31 C
București
luni, 27 iunie 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalTesla, criticată pentru că a deschis un showroom în regiunea Xinjiang din...

Tesla, criticată pentru că a deschis un showroom în regiunea Xinjiang din China

Anunțul Tesla prin care informează că a deschis un showroom în Xinjiang a atras critici din partea grupurilor de drept și comerț din SUA, scrie Reuters.

Xinjiang a devenit un punct important al conflictuli dintre guvernele occidentale și China în ultimii ani, deoarece experții ONU și grupurile de drepturi estimează că peste un milion de oameni, în principal uiguri și membri ai altor minorități musulmane, au fost deținuți în lagărele de acolo.

China a respins acuzațiile de muncă forțată sau orice alte abuzuri acolo, spunând că taberele oferă formare profesională și că firmele ar trebui să-și respecte politicile acolo.

Producătorul american de mașini electrice a anunțat deschiderea showroom-ului în capitala regională a Xinjiang, Urumqi, pe contul său oficial Weibo.

Marți, Consiliul pentru Relații Americano-Islamice, cea mai mare organizație de susținere a musulmanilor din SUA, a criticat mișcarea, spunând că Tesla „sprijină genocidul”.

Statele Unite au etichetat ca genocid tratamentul de către China a uigurilor și altor musulmani din Xinjiang. Statele Unite și alte câteva țări plănuiesc un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing în februarie din cauza acestei probleme.

„Elon Musk trebuie să închidă showroom-ul Tesla din Xinjiang”, a declarat Council on American-Islamic Relations pe contul său oficial de Twitter, referindu-se la fondatorul Tesla.

Critici similare au venit din partea unui grup comercial din SUA, Alliance for American Manufacturing, dar și a senatorului american Marco Rubio.

Tesla nu a dat un răspuns oficial privind știrile apărute. Producătorul auto operează o fabrică în Shanghai și crește producția acolo pe fondul creșterii vânzărilor în China.

Mai multe firme s-au împiedicat de aceste tensiuni

În iulie, retailerul suedez de modă H&M a raportat o scădere cu 23% a vânzărilor în China pentru trimestrul martie-mai, după ce a fost lovit de un boicot al consumatorilor în martie pentru că a declarat public că nu a procurat produse din Xinjiang.

Luna trecută, producătorul american de cipuri Intel s-a confruntat cu apeluri similare după ce le-a spus furnizorilor săi să nu se aprovizioneze cu produse din Xinjiang, ceea ce a determinat-o să-și ceară scuze pentru „problemele cauzate respectaților noștri clienți, parteneri și public”.

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Polițiștii au amendat peste 150 de conducători de biciclete și trotinete electrice

Polițiștii au amendat peste 150 de conducători de biciclete și trotinete electrice, pe parcursul a două zile, în județul Vâlcea. Sancțiunile s-au aplicat în zilele...

eToro, Bogdan Maioreanu. Riscuri în creștere legate de aprovizionarea cu energie

Anunțul premierului român privind identificarea unei soluții pentru reducerea prețului benzinei la pompă cu 50 de bani pe litru este încă o nouă schemă...

Coinzix, un crypto exchange românesc, a atras o investiție de 300.000 de dolari

Coinzix, un crypto exchange românesc, fondat în 2021, anunță o investiție de 300.000 de dolari din partea Legion Ventures, cel mai mare fond de...
Ultima oră
Pe aceeași temă