16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalEurostat: Danemarca, Bulgaria şi România, cele mai mari creşteri ale preţurilor producţiei...

Eurostat: Danemarca, Bulgaria şi România, cele mai mari creşteri ale preţurilor producţiei industriale

Prețurile produselor ce ies de pe porțile fabricilor au urcat cu 1,8% în zona euro, iar cu 2% în Uniunea Europeană, în noiembrie, comparativ cu luna precedentă, în Bulgaria, Danemarca și România, unde s-au înregistrat cele mai mari creșteri, potrivit Eurostat.

România, printre cele mai mari creșteri ale prețurilor producției

În octombrie, preţurile producţiei industriale, a produselor ce ies de pe porțile fabricilor, au crescut cu 5,4% în zona euro şi cu 5% în Uniunea Europeană, comparativ cu luna precedentă.

În UE, preţurile producţiei industriale s-au apreciat, în luna noiembrie, cu +4,5% în sectorul energiei, +1,5% pentru bunuri intermediare, +0,6% pentru bunuri de folosinţă pe termen lung şi cu +0,4% pentru bunuri de capital.

În noiembrie, preţurile producţiei industriale au crescut în toate statele membre ale Uniunii Europene, cu excepţia Irlandei, unde au scăzut cu -2,5%.

Cele mai mari creşteri din UE ale preţurilor producţiei industriale în noiembrie, comparativ cu luna precedentă, au fost în Danemarca, Bulgaria şi România, unde s-au înregistrat creșteri de 10.3%, 8.5% și, respectiv, 7,3%.

Un indicator important al evoluției ratei inflației

Toate statele au raportat creşteri anuale ale preţurilor producţiei industriale în noiembrie, cele mai semnificative fiind în statele: Irlanda, Danemarca (51,7%) şi România (40,4%). În acestea s-au înregistrat creșteri de 87.9%, 51.7% și, respectiv, 40.4%.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă