7.6 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăInternaționalShubra Beloula - Micul sat egiptean pe care puțini îl cunosc

Shubra Beloula – Micul sat egiptean pe care puțini îl cunosc

Iasomia, un ingredient esențial în multe parfumuri, crește din abundență în jurul satului egiptean Shubra Beloula, care este responsabil pentru mare parte din producția mondială, notează BBC.

Când vine vorba de parfum, majoritatea oamenilor se gândesc instantaneu la branduri franceze celebre precum Chanel N°5, Miss Dior, Opium de Yves Saint Lauren și Shalimar de la Guerlain. Cu toate acestea, probabil puțini ar ști că un ingredient esențial din multe dintre aceste mărci emblematice provine dintr-un mic sat din Egipt.

Shubra Beloula El-Sakhaweya, situat la aproximativ 97 km nord de Cairo, numit pur și simplu Shubra Beloula, este responsabil pentru mai mult de jumătate din producția mondială de iasomie. Aceste flori produc un miros floral clasic feminin care se găsește în multe parfumuri, făcând iasomia o „piatră de temelie în parfumerie”.

„Am ajuns la până la 2.500 de tone de flori procesate pe an sau pe sezon. Și asta reprezintă aproximativ 60% în plus sau în minus din producția mondială”, a declarat Hussein A Fakhry, proprietarul fabricii principale de extracție de iasomie din Egipt și șeful Comitetului Executiv al Federației Internaționale a Uleiurilor Esențiale și Aromelor (IFEAT).

„Shubra Beloula are cea mai mare densitate de producție în Egipt. Luați o busolă, puneți punctul pe Shubra Beloula și apoi desenați un cerc cu o rază de aproximativ 30 km. De aici provine toată iasomia din Egipt”, a continuat Fakhry, al cărui tată a plantat iasomia în sat în anii 1950.

Ce înseamnă producția de iasomie pentru locuitori ?

Pentru săteni, iasomia nu este doar o floare cu miros plăcut, ci o sursă majoră de existență. „Toată lumea din acest sat, de la cel bătrân, până la cel mai tânăr culege flori de iasomie. Copiii de până la șapte ani se trezesc în zori, culeg iasomie câteva ore, apoi merg la școală. Obișnuiam să fac asta de când aveam nouă ani,” a spus culegătorul de iasomie Mohamed Faraj.

Recoltarea iasomiei, care are loc din iunie până în decembrie, este un proces unic și fascinant. În fiecare zi, înainte de apus, câmpurile de iasomie arată și miros ca orice altă zonă verde, cu doar câteva flori care apar ici și colo. Cu toate acestea, doar câteva ore mai târziu, mugurii maturi se deschid complet și parfumul lor se răspândește pe câmpuri, invitând sătenii pentru a o colecta.

„Oamenii încep să culeagă în zori, de la 03:00 până în jurul orei 09:00, pentru că după răsăritul soarelui, florile neculese își pierd esența și devin inutilizabile. Planta este regina nopții. Practic și-a adaptat biologia pentru a fi polenizată de insecte nocturne, cum ar fi moliile, mai degrabă decât albinele și păsările, care sunt practic active în timpul zilei. Florile se deschid în timpul nopții și își emit cel mai bun parfum. Deci, cu siguranță vrei să-l culegi în acel moment,” a spus Faraj.

Florile de iasomie trebuie culese cu grijă, una câte una, pentru a-și păstra uleiurile esențiale. „Când colectăm, trebuie să avem un echilibru între colectarea rapidă și, în același timp, să nu presăm puternic florile pentru a nu-și pierde uleiurile. Cel mai bun lucru de făcut este să colectezi mugurii maturi de culoare albă. Ei vor înflori oricum după ce vor fi culeși în câteva ore. Mugurii mici, roz imaturi, trebuie lăsați încă o zi sau două,” spune Faraj.

Uleiul esențial de iasomie produs local câștigă o popularitate nemaipomenită. Indiferent dacă iasomia de la Shubra Beloula este folosită în parfum sau aromoterapie, ea atinge produse și oameni din întreaga lume, toate aceste lucruri în timp ce continuă să ofere mijloace de trai pentru mii de săteni.

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Max Verstappen, aproape de al patrulea titlu mondial în Las Vegas! Scenariile care îl pot încorona campion

Max Verstappen, triplu campion mondial, are șanse mari să își asigure al patrulea titlu consecutiv în Formula 1 în cadrul Marelui Premiu din Las...

România își poate afla principalul adversar din preliminariile CM 2026 abia în 2025

România și-a asigurat locul în urna a doua valorică la tragerea la sorți pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026, însă sistemul complicat de calificare...

Microsoft Teams introduce o funcție inovatoare de interpretare în timp real

Microsoft Teams introduce o funcție inovatoare de interpretare în timp real, care va transforma modul în care oamenii comunică în întâlnirile online. Această funcție...
Ultima oră
Pe aceeași temă