Anunțul Tesla prin care informează că a deschis un showroom în Xinjiang a atras critici din partea grupurilor de drept și comerț din SUA, scrie Reuters.
Xinjiang a devenit un punct important al conflictuli dintre guvernele occidentale și China în ultimii ani, deoarece experții ONU și grupurile de drepturi estimează că peste un milion de oameni, în principal uiguri și membri ai altor minorități musulmane, au fost deținuți în lagărele de acolo.
China a respins acuzațiile de muncă forțată sau orice alte abuzuri acolo, spunând că taberele oferă formare profesională și că firmele ar trebui să-și respecte politicile acolo.
Producătorul american de mașini electrice a anunțat deschiderea showroom-ului în capitala regională a Xinjiang, Urumqi, pe contul său oficial Weibo.
Marți, Consiliul pentru Relații Americano-Islamice, cea mai mare organizație de susținere a musulmanilor din SUA, a criticat mișcarea, spunând că Tesla „sprijină genocidul”.
Statele Unite au etichetat ca genocid tratamentul de către China a uigurilor și altor musulmani din Xinjiang. Statele Unite și alte câteva țări plănuiesc un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing în februarie din cauza acestei probleme.
„Elon Musk trebuie să închidă showroom-ul Tesla din Xinjiang”, a declarat Council on American-Islamic Relations pe contul său oficial de Twitter, referindu-se la fondatorul Tesla.
Critici similare au venit din partea unui grup comercial din SUA, Alliance for American Manufacturing, dar și a senatorului american Marco Rubio.
Tesla nu a dat un răspuns oficial privind știrile apărute. Producătorul auto operează o fabrică în Shanghai și crește producția acolo pe fondul creșterii vânzărilor în China.
Mai multe firme s-au împiedicat de aceste tensiuni
În iulie, retailerul suedez de modă H&M a raportat o scădere cu 23% a vânzărilor în China pentru trimestrul martie-mai, după ce a fost lovit de un boicot al consumatorilor în martie pentru că a declarat public că nu a procurat produse din Xinjiang.
Luna trecută, producătorul american de cipuri Intel s-a confruntat cu apeluri similare după ce le-a spus furnizorilor săi să nu se aprovizioneze cu produse din Xinjiang, ceea ce a determinat-o să-și ceară scuze pentru „problemele cauzate respectaților noștri clienți, parteneri și public”.