertizează Europa împotriva „naivității” față de Rusia. Cine sunt oamenii din interior vizați pentru instalarea unui guvern pro Kremlin în Ucraina?
Serhii Arbuzov, în vârstă de 45 de ani, a fost președinte al Băncii Centrale Ucrainene și a ocupat pentru scurt timp poziția de prim-ministru interimar după ce dl Azarov a demisionat în ianuarie 2014. Un apropiat al fostului președinte Ianukovici, el este investigat în Ucraina pentru fraudarea Băncii Centrale, de aproximativ 3 milioane de lire sterline. El neagă acuzațiile. Arbuzov a fost sancționat inițial de UE pentru rolul său de a alimenta agresiunea rusă în Ucraina, dar măsurile au fost anulate anul trecut din cauza lipsei de dovezi. 

Johnson avertizează Europa împotriva „naivității” față de Rusia. Cine sunt oamenii din interior vizați pentru instalarea unui guvern pro Kremlin în Ucraina?
Andriy Kluyev, în vârstă de 57 de ani, a fost cândva viceprim-ministru și președinte al Consiliului Național de Apărare și Securitate al Ucrainei. El este mai bine cunoscut ca proprietarul nominal al Mezhyhirya, o proprietate luxoasă din afara Kievului, care a fost folosită de fostul președinte Ianukovici. Klyuev a fugit de la Kiev cu Ianukovici cu un elicopter în Crimeea în 2014, în urma protestelor, înainte de a a-și face apariția în Rusia. El s-a confruntat și cu sancțiuni din partea UE, care au fost ulterior ridicate.

Volodimir Sivkovici, în vârstă de 61 de ani, este fostul secretar adjunct al Ucrainei pentru Consiliul Național de Securitate și Apărare. El a fost trecut pe lista sancțiunilor americane la începutul acestei săptămâni. Trezoreria britanică afirmând că a lucrat cu o rețea de oficiali de informații ruși „pentru a desfășura operațiuni de influență care au încercat să construiască sprijin pentru Ucraina pentru a ceda oficial Crimeea Rusiei”. Oficialii americani au spus că îl suspectează și că s-a coordonat cu serviciile secrete ruse pentru a promova dezinformarea în timpul campaniei prezidențiale din 2020.

Kremlinul reacționează la amenințările lui Joe Biden. Securitatea europeană este în joc

Kremlinul are în jur de 106.000 de soldați adunați lângă granițele Ucrainei. Călătorilor britanici li s-a spus ieri să nu viziteze țara, în timp ce britanicii finalizează planurile de sancțiuni. 

Un amiral german care și-a dat demisia de atunci a fost criticat pentru că a spus că ceea ce dorea domnul Putin – care cere interzicerea aderării Ucrainei la NATO și limitarea desfășurării de trupe și arme pe flancul estic al alianței – a fost „respect”. 


Surse apropiate premierului Johnson au spus că  acesta „se teme că unii lideri mondiali ar putea să nu aprecieze imaginea în deteriorare de la granița cu Ucraina sau să nu înțeleagă pe deplin riscurile prezentate de agresiunea Rusiei”.

O sursă din Downing Street a declarat că prim-ministrul a considerat situația ca fiind „extrem de periculoasă” și a cerut omologilor europeni să se unească cu SUA pentru a face față agresiunii ruse. „Johnson consideră că unitatea occidentală este cheia. El este în contact strâns cu Volodymyr Zelensky, președintele ucrainean și alți lideri occidentali”, au spus aceștia. 

Ministerul de Externe a spus că deține „informații” că dl Murayev este considerat de Rusia drept candidat la conducerea Ucrainei. 

Murayev a respins acuzațiile drept „proaste și absurde”, subliniind că el însuși a fost supus sancțiunilor rusești. 

Scriind în Sunday Telegraph, Tom Tugendhat, președintele comisiei pentru afaceri externe ale Comunei, a afirmat: „Pentru prima dată într-o generație suntem în pragul războiului în Europa. Trebuie să fim puternici, nu pentru a amenința Moscova, ci pentru că numai puterea îi poate opri.”

Rusia a evacuat familiile diplomaților săi din Ucraina

Guvernul britanic se pregătea aseară să organizeze celule specializate în contra-dezinformare, iar oficialii au început să lucreze la noi sancțiuni care să debiliteze economia rusă dacă Kremlinul avansează. Se înțelege că Guvernul ia în considerare o opțiune „nucleară” de susținere a suspendării Rusiei din schema internațională de plăți Swift. 

Prim-ministrul consideră că posibilele sancțiuni „nu pot exclude” Nord Stream 2, gazoductul dintre Rusia și UE și urmează să facă apeluri cu liderii G7 pentru a finaliza o „coaliție de sancțiuni” pentru a lua măsuri specifice împotriva oligarhilor care îl susțin pe Putin. 

Ieri, călătorii britanici au fost sfătuiți împotriva tuturor călătoriilor neesențiale în Ucraina. 

Ministerul de Externe le-a cerut cetățenilor britanici să-și înregistreze prezența în țară. 

Călătoriile către Donețk, Luhansk și Crimeea ar trebui evitate, au spus oficialii. Experții în securitate au spus că informațiile Ministerului de Externe, dacă sunt exacte, au indicat „cel mai întunecat dintre toate scenariile”, și anume o „strategie de decapitare completă” a Moscovei și au descris decizia Marii Britanii de a o publica ca o încercare de a discredita participanții. 

Doamna Trus, Secretarul de externe a spus: „Informațiile publicate astăzi scot o lumină asupra amplorii activității ruse menite să submineze Ucraina și reprezintă o perspectivă asupra gândirii Kremlinului. „Rusia trebuie să detensioneze, să-și încheie campaniile de agresiune și dezinformare și să urmeze o cale de diplomație. 

„Incursiunea militară a Rusiei în Ucraina ar fi o greșeală strategică masivă, cu costuri mari.” 

Lizz Truss și Ben Wallace, secretarul Apărării, sunt de așteptat să ajungă în Europa săptămâna viitoare pentru a consolida sprijinul. Ieri a fost confirmat că ministrul rus al apărării a acceptat o invitație de a-l întâlni pe Wallace. 

„Opinia primului ministru este că situația din Ucraina este cel mai mare test pentru unitatea și hotărârea Occidentului și a alianței NATO din ultimele decenii”, a spus o sursă din Downing Street. „Ar fi sincer naiv să presupunem că Rusia ar putea fi liniștită de schimbările aduse arhitecturii europene de securitate – comportamentul Kremlinului a clarificat în mod constant acest lucru”.

Eliza Avram
Eliza Avram
Eliza Avram scrie sub pseudonim la *România Liberă* din 2014. Jurnalist de investigații, este cunoscută pentru dezvăluirile despre corupția din România, printre care legăturile dintre Speranța Munteanu (KPMG România) și fostul premier Victor Ponta, implicarea lui Gabriel Predoiu, fratele fostului șef SIE și pe atunci ofițer SRI, într-o rețea de trafic și prostituție, dar și în acțiuni împotriva unor oameni de afaceri. Alte anchete notabile includ rețeaua de corupție de la Unirea Shopping Center și afacerile clanului Stan (Stanbox).
Cele mai citite

Austria își va da acordul pentru aderarea completă la Schengen a României și Bulgariei

Saga aderării României la Schengen va avea un final pozitiv pentru noi. Reuniunea de la Budapesta a început, iar în cadrul ei ministrul austriac...

Ciprian Ciucu: Eu aş fi organizat acest referendum în primăvară, decuplat de dezbaterile sterile, electorale

Referendumul local este util, pentru că presupune o discuţie despre creşterea coerenţei administrative, însă momentul organizării sale, simultan cu primul tur al scrutinului prezidenţial...

Italia cucerește Billie Jean King Cup! Paolini și Bronzetti, eroinele finalei

Italia a devenit campioană în Billie Jean King Cup 2024, după ce a învins Slovacia cu un categoric 2-0 în finală, pierzând doar 9...
Ultima oră
Pe aceeași temă